Mazărea conține 4 tipuri de compuși care țin cancerul departe

Bazat pe studii științifice

Leguminoasele fac parte din cele mai sănătoase grupe de alimente.

Au un conținut redus de grăsimi. Sunt surse bune de proteine, fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și compuși care pot combate bolile canceroase.

Mazarea tine cancerul departe

Mazarea tine cancerul departe

Mazărea (Pisum sativum) este deosebit de nutritivă și energizantă. Cercetările recente au arătat că acționează ca o plantă anticancerigenă.

Ce conține mazărea și ce proprietăți are

Compușii activi principali din mazăre sunt asparaginaza, flavonoidele (apigenina, daidzeina, genisteina, kaempferol), lectina, acizii fenolici (cafeic, catechine, cumaric, ferulic), pisatina, proantocianidinele, saponinele, taninurile și steroizii.

Studiile au arătat că mazărea are proprietăți terapeutice diverse:

  • antidiabetice
  • antilipidemice
  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • antibacteriene
  • antifungice
  • insecticide
  • anticancerigene

Citește și Mazărea verde face minuni în problemele de digestie și anemie

4 compuși din mazăre cu efecte anticancerigene

Potrivit studiilor, dietele bogate în leguminoase și cereale integrale pot reduce riscul de cancer endometrial, mamar și colorectal.

Compușii anticancerigeni din mazăre descoperiți de cercetătorii sunt următorii:

Izoflavoni

Genisteina și daidzeina sunt cei mai abundenți izoflavoni din leguminoase. Aceștia acționează la fel ca estrogenii.

Extractul de izoflavone din germenii de leguminoase inhibă creșterea cancerului de sân.

Mecanismele prin care reușesc acest lucru sunt: inhibarea tumorigenezei, inducerea apoptozei (moartea programată a celulelor), repararea AND-ului, stoparea înmulțurii, răspândirii și invaziei celuelor maligne.

Lectine

A doua categorie de substanțe cu activitate anticancerigenă din mazăre este cea a lectinelor. Acestea sunt proteine care au dovedit un potențial antitumoral.

Lectinele din leguminoase au efecte antiproliferative și citotoxice.

Ele inhibă creșterea tumorilor în cancerul de piele, de ficat, de bilă, de oase.

Saponine

Nu doar mazărea, ci și soia, năutul, lintea și arahidele conțin saponine.

Acestea au demonstrat activități anticancerigene împotriva melanomului, cancerului de colon și cancerului cervical.

Saponinele suprimă metastazele canceroase.

Compuși fenolici

Leguminoasele sunt alimente ușor accesibile. Pe lângă rolul lor de alimente hrănitoare, adăugarea lor în dietă poate preveni diverse afecțini, inclusiv cancerul.

Mazărea este bogată în compuși fenolici. Aceștia sunt compuși antioxidanți care pot preveni numeroase boli cauzate de stresul oxidativ, precum cancerul, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare.

Citește și – Pate de mazăre și avocado – o rețetă hrănitoare, care ajută la scăderea colesterolului

Un alt compus anticancerigen descoperit recent în mazăre este coumestrol. Acesta face parte din categoria polifenolilor și poate oferi protecție împotriva cancerului stomacal.

Un studiu efectuat de mexicani sugerează că un consum zilnic de mazăre verde și alte leguminoase poate reduce riscul de cancer gastric.

Mecanisme prin care mazărea combate cancerul

Oamenii de știință au descoperit că anumiți compuși din mazăre combat diverse tipuri de cancere:

– inhibă creșterea adenocarcinomului colorectal uman

– induc apoptoza în cancerul de ficat

– lectinele din frunzele și mugurii de mazăre au efecte citotoxice împotriva mai multor linii de celule canceroase (mamare, hepatice, laringiene, de colon)

– extractele din semințe de mazăre sunt citotoxice pentru celulele de cancer de colon, de sân, de plămâni și de sânge

Boabele de mazăre verde tânără pot fi mâncate în stare crudă, deoarece sunt fragede și dulci. Pot fi gătite sau congelate.

Nu doar mazărea, ci și alte plante membre ale familiei Fabaceae, precum lintea, soia, carobul și lucerna – au demonstrat activități anticancerigene.

Surse articol:

1. Runchana Rungruangmaitree and Wannee Jiraungkoorskul, Pea, Pisum sativum, and Its Anticancer Activity, Pharmacogn Rev. 2017 Jan-Jun; 11(21): 39–42: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414455/
2. The World’s Healthiest Foods, Green Peas: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=55

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.