Poți să faci „detox” acasă, cu o ciorbă banală! – dr. Mihaela Bilic

Detoxifierea este o sarcină celulară vitală, scriu cercetătorii. În lipsa unei detoxifieri optime, am fi la un risc crescut de deces.

Acest proces presupune metabolizarea, biotransformarea și eliminarea toxicanților dezvoltați din surse interne sau externe.

Poti sa faci „detox” acasa, cu o ciorba banala! – dr. Mihaela Bilic

Poti sa faci „detox” acasa, cu o ciorba banala: Marco Verch Professional Photographer

Organismul se poate detoxifia singur

Organismul este înzestrat cu capacitatea de a se curăța și regenera singur.

Principalele organe detoxifiante sunt ficatul, plămânii și rinichii.

Nutriționistul Mihaela Bilic susține că toate celulele au propriile lor mecanisme de detoxifiere.

Aceste procese se petrec în mod spontan și de la sine. Nu le comandăm, nu le controlăm noi.

De aceea nu trebuie să ne facem griji cu privire la acest lucru.

„Noi nu trebuie să avem grijă că murim intoxicați. Organismul știe să le facă când e nevoie”.

Ficatul este cel mai important organ detoxifiant. Acesta transformă lipofilele în metaboliți solubili în apă, făcând astfel toxinele mai ușor de eliminat prin urină.

Ficatul protejează întregul organism de substanțele cu potențial toxic, inclusiv de medicamente.

Citește șiTotul despre detoxifierea ficatului în mod natural

O expunere fără precedent la toxine

Chiar dacă organismul are propriile mecanisme de detoxifiere, lumea în care trăim astăzi este extrem de toxică.

Suntem expuși la pesticide, substanțe chimice industriale, metale grele și elemente radioactive.

Nu doar produsele pe care le folosim în gospodărie au potențial toxic, ci și produsele alimentare aditivate.

Efectele lor negative sunt demonstrate. Aceste toxine pot cauza probleme de reproducere, tulburări metabolice, probleme mentale sau chiar cancer.

Există anumite alimente care pot stimula funcțiile organelor responsabile cu detoxifierea corpului.

Utilizarea dietei în scopul detoxifierii este întâlnită în unele boli.

Unii nutriționiști recomandă dieta eliminatorie, în care pacienții elimină alimentele alergice timp de o lună.

Mâncați mai puțin! Lăsați ficatul să se odihnească

Planurile de detoxifiere promovate prin produse scumpe sunt o afacere, spune dr. Bilic.

„Acest subiect vinde. Cheltuim bani pe mâncare, apoi cheltuim bani ca să aflăm cum să slăbim”.

Nutriționistul subliniază că organismul uman are o construcție miraculoasă. Este dotat cu toate capacitățile necesare pentru supraviețuire, chiar și în condiții severe.

Alimentația abundentă este singurul lucru care dăunează sănătății.

O dietă haotică sau bazată pe excese va încărca foarte mult ficatul. Este important să avem o alimentație echilibrată, pentru a-i oferi acestui organ repaosul de care are nevoie pentru a funcționa optim.

Un ficat suprasolicitat sau bolnav nu va elimina în mod eficient toxinele.

Citește și17 semne că ficatul tău are nevoie de o detoxifiere + remedii

Dr. Mihaela Bilic este de părere că mâncăm prea mult. De aceea ne îngrășăm. De aceea ne îmbolnăvim.

Ideea că avem nevoie de trei mese pe zi și două gustări este greșită, consideră nutriționistul.

Doar copiii aflați în dezvoltare, plăpânzi, au nevoie de un astfel de regim.

„În toată Europa, gustarea de la ora 10 a fost eliminată. Există doar cea de 4”.

Cu un program de mese atât de încărcat nu putem slăbi.

Detox la tine acasă, cu ciorbă

Nu este nevoie de metode și produse exotice pentru curățarea organismului.

Poți să faci „detox” în confortul casei, cu mâncăruri obișnuite, sănătoase.

Ciorbele sunt un bun exemplu în acest sens.

„Detoxul banal presupune în primul rând mâncare puțină. Trebuie să lași ficatul să se mai și odihnească”.

Aceste sfaturi sunt binevenite, mai ales în perioadele de post, când trebuie să ne ferim de produsele ambalate, și să mâncăm cât mai natural.

Nutriționistul spunea în altă împrejurare că o persoană poate slăbi foarte ușor și sănătos cu două ciorbe pe zi.

Cele mai bune alimente pentru o ciorbă detoxifiantă sunt: varza, sfecla, dovleceii, fasolea păstăi, morcovii, țelina, spanacul, ceapa, usturoiul, broccoli, conopida, pătrunjelul etc.

Citește șiO cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului

Surse articol:

1. D M Grant, Detoxification pathways in the liver, J Inherit Metab Dis. 1991;14(4):421-30. doi: 10.1007/BF01797915.: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1749210/
2. Marc Cohen, ‘Detox’: science or sales pitch? Aust Fam Physician. 2007 Dec;36(12):1009-10: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18075624/
3. John C Cline, Nutritional aspects of detoxification in clinical practice, Altern Ther Health Med. May-Jun 2015;21(3):54-62: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026145/
4. Tănasă Sabina, „Mihaela Bilic: Nu există nici un detox”, Doctorul Zilei: https://www.doctorulzilei.ro/mihaela-bilic-nu-exista-niciun-detox-acest-subiect-vinde-sfaturi-la-inceput-de-post/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.