Mâncați măsline – scad colesterolul și protejează ficatul!
Măslinele (Olea europaea) sunt nelipsite de pe platourile cu aperitive.
Spre deosebire de alte fructe, au un gust amar intens și sunt foarte bogate în grăsimi benefice.

Mancati masline – scad colesterolul si protejeaza ficatul: Mythailand.blog
Oamenii de știință au izolat diverși compuși din măsline, precum flavonoide, flavanoni, biofenoli, triterpeni, derivați de acid benzoic, iridoide sau secoiridoidi.
Cuprins
Măslinele – proprietăți și indicații terapeutice
Studiile in vitro și in vivo au arătat că măsline au activități farmacologice diverse:
- antioxidante
- antiinflamatoare
- imunomodulatoare
- gastroprotectoare
- antidiabetice
- antihipertensive
- anti-hiperglicemiante
- anticonvulsive
- analgezice
- antimicrobiene
- antivirale
- anticancerigene
- vindecătoare la nivelul pielii
Aceste proprietăți le recomandă în numeroase afecțiuni. În medicinal tradițională, măslinele sunt folosite în:
- diabet
- hipercolesterolemie
- hipertensiune arterială
- inflamații
- diaree
- infecții respiratorii
- astm
- afecțiuni gastrointestinale
- infecții ale tractului urinar
- hemoroizi
- reumatism
Citește și – Uleiul de măsline crește cu 80% eficiența dietei de slăbit
Măslinele au efect laxativ și vasodilatator.
Un studiu recent a arătat că acidul oleanolic – un triterpenoid din măsline – reduce riscul de steatoză hepatică.
Măslinele pot preveni boala ficatului gras
Consumul de măsline este un mijloc natural de scădere a nivelurilor de zahăr din sânge, colesterol și acid uric.
Nu doar locuitorii zonelor mediteraneene consumă măslinele și uleiul de măsline în scop profilactic și curativ, ci și chinezii.
În China, acidul oleanolic este utilizat în scop terapeutic încă din anul 1970.
Acest compus protejează ficatul de leziunile provocate de inflamații. Studiile au arătat că este de asemenea eficient împotriva hiperlipidemiei.
Pentru cei care nu știu, hiperlipidemia înseamnă un nivel crescut de grăsimi în sânge.
Tot mai multe persoane au colesterolul peste limita normală.
Acest lucru se poate datora dietei nesănătoase, consumului bogat în dulciuri, grăsimi și cereale rafinate, fumatului sau obezității.
Hipercolesterolemia crește riscul de boli cardiovasculare și hepatice, precum boala ficatului gras.
Măslinele ameliorează nivelul colesterolului
Un studiu clinic de dimensiuni mici, realizat de chinezi, a testat efectele acidului oleanolic asupra colesterolului la oameni. Studiile precedente obținuseră rezultate favorabile pe animale.
Participanții au primit acid oleanolic sub formă de tablete. Cercetătorii au luat probe sangvine înainte și după tratament.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a colesterolului total și LDL și a trigliceridelor la cei tratați cu acid oleanolic.
Mai mult decât atât, acidul oleanolic a avut un efect regulator asupra expresiei genelor implicate în metabolismul lipidelor.
Potrivit concluziei autorilor, compusul din măsline are un potențial evident de ameliorare a hiperlipidemiei.
Citește și – Măslinele grecești Kalamata – printre cele mai sănătoase alimente din lume
Alte motive să mănânci mai des/mult măsline!
Dacă nu sunteți consumatori de măsline, sau le serviți doar ocazional, poate fi un lucru de bun augur să le includeți mai des în dietă.
Iată câteva motive:
Reduc riscul de cancer
Locuitorii din zonele Mediteraneene au printre cele mai mici rate de cancer din lume.
Efectul anticancerigen al măslinelor a fost atribuit conținutului de squalen și terpenoide.
Măslinele inhibă creșterea celulelor canceroase fără să producă toxicitate. Extractele crude reduc înmulțirea celulor cancerului mamar și urinar.
Previn diabetul
Grăsimile mononesaturate din măsline sunt responsabile pentru efectul anti-hiperglicemiant. Acestea încetinesc absorbția glucozei în sânge.
Mai mult decât atât, măslinele pot preveni complicațiile asociate diabetului.
Studiile au arătat că și frunzele de măslin au efect antidiabetic.
Întăresc oasele
Măslinele conțin compuși care ajută la conservarea masei osoase și prevenirea osteoporozei. Mâncați mai des măsline și veți avea un risc mai mic de fracturi.
Îmbunătățesc vederea
Cantitatea mare de vitamina A care se găsește în măsline ajută la îmbunătățirea vederii. Sunt și alți antioxidanți din măsline care protejează ochii de boli degenerative, precum degenerescența maculară sau cataracta.
Surse articol:
1. Skye Anderson, Protect your liver from disease by eating more olives, Food.News: https://www.food.news/2019-11-21-protect-your-liver-by-eating-more-olives.html
2. Muhammad Ali Hashmi, Afsar Khan, Muhammad Hanif, Umar Farooq, and Shagufta Perveen, Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Olea europaea (Olive), Evid Based Complement Alternat Med. 2015 Feb 23: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352757/