Pepenele galben – un adjuvant delicios în anemii, constipații, tuberculoză, litiază urinară, reumatism
Pepenele verde este unul din cele mai savurate fructe în perioada verii.
Pepenele galben nu este cu nimic mai prejos. Datorită gustul său aromat și miezului zemos, este o adevărată delicatesă, adorat de toată lumea.
Miezul său parfumat se mai numește „cantalup”. Această denumire provine de la localitatea Cantalupi de pe lângă Roma, acolo unde se spune că ar fi fost cultivat inițial.
Acest fruct deosebit a ajuns la noi în țară abia prin anii 1600.
Ce conține pepenele galben
Fitoterapeutul Constantin Milică spune că acest fruct este deopotrivă delicios și sănătos.
Hrănește, hidratează, răcorește și înviorează organismul.
Speciile de cucurbitacee sunt atât de consumate în sezonul cald datorită conținutului mare de apă.
Pepenele galben conține apă în proporție de 90-95%.
Principalii compuși sunt vitamina A, sărurile de potasiu, calciu și fosfor.
Conține glucide, beta-caroten, vitaminele B1, B2, B6, B9, C și K, omega-3 și fibre.
În 100 de grame de miez proaspăt se găsesc 30 de kilocalorii.
Ce proprietăți are pepenele galben
Academicianul Ovidiu Bojor notează că are o valoare terapeutică mai mică decât pepenele verde.
Se remarcă însă prin efectele sale laxative puternice, comparabile cu cele ale prunelor uscate.
Are de asemenea proprietăți diuretice și depurative, detoxifiante, aperitive, expectorante și revigorante.
La nivel extern, este un bun antiinflamator și cicatrizant.
În ce afecțiuni este benefic pepenele galben
Majoritatea autorilor recomandă cura cu pepene galben în următoarele cazuri:
- anemie
- constipație
- tubeculoză pulmonară
- reumatism
- gută
- litiază urinară
- hemoroizi
Dr. Constantin Milică susține că pepenele galben scade riscul bolilor cardiovasculare.
Ajută la reducerea tensiunii arteriale și normalizarea circulației sangvine.
Contribuie la reglarea funcției sistemului imunitar, glandei tiroide și rinichilor.
Datorită faptului că ajută la curățarea tubului digestiv și detoxifierea organismului, poate preveni apariția cancerului colorectal.
Pepenele galben diminuează deopotrivă setea și foamea. De aceea este indicat în curele de slăbire.
Conținutul de vitamina A și carotenoide îl recomandă împotriva afecțiunilor oculare (cataractă).
Sugestii de consum
Pepenele galben este absolut delicios ca atare. Se poate servi atât ca desert, cât și ca gustare, între mese.
Prof. dr. Constantin Pârvu îl recomandă în stare proaspătă, înainte sau după mesele principale.
Se pot face cure numai cu acest fruct.
Administrat sub formă de suc, produce un efect laxativ și diuretic mult mai rapid. Se beau în acest scop câte 2 căni de suc pe zi.
În medicina tradițională, semințele de pepene galben uscate și măcinate se iau contra vărsăturilor.
Semințele fierte în apă pot fi folosite și în caz de tuse, bronșite și hemoroizi. Se fierbe 1 linguriță de semințe cu 1 cană de apă timp de 20 de minute.
Se lasă la infuzat până la răcirea completă. Se administrează 2 căni de ceai pe zi.
Rețete cu pepene galben
Sorbet răcoritor de pepene galben și miere
Salată de roșii cu pepene galben – o delicatesă de vară
Cremă de piersici și pepene galben – fără zahăr, fără multe calorii
Înghețată de pepene galben cu iaurt
Utilizări externe
Pepenele galben poate fi folosit și extern, în afecțiunile pielii.
Pulpa pasată se poate aplica pe ten, pentru tratarea pielii uscate sau ridate.
În același scop se poate face o mască din pulpă de pepene, lapte crud și apă distilată (în cantități egale). Se aplică seara.
Se poate folosi și sub formă de cataplasmă în cazul inflamațiilor și arsurilor ușoare.
Este de asemenea recomandat în mâncărimi ale pielii, alergii, arsuri solare, dermatoze și contuzii.
Contraindicații la pepenele galben
Deși pare un aliment complet inofensiv, nu toată lumea îl poate consuma în siguranță.
Persoanele care au colită, enterită, dispepsie sau diabet trebuie să evite pepenele galben.
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pepenele galben, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, 2005, pp. 122-123
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Pepenele galben, Alimentația Rațională Pentru o Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 81-82
3. Constantin Pârvu, Pepenele galben, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 494-495