Când trebuie să mâncăm deserturile?

Cel mai așteptat fel de mâncare la o masă este fără îndoială desertul!

Deși porția de dulce ar trebui să fie foarte mică, în comparație cu restul platourilor, el a devenit astăzi la fel de generos precum un fel principal.

Cand trebuie servite deserturile

Cand trebuie servite deserturile

De ce mâncăm desertul la sfârșitul mesei?

Cei mai mulți dintre noi mâncăm desertul la finele mesei. Acest obicei este întâlnit în multe țări.

Se presupune că a apărut undeva prin anul 1900.

Cuvântul „desert” este derivat din limba franceză, unde „desservir” înseamnă „a curăța masa”.

Este evident că era servit la sfârșit, când toate celelalte farfurii erau deja strânse.

Nu francezii sunt însă cei care au inventat însă desertul.

Când a apărut desertul?

Există scrieri grecești care arată că în cultura persană masa se încheia cu ceva dulce, menit să înlăture gustul preparatelor servite anterior.

Acel dulce era reprezentat fie de fructe, fie de un lichior dulce sau o prăjitură de miere.

Alte surse indică spre consumul de dulciuri după masă în Imperiul Roman.

Civilizațiile vechi nu aveau bomboane din zahăr, ci bomboane din fructe uscate: caise, curmale, stafide, smochine.

Citește și – Migdale cu miere – un desert grecesc natural și sănătos!

Se presupune că în perioada în care zahărul era foarte scump, deserturile se consumau în cantități mici, la sfârșitul mesei.

În secolele 16-17, tratațiile dulci erau folosite demonstrativ. Pentru elite, dulciurile erau un simbol al bogăției și statutul social ridicat.

După războaiele mondiale și dezvoltarea societății de consum, deserturile nu mai erau o excepție, ci deveniseră deja regulă la masă.

Deserturile trebuie servite separat 

Deși este greșit să începi masa cu ceva dulce, deoarece cantitatea mare de zahăr, amidon și grăsimi din ele pot pica greu la stomac, nu este bine nici să sfârșești masa cu un desert.

Mikhail Tombak spune că deserturile nu trebuie nici înainte, nici în timpul mesei și nici după masă.

Ar trebui să le consumăm separat.

Prăjiturile, biscuiții, bomboanele, înghețata, fructele sau alte deserturi nu trebuie asociate cu alte mâncăruri, deoarece dau o combinație nepotrivită.

Dacă le mâncăm după masă, stomacul este plin, iar procesele digestive încetinesc.

Mai mult, la unele persoane poate produce fermentații intestinale.

Sfatul autorului este ca după o prăjitură să consumăm legume crude.

Citește și – Cum se face chisălița – desertul țăranului român

Înghețata nu trebuie amestecată cu nimic

În cazul înghețatei, este bine să lăsăm un timp suficient înainte după consumul ei. Trebuie să așteptăm cel puțin 2-3 ore până să mâncăm altceva.

Crampele pot fi de multe ori cauzate de preparatele reci, precum sucurile dulci sau înghețata.

Pentru activarea enzimelor digestive avem nevoie de alimente care să aibă o temperatură de peste 37 de grade celsius.

Mikhail Tombak spune că înghețată și băuturile reci pot cauza noduli și chisturi la femei, iar la bărbați pot favoriza inflamarea prostatei.

În orice caz, înghețata a fost destinată unui consum ocazional, și doar pe perioada verii.

Cât despre deserturile, reținem că este bine să le servim separat de masă. Dar, pe cât se poate, să le evităm complet.

Desertul nu este obligatoriu…

Desertul nu este o necesitate, ci doar un obicei.

Indienii, de pildă, nu au deloc acest această practică.

Iar francezii preferă să se delecteze la sfârșitul meselor cu brânzeturi.

Citește și – Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!

Surse articol:

1. Quora, Why and when did desserts become the last course of a meal? https://www.quora.com/Why-and-when-did-desserts-become-the-last-course-of-a-meal
2. Gus Lubin, The scientific reasons why we eat dessert last, Insider: https://www.businessinsider.com/why-we-eat-dessert-last-2016-11
3. Monte Turia, What is the origin of dessert? https://www.monteturia.com/en/what-is-the-origin-of-dessert
4. Shaked Ashkenazi, Why do we eat dessert at the end of the meal? Davidson Wezimann: https://davidson.weizmann.ac.il/en/online/askexpert/why-do-we-eat-dessert-end-meal
5. Mikhail Tombak, Cum ar trebui să mâncăm deserturile? Cum să trăim 150 de ani, trad. de Irina Gabriz, Ligia Popescu, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 125

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.