Luteolina din ardeii grași ucide celulele canceroase și suprimă tumorile
√ Bazat pe studii științifice
Luteolina este un antioxidant din clasa polifenolilor. Se găsește în concentrații mari în diverse plante și alimente.
Potrivit studiilor epidemiologice, polifenolii reduc riscul de dezvoltare a cancerului. Totodată, au proprietăți chimio-protectoare.
Agenții chimio-protectori protejează țesuturile sănătoase ale corpului de efectele secundare ale medicamentelor anticancerigne.
Cuprins
Luteolina – antioxidant, antiinflamator, anticancerigen
Un studiu publicat în jurnalul academic „Current Cancer Drug Targets” sugerează că luteolina are potențial profilactic și curativ în cancer.
Luteolina este un flavonoid prezent în unele fructe, legume și plante medicinale.
Are efecte biologice diverse. Este antioxidant, anticancerigen, anti-alergic și antiinflamator.
Practicanții medicinei tradiționale chineze folosesc plantele bogate în acest antioxidant în tratamentul cancerului, bolilor inflamatoare și hipertensiunii arteriale.
Antioxidanții în general inhibă speciile de oxigen reactiv. Producția excesivă de radicali liberi provoacă apariția stresului oxidativ și vătămarea ADN-ului, lipidelor și proteinelor.
Moleculele reactive sunt implicat în etiologia cancerului, bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.
Luteolina combate cancerul prin mecanisme multiple
Luteolina acționează împotriva cancerului prin mai multe mecanisme:
- induce apoptoza (moartea programată a celulelor cancerigene)
- inhibă înmulțirea celulelor maligne
- împiedică apariția metastazelor
- previne angiogeneza (formarea de noi vase sangvine)
- suprimă supraviețuirea celulelor maligne
- sensibilizează celulele canceroase la citotoxicitatea tratamentului
- suprimă creșterea tumorilor
- ucide celulele tumorale
- blochează transformarea celulelor
Datorită acestor acțiuni multiple, luteolina ar putea combate diverse tipuri de cancer.
Cercetările epidemiologice susține că acest antioxidant împiedică inclusiv apariția cancerului în primă fază.
Citește și – Salvia – un minunat ajutor în toate formele de cancer (cum se folosește)
Combate cancerele hormonale
Luteolina reglează efectele estrogenului la nivel celular.
Datorită faptului că suprimă proliferarea celulelor canceroase induse de estrogen, luteolina ar putea ajuta la prevenirea și tratarea cancerelor de natură hormonală.
Cancerul de mamar, ovarian, endometrial și de prostată sunt asociate cu activitatea estrogenică.
Asemenea altor flavonoide, ea inhibă sinteza ADN-ul și proliferarea celulelor epiteliale mamare indusă de estrogeni.
Luteolina suprimă creșterea tumorilor formate în cancerul ovarian, hepatic, carcinomul pulmonar și de piele.
Conform datelor din studiile epidemiologice, aportul de luteolină din dietă reduce riscul de cancer pulmonar, stomacal, mamar, ovarian și de prostată.
Surse naturale de luteolină
Luteolina se concentrează în special în legume.
Potrivit bazei de date oferite de USDA, cele mai dense surse de luteolină sunt:
- cicoarea roșie (se găsește în mix-urile de salată la pungă)
- ardeii grași verzi
- ardeii iuți
- frunzele de cicoare
- țelina
- lămâia
- dovleacul
- anghinarea
- gulia
- ardeii grași galbeni
- spanacul
- broccoli
- salata verde
- pepenele galben
- pepenele verde
- ardeii grași roșii
- portocalale roșii
- grepfrutul roz și roșu
- kiwi
- sfecla
- varza chinezească
- varza
- conopida
- afinele
- varza roșie
- morcovii
Luteolina se găsește și în mere, ceapă, capere, mușețel, oregano, rozmarin, cimbru, mentă și uleiul de măsline.
Citește și – Țelina, morcovii și rozmarinul conțin luteolină – un antioxidant care îmbunătățește memoria și protejează creierului
Sursă articol:
1. Yong Lin, Ranxin Shi, Xia Wang and Han-Ming Shen, Luteolin, a flavonoid with potentials for cancer prevention and therapy, Curr Cancer Drug Targets. 2009 Nov 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2615542/
2. National Cancer Institute, Chemoprotective agent: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/chemoprotective-agent
3. Brian Bender, 27 Luteolin rich foods ranked by luteolin density, Intake Health: https://www.intake.health/post/37-luteolin-rich-foods-ranked-by-luteolin-density
4. Muhammad Faisal Manzoor, Nazir Ahmad, Ahsan Manzoor, Ayesha Kalsoom, Food based phytochemical luteolin their derivatives, sources and medicinal benefits, International Journal of Agricultural and Life Sciences- IJALS, Volume 3 (2), January 2017, pp.195-207: https://www.researchgate.net/publication/332275820_Food_based_phytochemical_luteolin_their_derivatives_sources_and_medicinal_benefits
5. USDA/Agricultural Research Service. „Luteolin stars in study of healthful plant compounds.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 July 2010. www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100708141622.htm