Dacă simți foame după masă, ai mâncat bine. Dacă te simți plin, înseamnă că te-ai otrăvit – Hippocrate
Cumpătarea este o virtute morală, după cum spunea Sfântul Nectarie Taumaturgul. Despre ea vorbesc Sfinții Părinți, considerând-o un mijloc eficient împotriva viciilor.
A fi cumpătat nu înseamnă să te înfrânezi de la cele interzise, ci de la a exagera în cele permise.
Cumpătarea sau moderația ne ajută să trăim pe principiul supraviețuirii, și nu al plăcerii.
Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca.
Desfătările peste măsură sunt de multe ori sursă de îmbolnăvire pentru om.
Este dovedit științific faptul că mâncarea puțină poate prelungi speranța de viață.
Excesul nu face bine în nici o direcție. Iar când vine vorba de mâncare, nici prea mult, nici prea puțin nu este bine.
„Nici să te îmbuibi trupește, nici să te îmbolnăvești de exagerată asceză, nemaiputând astfel să îți împlinești ascultările”, zicea Sfântul Vasile cel Mare.
Excesul alimentar otrăvește organismul
Ne putem verifica dacă felul nostru de a mânca este cumpătat sau nu după principiul lui Hipocrate.
Părintele medicinei antice spunea că dacă după ce ai mâncat simți încă o senzație mică de foame, înseamnă că te-ai alimentat bine.
Dacă dimpotrivă, te ridici sătul de la masă și simți stomacul plin, înseamnă că te-ai otrăvit.
Iată așadar, că mâncarea moderată hrănește organismul, iar mâncarea excesivă îl otrăvește.
Citește și – 10 sfaturi care te pot ajuta să mănânci „cu creierul” și să slăbești
Jumătate mâncare, un sfert apă și un sfert… aer
Omul are nevoie de foarte puțin pentru a se sătura. Pentru că stomacul trebuie umplut pe jumătate cu mâncare și pe un sfert cu apă.
Celălalt sfert trebuie lăsat gol, pentru că stomacul are nevoie și de aer.
Unele persoane nu se satură cu puțin deoarece s-au obișnuit să mănânce mai mult decât le permite stomacul.
Mikhail Tombak spune că stomacul are o capacitate de numai 350-450 ml.
Mâncând mai mult decât ne trebuie, stomacul se poate mări de 5-10 ori, având nevoie de porții tot mai multe.
„Persoanelor cu stomacul lărgit nenatural le este mereu foame și cu cât mănâncă mai mult, cu atât mai multă mâncare le trebuie pentru a se simți sătule”.
Pentru a combate această deprindere anormală, autorul recomandă încetinirea ritmului de a mânca și mestecarea alimentelor cât mai bine.
Citește și – Stomacul poate fi educat să primească mâncare puțină – dr. Mihaela Bilic
Cumpătarea ajută la curățirea de vicii și patimi
Prin cumpătare se urmărește atingerea unor scopuri mai înalte decât cele care privesc silueta și sănătatea trupească, și anume dobândirea virtuților.
La Sfântul Vasile cel Mare, cumpătarea ajută la curățirea de patimi.
Dimpotrivă, moderația ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea trupească și sufletească. Pentru că ea potolește aprinderea sângelui și oprește pornirile instinctuale ale păcatului.
„Cumpătarea este o putere mare și bogată care ne conduce spre nestricăciune”.
Prin cumpătare omul ajunge mai lesne la curăția sufletească și la celelalte virtuți: blândețea, răbdarea, smerenia, dragostea de aproapele.
A nu deveni rob pântecelui înseamnă a fi cumpătat după Sfântul Grigorie Teologul. Această robie nu este deloc plăcută, ci plină de amărăciune.
Așadar, mâncând echilibrat ne vom păstra o condiție fizică și spirituală bună.
Citește și – Postul intră în cura de însănătoșire a tuturor bolilor
Surse articol:
1. Mikhail Tombak, Cât de mult trebuie să mâncăm? Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, pp. 138-139
2. Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, Despre Cumpătare, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/despre-cumpatare