Pepenele Galben: 7 Beneficii Savuroase

Pepenii galbeni (Cucumis melo) sunt fructe delicioase, care ne aduc o varietate de beneficii pentru sănătate: reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea sistemului imunitar şi a vederii, menţinerea sănătăţii plămânilor şi pielii sau prevenirea artritei. Pepenele ajută şi la managementul diabetului zaharat. Aceste atribute se datorează nivelului ridicat de vitamine și minerale care rezidă în mod natural în acest fruct, atât de popular şi de savuros.

Pepenele-galben-combate-obezitatea-şi-tratează-arsurile-500x354

Pepenele galben (Cucumis melo)

Pepenele galben – numit în unele zone ale ţării noastre şi zămos, a apărut pentru prima dată în Africa, Iran și India. Cu toate acestea, acest fruct este astăzi cultivat cu precădere în America şi în Europa. Se poate consuma la micul dejun, ca un aperitiv, ca desert sau ca un element răcoritor în salatele de fructe. Gustul său blând şi plăcut devine mai bogat atunci când ajunge la maturitate şi miezul devine moale și suculent.

Beneficiile nutritive ale pepenelui galben derivă din nivelurile ridicate de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, potasiu, niacin, fibre alimentare și acid folic.

1. Stimulent al sistemului imunitar

Pepenele galben nu are doar beta-caroten şi fitochimicale pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, ci şi o doză zdravănă de vitamina C. Vitamina C acționează ca un gardian al sistemului imunitar pentru apărarea organismului. Vitamina C stimulează de asemenea producerea de celule albe din sânge care caută bacteriile periculoase, virușii și alte substanțe toxice ale corpuri străine care şi-au găsit drum în fluxul noastru sangvin, pentru a le distruge.

2. Stres şi anxietate

Potasiul este unul dintre substanțele nutritive esențiale găsite în pepenele galben, acesta având iar un efect vasodilatator important, ceea ce înseamnă că aduce relaxare vaseleor de sânge și reduce tensiunea arterială. Nivelele excitate ale tensiunii arteriale pot acționa ca un factor stresant asupra corpului și poate induce chiar eliberarea de hormoni de stres cum ar fi cortizolul. Potasiu crește fluxul de sânge și de oxigen la nivelul creierului, ceea ce induce o stare de calmare şi o atitudine mai relaxată. Prin reducerea prezenței hormonilor de stres în organism, pepenele galben poate combate cu succes simptomele de anxietate.

cantaloupes-940x626

3. Îmbunătăţeşte digestia 

Pepenele galben are o cantitate mare de fibre alimentare, o componentă esențială pentru buna funcţionare a tranzitului intestinal şi pentru sănătatea sistemului digestiv. Includerea în alimentaţia zilnică a unei cantităţi adecvate de fibre dietetice poate reduce riscurile de constipaţie. Pepenele galben reglează mișcările intestinului şi asigură un flux normal la nivelul tractulului digestiv și colonului. În acest fel se reduce riscul de cancer colorectal si de boli gastro-intestinale periculoase.

4. Diabet zaharat

Există câteva studii care arată că pepenele galben aduce îmbunătăţiri semnificative în metabolismul insulinei, ceea ce înseamnă o fluctuație mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge. S-a dovedit de asemenea că pepenele galben reduce stresul oxidativ asupra rinichilor, prevenind astfel o serie de boli renale grave.

5. Prevenirea cancerului

Pepenele galben este o sursă bogată de substanţe nutritive vindecătoare. Conţine în special beta-caroten, un carotenoid esențial pentru sănătatea organismului nostru. Acesta nu este doar un precursor al vitaminei A, ci acţionează şi ca un antioxidant puternic, prin reducerea riscurilor de apariţie a diferitelor tipuri de cancer: Ftochimicalele din pepenele galben au fost de asemenea corelate cu un comportament anti-tumoral.

Acest conținut nutrițional al pepenelui galben are capacitatea de a eradica acţiunea radicalilor liberi – agenţii nocivi ale metabolismului celular care poate duce la o serie de boli periculoase, inclusiv boli de inimă şi cancer.

6. Artrita

Fitochimicalele pomenite mai sus au şi calități anti-inflamatorii notabile. Acest lucru înseamnă că prin introducerea unei cantităţi adecvată de pepene galben in dieta zilnică, ne feri de efectele devastatoare ale stresului oxidativ asupra articulaţiilor şi oaselor. Consumul de pepene galben combate aşadar inflamaţiile care pot declanşa la rândul lor artrita.

cantaloupe-info0

7. Sănătatea pielii

Pepenele galben este un loc minunat pentru a căuta şi a găsi beta-caroten, precursorul vitaminei A.

Cea mai bună parte în ceea ce priveşte administrarea de beta-caroten dietetic din pepenele galben este că spre deosebire de alte suplimente, nu există nici un risc de supradozaj sau de toxicitate, deoarece organismul transformă doar atât cât are nevoie, restul de beta-caroten rămânând disponibil pentru a lupta împotriva bolilor ca antioxidanţi.

Cantitatea de beta-caroten care se transformă în vitamina A intră în piele și stimulează membrana celulelor pielii, contribuind astfel la creșterea şi regenerarea pielii. Vitamina A protejează membrana împotriva toxinelor dăunătoare care duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Cremele care conţin vitamina A sunt un balsam minunat pentru iritațiile și roșeața pielii, datorită calităților calmante şi antiimflamatorii naturale.

Pepenele galben este rareori un aliment alergen, și nu conţine nici produs chimic care poate da reacţii alergice. Cu alte cuvinte, mănâncă pepene galben ori de câte ori ai posibilitatea, pentru a-ţi îmbunătăți starea generală de sănătate şi de bine!

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. de toate modele de pepene sunt bune or numai o calitate speciala,ca exista multe feluri.multumim pentru retete,santem foarte pasionati de retetele dumneavoastra

  2. Sa nu uitam ca pepenii, oricare ar fi(galben, verde), nu sunt fructe. Ei se inrudesc cu dovleceii, dovleacul de copt sau placinta, cu castravetii.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.