Nu este un bob mai bogat în antioxidanți decât cel de cacao și cafea – dr. Bilic
√ Bazat pe studii științifice
Nu avem nici un motiv să ne simțim vinovați că mâncăm ciocolată și bem cafea, spune dr. Mihaela Bilic.
Ba dimpotrivă! Aceste două produse sunt alimente funcționale, deosebit de bogate în antioxidanți.
„Nu există un bob mai miraculos, care să strângă în interiorul lui atâtea substanțe antioxidante, cum este decât bobul de cacao și frățiorul lui, bobul de cafea”.
Cuprins
Bobul de cacao – cea mai bună sursă de flavonoide
Boabele de cacao sunt semințe ale unui arbore tropical numit „Theobroma cacao”.
Au o concentrație remarcabilă de compuși bioactivi. Acesta este motivul pentru care cacaua este folosită nu doar în industria alimentară, ci și în cea farmaceutică și cosmetică.
28 grame de cacao conțin 175 de calorii, 3 g de proteine, 15 g de grăsimi bune, 5 g de fibre, 16% din DZR de magneziu, 27% din DZR de mangan și 25% din DZR de cupru.
Conține numeroși polifenoli și flavonoide (proantocianinidine, flavanoli, antiocianini), acizi fenolici, tocoferoli și melanoidine.
Cacaua este cea mai bună sursă alimentară de flavonoide (epicatechine, catechine).
Antioxidanții din cacao inhibă sau chiar întârzie daunele la nivelul celulelor.
Citește și – Cacao – un puternic agent antioxidant, care protejează neuronii și ajută la scăderea în greutate
Cacaua previne și inhibă radicalii liberi
Acțiunea antioxidantă se manifestă prin două mecanisme:
• chelarea ionilor de metale de tranziție prin care reduce capacitatea acestora de a forma specii de oxigen reactiv;
• inhibarea radicalilor liberi.
Are efecte antiinflamatoare și imunitare
Compușii din cacao au numeroase proprietăți fiziologice. Protejează împotriva bolilor coronariene, bolilor neurodegenerative, a declinului mental și a cancerului.
Cacaua are proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice și imunitare.
Boabele de cacao și produsele din cacao pot ajuta la dezvoltarea de alimente funcționale și produse nutraceutice.
Studiile au arătat că epicatechinele din cacao au efecte antihipertensive.
Flavanolii protejează îmootriva ischemiei miocardiace.
Dacă vrem să consumăm ciocolată, experții ne sfătuiesc să optăm pentru produse care conțin minim 70% cacao.
Cafeaua oferă o doză zilnică de antioxidanți
O altă sursă uzuală de antioxidantă este cafeaua. Mulți dintre noi obișnuim să servim zilnic o cafea sau mai multe.
O cană de cafea oferă o doză substanțială de 200-550 mg de antioxidanți.
Principalii antioxidanți din cafea sunt polifenolii și acizii hidrocinamici.
Aceștia neutralizează radicalii liberi și combate stresul oxidativ. Au fost asociați cu un risc mai mic de boli cardiace, diabet și cancer.
Totodată, cafeaua susține sănătatea ficatului, previne depresia și Alzheimer. Totodată, este asociată cu o durată mai mare de viață.
Citește și – Cafeaua crește numărul bacteriilor bune din colon
Atât în cazul ciocolatei, când în cazul cafelei, se impune un consum moderat.
Un studiu publicat în 2019 în jurnalul „European Food Research and Technology” a arătat că boabele de cafea prăjite la un nivel moderat au mai mulți polifenoli decât cele foarte rumenite, de culoare neagră.
Cafea, ciocolată caldă și ceai verde – cele mai antioxidante băuturi
O recenzie din 2010 pe 3.000 de alimente și băuturi a clasat cafeaua pe locul al 11-lea la capitolul antioxidanți.
Însă în clasamentul băuturilor, este pe primul loc.
Ceaiurile din planta de ceai Camellia sinensis – precum cel verde, cel alb și cel negru – sunt pe locurile următoare.
Un studiu realizat de cercetătorii japonezi au arătat că aproape 80% din aportul zilnic de antioxidanți al participanților provenea din băuturi – cafea, ceai și bere.
Un studiu efectuat de elvețieni a analizat capacitatea antioxidantă a trei băuturi bogate în polifenoli: ceai, cafea și cacao.
Toate au avut o activitate antioxidantă remarcabilă. Pe primul loc s-a situat cafeaua, pe locul al doilea s-a situat băutura cu cacao, iar pe ultimul loc ceaiul verde.
Citește și – Ceaiul verde – cea mai sănătoasă băutură din lume! Beneficii confirmate științific
În ceașca de cafea se poate adăuga și puțină cacao, pentru a o obține o băutură mult mai antioxidantă.
Alte ingrediente potrivite pentru ceai sau cafea sunt scorțișoara, ghimbirul și turmericul.
Coacăzele, zmeura, afinele, goji, cuișoarele, varza, fasolea, sfecla și spanacul sunt de asemenea surse bune de antioxidanți.
Surse articol:
1. Dr. Mihaela Bilic, Superlapte – lactoferina: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/videos/1620531221489363
2. Adrienne Seitz, Here’s the Scoop on Antioxidants in Coffee, Greatist: https://greatist.com/health/antioxidants-in-coffee
3. Joanna Oracz and Dorota Żyżelewicz, Antioxidants in Cocoa, Antioxidants (Basel). 2020 Dec; 9(12): 1230: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761840/
4. M Richelle, I Tavazzi, E Offord, Comparison of the antioxidant activity of commonly consumed polyphenolic beverages (coffee, cocoa, and tea) prepared per cup serving, J Agric Food Chem. 2001 Jul;49(7):3438-42: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11453788/
5. Jillian Kubala, What are cacao nibs? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/cacao-nibs#benefits