Uleiul de cocos are proprietăți imunomodulatoare și antimicrobiene dovedite
O recenzie publicată recent (2020) în jurnalul „The Journal of the Association of Physicians of India” a arătat un beneficiu neașteptat al uleiului de cocos.
Anume acela de stimulare a imunității.
Uleiul de cocos este folosit în medicina indiană Ayurveda din vechime. Beneficiile sale sunt cunoscute de aproape 4.000 de ani.
În literatura antică, efectele lui erau comparate cu cele ale laptelui matern.
Studiile recente au descoperit că între aceste două produse există realmente o legătură. Ea constă în conținutul de grăsimi.
Cuprins
Uleiul de cocos are grăsimi sănătoase
Nuca de cocos conține acizi grași de lanț mediu și monogliceride. Acestea au un potențial curativ impresionant.
Au efecte antiobiotice naturale și imunomodulatoare. Sunt consemnate și activitățile sale antivirale, antibacteriene și antifungice.
Cercetătorii din Mumbai au încercat să probeze această ipoteză.
Studiile revizuite au aratat că în urma descompunerii sale în corp, uleiul de cocos eliberează acid lauric și monolaurin. Acești compuși au activitate antimicrobiană.
Ea poate fi obținută atât prin ingerare, cât și prin aplicarea externă a uleiului.
Citește și – Clătirea gurii cu ulei de cocos omoară bacteriile (studii)
Uleiul de cocos – antimicrobian și imunomodulator
Metaboliții din uleiul de cocos au capacitatea de a combate patogenii infecțioși, fără să provoace rezistență.
Prin acțiunea antimicrobiană se activează și acțiunea antiinflamatoare a sistemului imunitar.
Studiile pe celule, pe animale și pe oameni confirmă faptul că uleiul de cocos este un agent nutritiv și imunitar eficient și activ.
Acest produs a început să fie tot mai des utilizat în industria alimentară și cosmetică.
Iar cercetările recente nu fac decât să recunoască efectele sale benefice asupra sănătății.
Dovezile nu au fost niciodată mai puternice.
Acest aspect este deosebit de important, mai ales când vine vorba de studiul produselor naturale cu impact favorabil asupra imunității.
Necesitatea descoperirii de agenți imunomodulatori naturali este tot mai mare.
Motive să folosiți uleiul de cocos la gătit
Uleiul de cocos este fără îndoială un aliment care ne poate face viața mai sănătoasă.
Sunt nutriționiști care recomandă uleiul de cocos la gătit. Acum există versiuni dezodorizate, pentru cei cărora nu le place gustul de cocos.
Acestea sunt special create pentru prepararea alimentelor.
De ce este uleiul acesta bun pentru gătit? Are numeroase grăsimi saturate, veți spune!
Ei bine, 40% din ele sunt reprezentate de acidul lauric.
Acest acid gras dă uleiului de cocos o rezistență crescută la oxidare când este folosit la temperaturi mari.
Cu alte cuvinte, este potrivit pentru prăjit.
Acidul lauric este cel face uleiul de cocos să fie diferit și unic între alimentele bogate în grăsimi saturate.
Crește colesterolul bun
Acest compus crește într-adevăr colesterolul, însă nu pe cel rău (LDL).
Cercetările converg asupra faptului că un consum regulat de ulei de cocos îmbunătățește nivelul lipidelor din sânge.
Un studiu amplu, realizat pe 91 de adulți cu vârsta medie a demonstrat acest lucru.
Participanții au inclus câte 50 de grame de ulei de cocos, ulei de măsline sau unt în alimentația lor zilnică, timp de 1 lună.
Grupul care a consumat ulei de cocos a avut o creștere notabilă a colesterolului HDL.
La fel ca uleiul de măsline, uleiul de cocos nu a mărit colesterolul LDL.
Previne bolile de inimă
Creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) a fost asociat cu o scădere a riscului de boli cardiace.
Dacă uleiul de cocos ar fi nesănătos, marii consumatori ar fi putut avea efecte adverse semnificative.
Populațiile indigene, al căror aport de calorii provine majoritar din nucile de cocos s-au dovedit a fi mai sănătoase decât locuitorii din occident.
Locuitorii din Tokelau (Noua Zeelandă) sunt cei mai mari consumatori de grăsimi saturate din lume. 50% din caloriile ingerate provin din nucile de cocos.
Un alt exemplu în acest sens sunt locuitorii de pe insula Kitava (Papua Noua Guinee).
Aceste popoare nu prezintă semne de boli cardiace. La starea lor bună de sănătate contribuie fără îndoială și aportul substanțial de fructe de mare și alimente naturale.
Inclusiv preparatele din cocos pe care le consumă sunt 100% naturale, neprocesate industrial.
Ajută la slăbit
Un alt posibil beneficiu neașteptat al uleiului de cocos este acela de reducere a greutății corporale.
Un studiu pe 40 de femei cu obezitate abdominală a arătat că uleiul de cocos a redus circumferința taliei.
Într-o altă cercetare, consumul acestui ulei la micul-dejun a diminuat apetitul, comparativ cu uleiul de măsline.
Sfaturi de utilizare
Uleiul de cocos se solidifică la temperaturi mici (la frigider) și devine lichid la temperaturi mari.
Dacă aveți un borcănel de ulei de cocos în casă veți vedea cât de mult timp vă ajunge.
Puteți pune câte 1 linguriță în cafea, în loc de lapte sau zahăr. Inhibă apetitul și mărește sațietatea.
Îl puteți folosi și pe piele. Este foarte hidratant pentru tenul uscat. Pătrunde rapid în piele, fără să o lase unsuroasă.
Inclusiv persoanele cu pielea înroșită, ușor iritabilă îl pot folosi fără probleme.
Citește și – Uleiul de cocos poate înlocui aproape orice produs cosmetic din comerț (întrebuințări uimitoare)
Surse articol:
1. Shashank Joshi, Vaibhav Kaushik, Vaishali Gode, Sudhakar Mhaskar, Coconut Oil and Immunity: What do we really know about it so far? J Assoc Physicians India. 2020 Jul;68(7):67-72: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32602684/
2. Kris Gunnars, Why is Coconut Oil Good for You? A Healthy Oil for Cooking, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/why-is-coconut-oil-good-for-you#TOC_TITLE_HDR_5