Mazărea verde face minuni în problemele de digestie și anemie
Cu toate că sunt extrem de hrănitoare și sănătoase, leguminoasele noastre autohtone sunt deseori trecute cu vederea.
Le consumăm destul de rar, și atunci ca garnitură iar nu ca fel principal.
Năutul a captat toată atenția în ultima vreme, însă fasolea, lintea, bobul și mazărea sunt la fel de sănătoase și gustoase.
Cuprins
Mazărea – sursă bună de proteine, fibre și săruri minerale
Mazărea este o sursă valoroasă de nutrienți.
Este considerată un aliment energizant, datorită conținutului de protide, calorii, amidon, zaharuri și hidrați de carbon.
Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 138 de grame de mazăre verde furnizează:
- 40% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
- 31% din DZR de mangan
- 30% din DZR de vitamina B1
- 27% din DZR de cupru
- 27% din DZR de fibre
- 26% din DZR de vitamina C
- 23% din DZR de fosfor
- 22% din DZR de acid folic
- 18% din DZR de vitamina B6
- 17% din DZR de vitamina B3
- 16% din DZR de vitamina B2
- 15% din DZR de molibden
- 15% din DZR de zinc
- 15% din DZR de proteine
- 13% din DZR de magneziu
- 12% din DZR de fier
- 10% din DZR de colină
Citește și – Mazărea – un aliment energetic, bogat în proteine, minerale și vitamine B
Ajută la evacuarea și curățarea intestinală
Diferiți autori fac referire la acțiunea ei laxativă, care o recomandă în dificultățile digestive.
Prof. dr. Constantin Pârvu spune că mazărea facilitează evacuarea intestinală. Dr. Marc Bosquet completează spunând că, datorită celulozei conținute, curăță tractul intestinal.
Tratează anemia aplastică
Mazărea verde mai are o calitate. Anume aceea de a ajuta la tratarea anemiei aplastice.
În acest tip de anemie, măduva osoasă nu produce suficiente celule stem – din care se formează eritrocitele, leucocitele și trombocitele.
Dr. Pârvu spune că mazărea verde conține fitohemaglutină, o substanță care stimulează și reface funcția măduvei.
Totodată, mazărea oferă o doză bună de fier. Acest element ajută la producția de hemoglobină și implicit la combaterea stărilor de oboseală datorate oxigenării insuficiente a organismului.
Alte beneficii importante ale consumului de mazăre
Fosforul pe care îl conține susține celula nervoasă.
O porție de mazăre acoperă jumătate din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină întărește imunitatea și apărarea antioxidantă a organismului.
Datorită conținutului de luteină și zeaxantină, mazărea poate preveni bolile oculare datorate înaintării în vârstă. Acești doi carotenoizi pot preîntâmpina apariția cataractei și degenerescenței maculare.
Fibrele insolubile ajută nu doar digestia, ci și sistemul cardiovascular. Ele scad riscul de accidente vasculare cerebrale și mențin zahărul din sânge la un nivel normal.
Protecția cardiovasculară o dau de asemenea compușii antioxidanți și antiinflamatori.
Citește și – Mazărea – un aliment anticancerigen, antidiabetic, anti-colesterol
Cercetătorii au descoperit un fitonutrient inedit din mazăre. Se numește „coumestrol” și este un antioxidant din clasa polifenolilor.
Un studiu realizat în Mexic a arătat că acest compus protejează împotriva cancerului gastric. Pentru a beneficia de efectele sale anticancerigene, acest antioxidant trebuie ingerat în doze de minim 2 mg pe zi (din mazăre și alte leguminoase).
138 de grame de mazăre verde conțin 10 mg de coumesterol.
Alți antioxidanți din mazăre cu beneficii majore sunt pisumasponinele I și II și pisomozidele A și B. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și contribuie la scăderea riscului de diabet de tip 2.
Dr. Bosquet recomandă administrarea boabelor de mazăre cât sunt în stare verde.
Mazărea proaspătă se digeră ușor și aduce în organism numeroși nutrienți.
Precauții
Mazărea este contraindicată în stările de enterite.
Mazărea uscată are un conținut nutritiv foarte mare. Fiind atât de concentrată, trebuie consumată în cantități mici.
Pentru rețete cu mazăre, intrați AICI.
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Mazăre, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și vindecare, Editura Nicol, București, 2014, p. 59
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Mazărea, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, 2005, pp. 114-115
3. Horoșan Lavinia-Andreea, Anemia Aplastică, RoMedic: https://www.romedic.ro/anemia-aplastica
4. The World’s Healthiest Foods, Green Peas: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=55
5. Sushmita Sengupta, 8 Incredible Benefits of Peas You May Not Have Known, Food NDTV: https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-benefits-of-peas-you-may-not-have-known-1798358