Măceșe și cătină – prescripția de toamnă pentru o imunitate puternică
Imunitatea este o armă naturală a organismului împotriva virozelor, infecțiilor și bolilor.
De o imunitate puternică avem nevoie mai ales toamna și iarna.
În sezonul rece crește semnificativ rata virozelor, alergiilor și altor afecțiuni respiratorii.
O metodă optimă prin care ne putem consolida imunitatea este printr-un aport cât mai are de vitamina C.
Cuprins
Vitamina C naturală – scut imunitar împotriva bolilor de sezon
Dr. Maria Pop, specialist în terapia cu plante, o consideră cea mai importantă vitamină pentru formarea și dezvoltarea imunității.
Abordarea naturală este să consumăm plante și alimente care conțin vitamina C.
Măceșul, cătina albă, coacăzul negru și aronia sunt cele mai bune recomandări în acest sens.
Se găsesc cu ușurință la noi în țară. Sunt bine documentate. Și au o eficiență confirmată științifică.
Măceșele au vitamina C + bioflavonoide
Intitulat și „trandafirul sălbatic”, acest arbust face fructe care abundă în vitamina C.
Specia cea mai des întâlnită în orașe este Rosa canina. În zonele montane înalte crește un tip de măceș care face fructe cu o concentrație de 3-9 ori mai mare de vitamina C.
Este vorba despre specia Rosa pendulina. Fructele sale sunt mai mari, iar vegetația este mai puțin ghimpoasă.
Nu partea cărnoasă a măceșelor este fructul real, ci semințele.
Partea exterioară este doar receptaculul florilor.
În semințe se află o cantitate importantă de acizi esențiali Omega-3.
Măceșele conțin, pe lângă vitamina C, bioflavonide. Aceste substanțe îmbunătățesc utilizarea vitaminei C de către corp.
Datorită bioflavonoidelor, eliberarea ei în corp este mai lentă, deci de durată mai lungă.
Citește și – Măceșele cresc rezistența la atacul patogenilor și previn multiple boli
Capacitatea antioxidantă a măceșelor este dată nu doar de vitamina C, ci și de vitaminele A și E.
Măceșele împiedică deteriorarea imunității și prin aceea că reduc stresul.
Totodată, stimulează circulația la nivel periferic.
Măceșele pot fi recoltate până toamna târziu, când apare bruma și conținutul de vitamine se diminuează.
Uscarea corectă a măceșelor
Mulți le culeg, dar nu le usucă corect.
Dr. Maria Pop spune că măceșele trebuie uscate la temperaturi mari de 80-100 de grade Celsius.
Acest proces inactivează ascrobinaza – o enzimă cu efect oxidant asupra vitaminei C.
Așadar, nu întindeți măceșele în casă pentru a le usca la temperatura aerului.
Trebuie să le băgați în cuptor.
Din măceșe se pot face ceaiuri, siropuri, tincturi, sucuri.
Aceste extracte pot conține nu doar măceșe, ci și alte fructe imunostimulatoare, precum cătină, coacăze sau aronia.
Ceaiul de măceșe se face sub formă de infuzare sau decoct (fierbere de 2-3 minute).
Florile și frunzele de măceș pot fi de asemenea folosite la ceaiuri, ca și petalele de trandafiri.
Acestea ajută în răceli. Curăță corpul de toxine și scad febra.
Planta proaspătă are efect laxativ, pe când cea folosită în uscată are acțiune antidiareică.
Cătina albă – o farmacie în miniatură
Cătina este o veritabilă farmacie într-un fruct. Bobițele acelea mici au o mulțime de vitamine și nutrienți.
Sunt excelente pentru întărirea imunității.
Citește și – Produsele din cătină – o alegere bună pentru creșterea imunității
Sunt deosebit de bogate în vitamina C. Dar conțin și alte vitamine importante pentru imunitate, precum A, B, D, E și F.
Calciul, magneziul, fierul, siliciul, fosforul și potasiul sunt de asemenea prezenți.
Dintre antioxidanții conținuți se remarcă flavonoizii și carotenoizii (care dau culoarea portocalie fructelor).
Cătina este o sursă valoroasă de triptofan – un aminoacid esențial.
Corpul în convertește în intestin în serotonină, hormonul „fericirii”.
Cătina reglează sistemul nervos, dă o stare de bine, înlătură depresia. Protejează memoria.
Un aspect extrem de interesant este că serotonina se transformă seara în melatonină. Acest hormon susșine calitatea somnului.
Deci cătina este deopotrivă energizantă și calmantă, la timpul potrivit.
Vitamina E face din cătină un aliment care luptă împotriva îmbătrânirii premature.
Din coaja fructelor de cătină se poate extrage un suc concentrat. Acesta are totodată o cantitate valoroasă de ulei.
Uleiul de cătină este un excelent agent cosmetic și farmaceutic. Are o capacitate regeneratoare extraordinară.
Susține atât sănătatea pielii, cât și cea internă, ajutând la refacerea mucoaselor aparatului respirator sau renal.
Cel mai eficient mod de a folosi cătina este sub formă de suc presat la rece sau ulei.
O putem consuma și ca atare, sau ca ceai, sirop ori tincturi.
Citește și – Cel mai bun mod de a consuma cătina pentru efectul imunostimulator
Cătina cu miere nu este tolerată de toți, mai ales de diabetici.
Cura de o lună cu cătină sau măceșe
Dr. Pop recomandă o cură de întărire a imunității cu măceșe și cătină timp de o lună, mai ales în perioada rece.
Cei care consumă aceste fructe fac mai puține viroze respiratorii sau forme mai ușoare.
Sunt indicate atât pe durata bolii, cât și în perioada de convalescență.
Măceșele pot fi combinate cu cătină în diferite preparate: suc, sirop, ceai, pentru un efect imunostimulator mai mare.
Sursă articol: Doctorul naturii, Consumați măceșe, cătină albă și echinaceea, TL Plus Maramureș: https://www.youtube.com/watch?v=OtlxHGlBxas&t=2s&ab_channel=TLPlusMaramures