Cum se face cura cu must – prof. Ovidiu Bojor 

Unul din cele mai plăcute mirosuri ale toamnei este parfumul de struguri proaspăt zdrobiți.

Valoarea terapeutică a vinului este menționată chiar și Biblie.

Cum se face cura cu must - prof. Ovidiu Bojor 

Cum se face cura cu must – prof. Ovidiu Bojor: Marco Verch Professional Photographer

Vinul – aliment biblic

Proorocul David spune că „vinul veselește inima omului”.

Chiar și Sfântul Apostol Pavel face referire la efectul revigorant și lecuitor al vinului, adresându-se lui Timotei:

„De acum nu bea numai apă, ci folosește și de puțin vin, pentru stomacul tău și pentru desele tale slăbiciuni” (I Timotei, 5, 23).

Civilizațiile antice știau că vinul, folosit în doze mici, are efect tonic, iar în doze mari, este sedativ.

Nu mai puțin important din punct de vedere nutrițional și curativ este mustul.

Citește șiMustul de struguri – întăritor al sănătății și elixir al tinereții

Mustul și tescovina – benefice sănătății 

Denumirea de „must” provine din latinescul „vinum mustum”, care înseamnă „vin tânăr”.

Prepararea mustului este primul pas în procesul de obținere a vinului. Mustul este licoarea rezultată în urma presării boabelor de struguri.

Este superior vinului prin aceea că el conține nu doar sucul de struguri, ci și tescovina, adică pielița, semințele și ciorchinii.

Citește șiStrugurii de sezon au o eficacitate foarte mare în tratarea multor boli – prof. Constantin Milică

Mustul furnizează diverse specii de drojdii, bacterii bune (acid lactic), vitamine, minerale și antioxidanți.

Extractele de sâmburi și coji de struguri conțin concentrații mari de polifenoli și flavonoide (antocianini, proantocianini, flavan-3-oli), acid hidroxicinamic.

Acești antioxidanți au efecte farmacologice importante:

  • neuroprotectoare
  • cardioprotectoare
  • anticancerigene
  • antidiabetice
  • antiinflamatoare
  • anxiolitice
  • antibacteriene

Semințele de struguri au un potențial antioxidant foarte mare. Modulează expresia enzimelor antioxidante, protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Previn ateroscleroza și diferite tipuri de cancere.

Cum se face cura cu must

Nimeni nu trebuie să rateze cura cu must. Acest suc de struguri fermentat are un sezon scurt.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă cura cu must pentru efectele sale diuretice, depurative și antisclerotice.

Doza de început este de 500 ml pe zi. Această doză se împarte în trei rații egale. Fiecare porție se consumă cu o oră înainte de masă.

Treptat, doza zilnică se poate crește până la 2 litri de must pe zi în 2 săptămâni.

Această cantitate se va consuma doar 2-3 zile, cu condiția să nu se mai mănânce nimic altceva.

Ulterior se poate reveni la doza de început, care se menține până la încheierea sezonului.

Citește șiTinctura de tescovină – elixirul tinereții, antidotul cancerului și tonicul vederii (rețetă)

Surse articol:

1. Wine Frog, Must: https://www.winefrog.com/definition/144/mustGrape Must, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/grape-must
2. Lenka Sochorova, Bozena Prusova, Martina Cebova, Tunde Jurikova, Jiri Mlcek, Anna Adamkova, Sarka Nedomova, Mojmir Baron and Jiri Sochor, Health Effects of Grape Seed and Skin Extracts and Their Influence on Biochemical Markers, Molecules. 2020 Nov; 25(22): 5311: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696942/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Vița de Vie, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, p. 82

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.