Cel mai bun mod de a consuma cătina pentru efectul imunostimulator

Beneficiile uimitoare ale produselor din cătină sunt atribuite conținutului lor extrem de bogat în acizi grași polinesaturați și antioxidanți.

Cercetătorii au identificat două tipuri de compuși antioxidanți în cătină: antioxidanți lipofilici (carotenoide și tocoferoli) și antioxidanți hidrofilici (flavonoide, acizi fenolici, acid ascorbic).

Suc de catina - imunostimulator

Suc de catina – imunostimulator: LaTaifas.ro

Cătina – un puternic antioxidant și antimicrobian

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul „Acta scientiarum polonorum. Technologia alimentaria” a testat capacitatea antioxidantă și activitatea antimicrobiană a mai multor produse derivate din cătină.

Autorii au descoperit că toate produsele testate – fructele uscate, uleiul, sucul și ceaiul (fructe, frunze și ramuri) au proprietăți antioxidante considerabile și valoare antimicrobiană.

Citește șiCura de o lună cu cătină și miere fortifică organismul și previne îmbolnăvirile  de tot felul

400 mg de vitamina C per 100 g fruct

Cea mai mare concentrație de polifenoli, flavonoide și carotenoide a fost identificată în sucul de cătină 100%.

Dr. Violeta Pârvu spune despre cătină că are un conținut de vitamina C de 10 ori mai mare decât cel din fructele citrice.

100 de grame de cătină furnizează 400 mg de vitamina C.

Datorită efectelor antioxidante și antibacteriene pronunțate, produsele din cătină au o importanță deosebită pentru sănătate.

Cătina – un excelent protector împotriva bolilor

Cătina este mai mult decât un aliment foarte hrănitor. Are un potențial medicinal imens.

Este folosită cu precădere ca tonic imunitar.

În numeroasele studii efectuate pe cătină au fost raportate activități imunomodulatoare, anti-stres, citoprotectoare, hepatoprotectoare, radioprotectoare, anti-aterogene, antitumorale, antimicrobiene și regeneratiare tisulare.

Preparatele din cătină sunt folosite în medicina tradițională în disfuncții stomacale, digestie lentă, probleme cardiovasculare, boli hepatice, leziuni ale tendoanelor și ligamentelor, ulcere și boli de piele.

Datorită concentrației mari în vitamina C și beta-caroten, cătina protejează pereții vaselor de sânge și pielea.

Sucul de cătină – cea mai eficientă formă de administrare

Dr. Pârvu confirmă utilitatea sucului de cătină în afecțiunile respiratorii, precum răceli, virozele respiratorii specifice sezonului rece.

„Cea mai bună variantă de ingerare, cu efecte terapeutice maxime este varianta de suc de cătină proaspătă”.

Pentru stimularea imunității și creșterea rezistenței la boli, ca adulți, este suficient să bem ½ cană de suc de cătină pe zi. Nu mai mult, spune dr. Pârvu.

Citește șiProdusele din cătină – o alegere bună pentru creșterea imunității

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă sucurile naturale cu tot cu pulpă, nestrecurate.

Sucurile obținute prin storcător sunt golite de fibre și se comportă ca niște „bombe dulci”, care pot duce la creșterea nivelului glicemiei.

Sucul de cătină, la fel ca și celelalte sucuri de fructe (afine, citrice, coacăze, zmeură, caise, mere, pere, struguri) contribuie la detoxifierea și vitaminizarea organismului.

Prin acțiunea lor antioxidantă, contribuie la distrugerea radicalilor liberi care se află la baza bolilor cronice.

Citește șiSucul de cătină cu miere este un puternic energizant și vindecător de boli cronice

Surse articol:

1. Geetha Suryakumar, Asheesh Gupta, Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.), J Ethnopharmacol. 2011 Nov 18;138(2):268-78: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21963559/
2. Zuzana Ciesarová, Michael Murkovic, Karel Cejpek, František Kreps, Blanka Tobolková, Richard Koplík, Elena Belajová, Kristína Kukurová, Ľubomír Daško, Zdenka Panovská, Diomid Revenco, Zuzana Burčová, Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review, Food Res Int. 2020 Jul;133:109170: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32466930/
3. Eva Ivanišová, Martina Blašková, Margarita Terentjeva, Olga Grygorieva, Olena Vergun, Jan Brindza, Miroslava Kačániová, Biological properties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) derived products, Acta Sci Pol Technol Aliment. Apr-Jun 2020;19(2):195-205: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32600016/
4. Vorbește Lumea, Cătina – Fructul minune al toamnei: https://www.youtube.com/watch?v=msPg78paI-E&ab_channel=Vorbe%C8%99teLumea
5. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Sucurile de Fructe, Editura Doxologia, 2017, pp. 86-87

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.