Avocado, fructul-minune cu o istorie de 10.000 de ani!

Avocado este considerat cel mai hrănitor fruct din lume. Spre deosebire de alte fructe și chiar de legume, are un conținut uimitor de grăsimi.

Istoria lui este la fel de interesantă precum conținutul său nutrițional și versatilitatea sa în bucătărie.

Avocado, un fruct cu o storie de 10.000 de ani

Avocado, un fruct cu o storie de 10.000 de ani

Avocado a fost descoperit de azteci

Cuvântul „avocado” derivă din „ahuacatl” – limba nahuatl, folosită de vechii azteci. Ahuacatl înseamnă „testicul” și descrie forma sugestivă a fructului.

Așa cum rodia are o înfățișare similară ovarelor feminine, avocado este corespondentul masculin în acest sens.

Cu toate că noi îl cunoaștem de puțină vreme, el face parte din dieta mexicană de foarte mult timp.

Potrivit dovezilor arheologice, acest fruct este consumat de circa 10.000 de ani în centrul Mexicului.

Se stimează că avocado este cultivat de peste 5.000 de ani.

Citește șiAvocado ajută la reglarea colesterolului la persoanele cu hipertensiune, obezitate sau diabet

Triburile mezoamericane, precum incașii, olmecii și mayașii au descoperit fructul și l-au domesticit.

La fel ca boabele de cacao și alte bunătăți descoperite de mayași, avocado a fost adus în Europa de conchistadorii spanioli.

Prima carte în care apare descris fructul de avocado (sub numele de „aguacate”) datează din secolul al 16-lea.

Denumirea de avocado așa cum o știm noi azi a fost inventată în anul 1696 de un naturalist irlandez. Acesta i-a dat de asemenea numele de „para aligator”.

Copac de avocado

Copac de avocado

Prima cultură de avocado a fost realizată în anul 1822, în Florida. Fructul a devenit comercial abia în secolul al 20-lea.

Cercetătorii numesc avocado „fructul uitat”, datorită istoriei sale lungi și a numeroaselor beneficii descoperite recent.

Fructul uitat – o minune modernă

Avocado este atât de sănătos încât este recomandat în cadrul dietei mediteraneene.

Deși nu este un aliment cu tradiție în zona mediteraneană, se integrează în dieta mediteraneană datorită conținutului bogat în grăsimi sănătoase.

La fel ca uleiul de măsline, avocado abundă în acid oleic.

Este un fruct cu o densitate nutrițională remarcabilă. O treime dintr-un avocado mediu (50 g) acoperă:

  • 15% din DZR de vitamina B5
  • 11% din doza zilnică recomandată de fibre
  • 10% din DZR de acid folic
  • 10% din DZR de cupru
  • 10% din DZR de vitamina K

50 g de avocado are 5 g de acid gras mononesaturat. Raportul de grăsimi nesaturate și saturate este 6:1!

Deși conține multe grăsimi pentru un fruct, are o densitate energetică scăzută, comparativ cu nucile.

Citește șiAvocado are compuși bioactivi esențiali pentru protejarea sănătății și prevenirea bolilor datorate îmbătrânirii

Îmbunătățește calitatea dietei

Persoanele care consumă avocado (½ fruct/zi) au o calitate mai bună a dietei și un aport mai mare de nutrienți. În special de fibre, vitamina E, vitamina K, magneziu și potasiu.

Pe lângă aportul propriu de nutrienți, avocado îmbunătățește absorbția nutrienților din alimente.

Crește în mod deosebit asimilarea antioxidanților luteină și zeaxantină.

Acești carotenoizi se acumulează în ochi și creier, contribuind la protejarea lor împotriva bolilor.

Consumul de avocado a fost asociat cu beneficii la nivel cardiometabolic.

Scade colesterolul și răspunsul glicemic după masă. Îmbunătățește sănătatea inimii, creierului și controlul greutății corporale.

Citește șiUn avocado pe zi scade grăsimea abdominală profundă la femei

Surse articol:

1. Daniel, A brief history of the avocado, Avoseedo: https://www.avoseedo.com/a-brief-history-of-the-avocado/
2. Nikki A. Ford and Ann G. Liu, The Forgotten Fruit: A Case for Consuming Avocado Within the Traditional Mediterranean Diet, Front Nutr. 2020; 7: 78: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7272688/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.