Păstura – detoxifică, tonifică, regenerează și vindecă organismul
După lăptișorul de matcă, cel mai scump dintre produsele apicole este păstura.
Prețul este însă pe măsura beneficiilor pe care le aduce sănătății, dar și a condițiilor dificile de colectare.
Păstura ajută în mod deosebit la detoxifierea organismului. Se remarcă de asemenea prin capacitatea de a proteja și vindeca ficatul.
Are o utilitate cunoscută în anemii și imunitate scăzută.
Asemenea polenului crud, păstura reglează metabolismul și tranzitul intestinal.
Cuprins
Ce este păstura?
Apicultorii îi spun „pâinea albinelor”. Păstura este de fapt un polen fermentat.
Albinele aduc polenul crud în stup și îl amestecă apoi cu miere și enzime din saliva lor.
Îl depun în celulele fagurelui, unde va trece printr-un proces de fermentare naturală, favorizată de salvia albinelor și de condițiile din interiorul stupului.
Polenul se convertește în păstură după circa 3 luni de fermentare.
Produsul final, adică păstura, are astfel un conținut chimic extrem de complex și bogat.
Spre deosebire de alte produse apicole, păstura se extrage în doze mici. Astfel se justifică și prețul mai ridicat.
Rolul ei principal este acela de a le hrăni pe albine. De aceea apicultorii nu o pot colecta în cantități mai mari.
Un alt aspect important este că procedura de recoltare este dificilă.
Polenul crud este dulce, însă în urma fermentării, capătă un gust acrișor.
Ce conține păstura
Păstura este considerată un superaliment. Profilul ei nutrițional este similar polenului crud.
Are însă în plus bacterii bune (probiotice), care susțin flora intestinală, digestia și imunitatea.
Citește și – Păstura hrănește bacteriile intestinale și întărește imunitatea
În păstură se găsesc numeroase vitamine și minerale, zaharuri simple, antioxidanți, acid lactic și enzime.
35% din compoziția sa este dată de carbohidrați. Păstura conține acizi grași și lecitină în proporție de 1-6%.
Are cantități mari de carotenoide, vitamina C și vitamina E.
Asemenea granulelor de polen, păstura furnizează aminoacizi importanți, precum triptofan, histidină, arginină, metionină, fenilalanină și acid glutamic.
Nu în ultimul rând, păstura este o sursă valoroasă de substanțe antibiotice și hormoni.
Datorită compoziției chimice atât de diversă, produsele stupului sunt mai hrănitoare decât multe alte alimente.
Citește și – Păstura – cel mai concentrat și energizant produs al stupului
Ce beneficii are păstura
Sunt consemnate rezultatele bune ale păsturii în anemia hipocromă (prin lipsă de crom).
50% din pacienți constată fie o vindecare completă, fie o ameliorare notabilă a stării de sănătate.
Cei care nu reacționează la cura cu păstură au de regulă alte boli mai grave.
Cura cu păstură este deosebit de benefică în revitalizarea organismului. Este indicată persoanelor slăbite, obosite, cu dureri de cap, cefalee, amețeală sau surmenaj intelectual.
Crește deopotrivă energia fizică și tonusul mental, îmbunătățind capacitatea de muncă.
Susține organismul și psihicul în perioadele de stres sau efort intelectual intens.
O altă calitate a păsturii este aceea de a curăța organismul de toxine.
Dr. Ștefan Stângaciu, expert internațional în apiterapie și api-fitoterapie susține că apicolele au o eficiență dovedită în detoxifiere.
Efectele apar după 1-2 săptămâni de cură. Reglarea și accelerarea tranzitului intestinal este un semn de detoxifiere.
Prin faptul că îmbunătățește flora intestinală, ridică implicit imunitatea și rezistența la boli.
Alte îmbunătățiri care pot fi constatate după o cură cu produse apicole este ameliorarea stării generale de sănătate.
„Primele efecte care se simt după consumul de produse apicole sunt cele rapide, energetice, fiziologice, funcționale, adică se ameliorează funcționarea organelor interne”.
S-a dovedit științific că păstura ajută la regenerarea ficatului.
Cercetări vechi au arătat că după o cură de 1 lună cu 30 de grame de păstură pe zi, se reglează albumina și globulina din sânge.
Efecte similare s-au obținut și cu polen crud, după o cură de 3 luni.
Datorită faptului că ajută la formarea hemoglobinei și creșterea eritrocitelor, dă efecte bune în anemii.
Păstura reduce starea de epuizare, slăbiciune și dureri de cap.
Totodată, crește buna dispoziție.
În ce boli ajută păstura
- anemii
- constipație
- colită de fermentație
- enterocolită
- hepatite acute și cronice
- steatoză hepatică (boala ficatului gras)
- ciroză hepatică
- trigliceride și colesterol crescute
- boli ale colonului
- răceală și gripă
- infecții bacteriene și virale
Citește și – Păstura conține cel mai puternic compus antitumoral
Păstura, la fel ca și celelalte produse apicole, contribuie la creșterea longevității. Acest efect se datorează conținutului bogat în antioxidanți, vitamine și minerale.
Dintre toate, păstura are activitatea antioxidantă cea mai mare.
Doza recomandată de păstură
Doza recomandată pentru adulți este 1 lingură pe zi.
La copii, doza este de 1 linguriță pe zi.
Cum se consumă corect păstura
Se consumă la o distanță de o jumătate de oră de masă. Este recomandat să se țină sub limbă câteva minute înainte de a o înghiți.
Sau o puteți măcina cu dosul unei linguri înainte de a o consuma.
Apicolele sunt produse concentrate și au nevoie de apă pentru a fi digerate și asimilate complet.
Dr. Stângaciu recomandă administrarea unui pahar cu apă cu un sfert de oră înainte sau după ce consumăm păstura.
Păstura se poate lua ca atare, sau în combinație cu miere. Se poate adăuga și în iaurt, în bolul cu terci de cereale, în smoothie-uri sau salate de fructe.
Cât durează cura
Pentru rezultate bune, cura cu păstură trebuie să dureze minim o lună. Se recomandă 6 săptămâni. Se poate face de 2 ori pe an.
Surse articol:
1. Apiland, Păstura – terapie cu zeci de beneficii: https://www.apiland.ro/blog/noutati/pastura-terapie-cu-zeci-de-beneficii-recomandata-de-dr-stefan-stangaciu
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Ardeii, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 240-241