Mierea îngrașă la fel de mult ca zahărul! – dr. Mihaela Bilic
„Spărgătoarea de mituri” – dr. Mihaela Bilic, afirmă că zahărul și mierea au aceeași structură chimică.
De aceea mierea nu este un înlocuitor mai bun al zahărului.
Mulți spun că este mai bine să folosim miere în loc de zahăr. Dacă se urmărește scăderea în greutate, această înlocuire nu va aduce nici o schimbare.
Unii folosesc mierea pentru a îndulci ceaiurile sau cafeaua.
Dacă se urmărește conținutul nutrițional, în mod clar mierea este mai bună.
Cuprins
Mierea înrgașă la fel de mult ca zahărul!
Dar dacă cineva ține cură de slăbire și vrea să scadă aportul de calorii, va trebui să renunțe inclusiv la miere.
„Mulți pun pe un piedestal mierea, iar în colțul rușinii, zahărul”.
Adevărul, fie că vrem, fie că nu vrem să-l acceptăm, mierea și zahărul au o structură biochimică identică.
Un aspect mult mai important pe care trebuie să-l știm, este că în mierea de albine, glucoza și fructoza nu sunt legate, cum sunt în zahăr.
Acest lucru este un mare dezavantaj. Deoarece în momentul în care intră în organsim, ele fiind deja desfăcute, nu necesită nici măcar o minimă digerare.
Cu alte cuvinte, intră direct în fluxul sangvin.
„Avem același efect ca și cum am mânca zahăr. Nu vă păcăliți crezând că mierea este un agent de îndulcire care să vă protejeze într-un fel silueta și să facă bine în tot ce înseamnă metabolism”.
Zaharurile din miere se absorb mult mai repid în sânge decât în cazul zahărului.
Iată o capcană pe care oamenii nu o știu.
Citește și – Zahărul trebuie folosit doar ca un condiment, nu ca aliment! – dr. Mihaela Bilic
Mierea are mai multe calorii decât zahărul de masă
O lingură de miere pură are 64 de calorii și 17 g de carbohidrați.
În schimb, o lingură de zahăr are 60 calorii și 15 g de carbohidrați.
Caloriile din miere provin din carbohidrați, mai precis din zahăr. Zaharurile din miere sunt compuse din glucoză și fructoză, în cantități egale.
Mierea are un indice glicemic mare – 58, de aceea nici nu este indicată diabeticilor.
Nutriționistul nu subestimează beneficiile mierii ca medicament.
Mierea este mai degrabă medicament decât aliment
Dr. Bilic spune că mierea poate fi folosită ca pansament local în cazul durerii și usturimii în gât.
Ajută de asemenea la vindecarea rănilor.
„În aplicații locale este fabuloasă”.
Citește și – Sucul de ridiche neagră cu miere – util în afecțiunile respiratorii și hepato-biliare
Conține micronutrienți și antioxidanți. Are vitamine B, calciu, cupru, zinc, fier și polifenoli.
O recenzie pe 6 studii au arătat că 1 linguriță de miere suprimă tusea la copii la fel ca dextrometforanul.
Este mai eficientă difenhydraminei și are efecte mai de durată decât salbutamolul.
Studiile au arătat că mierea calmează stomacul și atenuează simptomele de diaree și constipație.
Mierea reduce inflamația și inhibă dezvoltarea tumorilor.
În mod cert, mierea poate preveni sau chiar trata anumite afecțiuni.
Însă nu trebuie să confundăm lucrurile.
„Dacă noi mâncăm mierea pe post de aliment pentru beneficiile ei pe post de medicament, s-ar putea să avem o siluetă care să ne surprindă. Sănătoși fiind, dar iată, îngrășați cu zahăr!”
Citește și – La ce temperatură devine mierea toxică?
Surse articol:
1. Clinica Smart Nutrition, Webinar Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=P3tKD306Kx0&t=403s&ab_channel=ClinicaSmartNutrition
2. Malia Frey, Honey nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/honey-nutrition-facts-and-calories-4164274
3. Sherren Lehman, Barbie Cervoni, Granulated sugar nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/granulated-sugar-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119871