Ce mănâncă cele mai longevive populații din lume
Cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în așa-numitele „zone albastre”.
Autorul Dan Buetnner a identificat cinci astfel de zone, în care locuitorii trăiesc nu doar mai mult decât restul populației, ci și sunt și mai sănătoși.
Acestea sunt localizate în Japonia, Italia, Costa Rica, Grecia și California.
Cercetătorii au descoperit că centenarii din aceste regiuni au anumite obiceiuri de viață care le asigură longevitatea.
Unul din ele este legat de dietă.
Cuprins
Ce mănâncă cele mai longevive populații din lume
Invitat la „Rachel Ray Show”, autorul a făcut o selecție a celor mai importante alimente consumate în zonele albastre.
Sardinia, Italia
O familie de centari din Sardinia mănâncă zilnic o supă de legume pe care italienii o numesc „Minestrone”.
Ea conține fasole, orz, roșii, ceapă, usturoi și ulei de măsline.
Dan Buettner o numește „un cocktail al longevității”.
Beneficiile acestei supe se datorează bogăției de fibre din leguminoase și cereale, care susțin microbiomul.
Microbiomul este totalitatea bacteriilor bune din intestin care susțin nu doar sănătatea digestivă, ci și funcția imunitară.
Dieta americană nu conține aproape deloc fibre, fiind bazată în special pe produse de tip fast-food.
Un alt aliment care contribuie la longevitatea locuitorilor din Sardinia este pâinea cu maia. Și aceasta este bogată în probiotice. În plus, are foarte puțin gluten.
Locuitorii din Sardinia consumă un vin special, care se numește „Cannonau”.
Secretul acestui vin stă în faptul că se face nu doar din pulpa strugurilor, ci și din semințele și coaja lor.
De aceea vinul obținut este foarte bogat în antioxidanți. Acești compuși mențin arterele curate și sănătoase.
Citește și – Dieta celui mai longeviv chirurg din Europa și sfaturi esențiale de viață – dr. Fedor Grigorievich Uglov
Okinawa, Japonia
Insula Okinawa este renumită pentru numărul mare de centenari. Aici trăiesc cele mai longevive femei din lume.
Din alimentația lor fac parte patru alimente principale:
- castravetele amar, care ajută la scăderea zahărului din sânge și prevenirea diabetului
- cartoful dulce, care asigură aportul celor mai mulți nutrienți din dietă
- turmericul, care combate cancerul
- tofu, foarte bogate în proteine
Citește și – Dieta Okinawa – secretele oamenilor care trăiesc 100 de ani
Ikaria, Grecia
Populația care trăiește pe această insulă grecească are cea mai mică rată (1%) de demență din lume.
Secretul lor constă în dieta mediteraneană. Plantele aromatice au un rol important în conservarea funcțiilor cognitive.
În Ikaria se consumă mult rozmarin, oregano, salvie și mentă.
Toate aceste plante conțin compuși antiinflamatori puternici, care combat bolile asociate cu vârsta înaintată, și compuși cu efect diuretic, care mențin tensiunea arterială la un nivel optim.
Plantele aromatice sunt folosite la gătit, dar sunt consumate și sub formă de ceaiuri.
Nicoya, Costa Rica
În Nicoya, din Costa Rica, au trăit cei mai longevivi dintre americani.
Dan Buettner consideră dieta din această peninsulă ca fiind ca mai eficientă pentru prelungirea duratei de viață.
Ea își trage originile din America Latină.
Conține trei alimente de bază: porumb, fasole neagră și dovleac.
Acestea furnizează cantități de proteine similare cu cele oferite de carne.
Sunt de asemenea bogate în carbohidrați complecși, care previn diabetul.
Locuitorii din Nicoya mănâncă de regulă tortilla din făină de porumb, umplută cu fasole.

Tortilla cu fasole neagra: Freepik.com
80% din aportul lor de nutrienți vine din aceste alimente.
Citește și – Una din cele mai longevive comunități din lume mănâncă zilnic o farfurie de fasole
Loma, Linda (California)
Oamenii din Loma trăiesc cu circa 7 ani mai mult decât locuitorii orașelor vecine.
Aceștia sunt adevntiști de ziua a șaptea. Alimentația lor inspirată din Biblie, mai precis din Grădina Edenului despre care se vorbește în Cartea Facerii.
Mai exact, locuitorii din Loma consumă plante și alimente care fac sămânță:
- nuci
- leguminoase
- cereale
- portocale
- mere
- zmeură
- mango
- căpșuni
Dacă mănânci o mână de nuci pe zi, ai șanse să îți mărești speranța de viață cu circa 2 ani, spune Dan Buettner.
O recenzie publicată în „American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că nucile reduc rata mortalității din cauza bolilor coronariene, afecțiuni cardiovasculare și cancer.
Nucile sunt alimente cu o densitate nutrițională impresionantă. Conțin grăsimi nesaturate, proteine de înaltă calitate, fibre, minerale, fitosteroli și antioxidanți.
Studiile epidemiologice au arătat că consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare, metabolice (diabet zaharat, hipertensiune, obezitate, afecțiuni coronariene) și canceroase.
Aceste efecte se datorează faptului că ele reduc stresul oxidativ, inflamația, grăsimea viscerală, colesterolul, hiperglicemia, rezistența la insulină, disfuncțiile endoteroliale și sindromul metabolic.
Surse articol:
1. Rachel Ray Show, What The Longest Living People Eat Every Day, Blue Zone Author Dan Buettner: https://www.youtube.com/watch?v=I4MjGC-XX90&ab_channel=RachaelRayShow
2. Blue Zones, History of Blue Zones: https://www.bluezones.com/about/history
3. Emilio Ros, Health benefits of nut consumption, Nutrients. 2010 Jul;2(7):652-82: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254047/
4. Rávila Graziany Machado de Souza, Raquel Machado Schincaglia, Gustavo Duarte Pimentel, and João Felipe Mota, Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review, Nutrients. 2017 Dec; 9(12): 1311: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/