Oul – alimentul de aur din frigider!

Bazat pe studii științifice

Supranumit „oul de aur” de oamenii de știință, banalul ou pe care îl mâncăm de regulă la micul-dejun conține macronutrienți și micronutrienți care susțin complet dezvoltarea embrionară a puilor.

Oul - alimentul de aur din frigider!

Oul – alimentul de aur din frigider!

Este un aliment de bază al omenirii, rentabil ca preț și ușor accesibil.

Are o compoziție nutrițională perfect echilibrată, suficient de diversă și ușor digerabilă.

Oul – alimentul de aur din frigider

Oul este un produs aliment extrem de hrănitor, mai ales pentru copii, vârstnici și convalescenți.

O recenzie publicată în anul 2019 în jurnalul „Nutrients” a arătat cât de multe substanțe benefice conține oul de găină.

Știți cât de multe substanțe nutritive conține un ou? Este de-a dreptul impresionat ce arată analizele nutriționale.

Oul este un aliment aproape complet. Conține toate substanțele necesare organismului, cu excepția fibrelor.

Are proteine, lipide, vitamine, minerale, microelemente și antioxidanți.

Dacă oul ar avea și fibre, am putea folosi ca sursă de hrană doar ouăle.

Cea mai ieftină sursă de proteine și vitamine

Este cea mai ieftină și rentabilă sursă naturală de proteine animale, vitamina A, vitamina B12, vitamina B2, colină, fier, și a doua sursă de calciu și zinc.

Studiile recente au dezvăluit că acesta are și compuși bioactivi care ar contribuie la prevenirea sau tratarea bolilor.

Vitamine

Oul conține vitamina A (retinol), vitamina D (colecalciferol), vitamina E (afla-tocoferol), vitamina K (filoquinon), vitaminele B1, B2, B5, B6, B8 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (colabamină).

Minerale

Ouăle sunt bogate în minerale precum calciu, fosfor și potasiu.

Conține și microelemente importante, precum fier, cupru, magneziu, seleniu, zinc și managn.

Are un conținut redus de sodiu.

Aportul de fier și zinc provine în special din gălbenuș.

Compuși antioxidanți

Oul de pui conține diverși antioxidanți. Din aceștia fac parte:

  • carotenoide
  • vitamine
  • minerale
  • microelemente
  • proteine majore din albuș (ex. peptide hidrolitice, hidrolizate de ovomucoidă)
  • proteine din gălbenuș (ex. fosvitină)

Studiile pe modele porcine au arătat că moleculele antioxidante reduc producția de citokine proinflamatorii.

De asemenea, proteinele din gălbenuș ar putea reduce stresul oxidativ intestinal, susțin cercetătorii.

Citește șiOul are proprietăți antimicrobiene – o descoperire uimitoare

Molecule anticancerigene

Câteva cercetări pe tumori experimentale au arătat că proteina lizozima din albușul de ou inhibă creșterea acestora.

Proprietățile antitumorale ale oului sunt atribuite efectelor de potențare a imunității.

O altă proteină din ou cu activități antitumorale este ovomucina și peptidele derivate din ea.

Acestea au efecte citotoxice. În plus activează sistemul imunitar.

Sunt consemnate de asemenea efectele anticancerigene ale tripeptidelor și peptidelor hidrolitice din ovotransferina din ou.

Cu toate că studiile făcute pe acest subiect sunt încă în număr mic, merită toată atenția cercetătorilor.

Beneficiile oualor

Beneficiile oualor

Activități imunomodulatoare

Proteinele sunt cele mai valoroase substanțe din ouă. Acestea modulează activitatea sistemului imunitar.

Lizozima din albuș ar putea ajuta la tratarea bolii intestinale inflamatorii.

Cercetările pe animale au arătat că această proteină protejează împotriva colitei. Totodată, reduce expresia citokinelor proinflamatorii și mărește expresia mediatorilor antiinflamatori.

Studiile in vitro consemnează că proteinele din albuș și membrana oului stimulează activitatea macrofagelor.

Efecte antihipertensive

Recomandarea Asociației Americane a Inimii din 1968 cu privire la reducerea consumului de ouă din cauza creșterii colesterolului a fost complet greșită.

Studiile experimentale, clinice și epidemiologice nu au arătat nici o dovadă că colesterolul din ou mărește colesterolul total din sânge și riscul de boli cardiovasculare.

Literatura științifică notează că anumite peptide derivate din ou au efecte antihipertensive. Este vorba despre ovotransferina și hidrolizații din albuș.

La șobolanii hipertensivi cărora li s-au administrat oral aceste peptide, presiunea arterială a scăzut semnificativ.

Ouăle ar putea reduce incidența bolilor cardiovasculare.

Citește șiOuă turcești, în sos de roșii, ardei și brânză (Menemen)

Sursă articol: Sophie Réhault-Godbert, Nicolas Guyot, and Yves Nys, The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health, Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 684: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.