Oul are proprietăți antimicrobiene – o descoperire uimitoare

Bazat pe studii științifice

Oamenii de știință spun că oul este mai mult un aliment de bază cu o valoare nutrițională ridicată.

Compușii bioactivi pe care îi conține îl includ în categoria alimentelor funcționale. Acestea pot ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor.

Oul are proprietati antimicrobiene uimitoare

Oul are proprietati antimicrobiene uimitoare

Domeniul de interes maxim pentru cercetători este cel al proteinelor din ou.

Conținutul proteic bogat este de altfel unul din motivele principale pentru care iubim acest aliment și-l consumăm în mod regulat.

Oul conține proteine cu proprietăți antimicrobiene

O publicație apărută în 2019 în jurnalul „Nutrients” dezvăluie informații extrem de valoroase cu privire la compoziția oului.

Analizele in vitro au arătat că proteinele purificate din ou prezintă o diversitate de activități biologice.

Deși partea preferată a oului este gălbenușul, cele mai valoroase proteine se găsesc în albuș și membrana vitelină.

Studiile au arătat că acestea au proprietăți antimicrobiene.

Unele sunt înzestrate cu efecte antibacteriene, alte cu efecte antivirale. Unele sunt antifungice, altele antiparazitice.

Citește și – Cum putem verifica dacă ouăle expirate mai sunt bune de mâncat

Molecule din ou care combat bacterii, viruși, fungi și paraziți

Iată care sunt cele mai importante molecule antimicrobiene din ou:

Beta defensină aviană 11 – combate bacterii (se găsește în albuș și membrana vitelină);

Avidina– combate bacterii (se găsește în tot oul);

Betamicroseminopreteina – combate bacterii (se găsește în albuș);

Cistatina– combate viruși, bacterii, fungi, paraziți;

Gallina imunoglobulina y – combate bacterii (se găsește în gălbenuș și albuș);

Lizozima – combate bacterii, viruși și fungi (se găsește în tot oul);

Proteina X asociată ovalbuminei – combate bacterii (se găsește în tot oul);

Ovoglobulina G2/TENP – combate bacterii (se găsește în tot oul);

Ovoinhibitor – combate bacterii (se găsește în gălbenuș și albuș);

Ovumucina (alfa și beta) – combate viruși și bacterii (se găsește în albuș și membrana vitelină);

Ovotransferina – combate bacterii și viruși (se găsește în tot oul);

Fosvitina – combate bacterii (se găsește în gălbenuș);

Pleiotrofina – combate bacterii (se găsește în albuș);

Proteine din stratul exterior al membranei viteline – combate bacterii (se găsește în tot oul).

Tabelul poate fi consultat AICI.

Oul distruge bacteriile și previne infecții

Efectele antibacteriene ale acestor proteine au mecanisme bactericide sau bacteriostatice.

Unele distrug pereții bacteriilor și omoară în consecință bacteria (ex. lizozima și beta-defensina aviană).

Celelalte au efecte indirecte: reduc biodisponibilitatea fierului și vitaminelor necesare pentru creșterea bacteriiilor și inhibă proteaaza microbiană. Aceștia sunt factori virulenți ai infecțiilor.

Citește șiOuă poșate cu iaurt – o rețetă turcească din sec. 15

Oul susține sănătatea intestinală și imunitatea

Multe din moleculele antimicrobiene din ou nu apar în genomul uman.

Acest lucru înseamnă că ele constituie agenți anti-infecțioși puternici împotriva patogenilor, care întăresc imunitatea intestinală a gazdei.

Mulți autori fac referire la importanța peptidelor derivate din proteine din intestin.

Acestea au un rol semnificativ în prima linie de apărare imunologică a organismului, în reglarea imunitară și funcționarea normală a corpului.

 

Oul fiert – mai sănătos decât oul crud

Vestea bună este că nu trebuie să „bem” ouă crude pentru a beneficia de calitățile lor nutriționale excepționale.

Studiile arată că o mică parte a proteinelor din albuș nu sunt asimilare când oul este servit crud.

Oul fiert în schimb, are o rată mai mare de digerabilitate a proteinelor. Căldura denaturează structura lor și facilitează acțiunea hidrolitică asupra enzimelor digestive.

Cu alte cuvinte, proteinele din oul preparat termic se asimilează mai ușor.

Majoritatea proteinelor – în special cele din albuș – rezistă la încălzirea termică.

Citește șiCum să fierbi oul perfect și să-l decojești ușor

Sursă articol: Sophie Réhault-Godbert, Nicolas Guyot, and Yves Nys, The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health, Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 684: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.