Kiwi – un fruct minunat pentru plămâni, imunitate și digestie

Cu o prezență deja îndelungată pe piața din România, kiwi nu mai este de mult privit ca un fruct exotic.

Este mai scump decât merele și alte fructe autohtone, însă merită toți banii.

Kiwi – un fruct minunat pentru plamani, imunitate, digestie

Kiwi – un fruct minunat pentru plamani, imunitate, digestie

Sursă valoroasă de vitamina C

Kiwi poate fi considerat un aliment funcțional, beneficiile sale depășesc sfera nutrițională.

Îmbunătățește funcția digestivă, metabolismul și activitatea sistemului imunitar.

Este foarte bogat în vitamina C, un antioxidant cu efect protector împotriva multor boli.

Potrivit „Nutrition and You”, 100 g de kiwi proaspăt oferă 154% din doza zilnică recomandată de fibre, 34% din vitamina K, 14% din cupru, 10% din vitamina E, 8% din fibre, 7 din potasiu și 6% din acid folic.

Conține de asemenea cantități moderate de vitamina A, calciu, fier, magneziu și mangan.

Are un conținut caloric redus. 100 de grame furnizează 61 de calorii.Alți compuși valoroși din kiwi sunt fibrele, actidina, vitamina E, carotenoidele, fenolii și clorofila.

Semințele de kiwi conțin acizi grași esențiali Omega-3.

Beneficiile consumului de kiwi

Consumul de kiwi aduce beneficii persoanelor cu constipație, colon iritabil sau alte tulburări gastrointestinale.

Fibrele pe care le conține modifică consistența scaunului, accelerează tranzitul intestinal și reduce disconfortul abdominal cauzat de retenția de apă.

Mai mult, kiwi îmbunătățește flora intestinală benefică. Conține actinidiă, o enzimă proteolitică ce ajută digestia proteinelor din stomac și intestinul subțire.

Este foarte important de menționat că acest fruct aduce îmbunătățiri markerilor metabolici ai bolilor cardiovasculare și diabetului.

Kiwi modulează răspunsurile imune în sens pozitiv.

O recenzie publicată recent (2020) în jurnalul „Nutrition & Cancer” a arătat rolul acestui fruct în apariția și progresia cancerului.

Au fost analizate 8 studii in vitro, in vivo și umane. Datele colectate indică faptul că consumul de kiwi are beneficii directe și indirecte în cancer.

Acestea se datorează activității antioxidante și citotoxice. Vitamina C pe care o conține reduce leziunile oxidative asupra AND-ului.

Poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului colorectal prin efectele pozitive asupra tranzitului și florei intestinale.

Potrivit studiilor, kiwi acționează ca un protector natural împotriva maladiilor.

Leacuri cu kiwi în diverse afecțiuni

Probleme cu digestia. Dacă vă confruntați deseori cu balonare, indigestie sau gastrită după masă, consumați câteva felii de kiwi.

Constipație. Alimentele bogate în apă și fibre sunt eficiente împotriva constipației cronice sau persistente.

Curățați 4 fructe kiwi de coajă și tăiați-le cubulețe. Adăugați-le în vasul robotului/blenderului și mixați-le cu o cană cu iaurt natural.

Veți obține un piure fin, pe care să îl îndulciți cu puțină miere. Consumați remediul rezultat după masa de dimineață.

Obezitate. Kiwi, în combinație cu alte fructe, poate înlocui una sau chiar două mese pe zi.

Amestecați 4 kiwi cu 1 măr și 1 banană tăiate cuburi. Consumați salata obținută la prânz și la cină, fără nimic altceva.

Dacă vreți să slăbiți, faceți această cură 3 zile pe săptămână.

Afecțiuni ale plămânilor. Kiwi susține funcția pulmonară. Este un fruct benefic pentru astmatici, ajutând la atenuarea simptomelor.

Este indicat să se consume sub formă de suc, câte 1 pahar pe zi, împărțit în 2 rații egale.

Imunitate scăzută. Orice aliment bogat în vitamina C este de folos pentru întărirea imunității. Kiwi este o sursă excelentă de acest nutrient.

Pentru a crește rezistența la gripă, răceli sau alte îmbolnăviri, faceți o cură cu 3 kiwi pe zi.

Este un remediu bun și pentru vârstnici.

Boli cardiovasculare. Aceeași doză recomandată mai sus – 3 kiwi pe zi – poate proteja sustemul cardiovascular.

Kiwi poate ajuta la scăderea colesterolului și păstrarea tensiunii arteriale la un nivel optim. Prin faptul că scade vâscozitatea sângelui, ne poate feri de infarct sau accidente vasculare cerebrale.

Anemie. Faceți o cură de tonifiere cu suc de kiwi. Beți ½ pahar de suc de kiwi cu miere de mană de 2 ori pe zi.

Boli oculare. Kiwi conține cantități bune de luteină și zeaxantină – doi antioxidanți din clasa carotenoizilor care protejează ochii.

Potrivit cercetătorilor japonezi, 2-3 kiwi pe zi reduce riscul de degenerescență maculară cu 35 de procente.

Surse articol:

1. Giuseppe Lippi, Camilla Mattiuzzi, Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence, Nutr Cancer. 2020;72(4):547-553: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387399/
2. Nutrition and You, Kiwi Fruit Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/kiwi-fruit.html Lynley Drummond, The composition and nutritional value of kiwifruit, Adv Food Nutr Res. 2013;68:33-57: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23394981/
3. David P Richardson, Juliet Ansell, Lynley N Drummond, The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review, Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2659-2676: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470689/
4. Denise C Hunter, Jeffrey Greenwood, Jingli Zhang, Margot A Skinner, Antioxidant and ‘natural protective’ properties of kiwifruit, Curr Top Med Chem. 2011;11(14):1811-20: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21506926/
5. Iulia Vlad, Trei fructe magice: kiwi, lămâi și portocale, Formula As: https://www.formula-as.ro/2021/02/01/trei-fructe-magice-kiwi-lamai-si-portocale/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.