Știați că: făina de năut poate înlocui oul în rețetele de post?

De ce poate făina de năut să înlocuiască oul? Pentru că funcționează ca un agent de legare.

Este bine să cunoașteți acest truc, pentru a obține rezultate mai bune cu rețetele de post pe care le pregătiți.

Faina de naut inlocuieste oul in retetele de post

Imagine sugestivă: Faina de naut inlocuieste oul in retetele de post: Freepik.com

Făina de năut ca înlocuitor al oului

Cei mai cunoscuți și uzitați substituenți vegetali ai oului în rețetele de post sunt semințele de in și semințele de chia.

Veganii rareori menționează însă făina de năut – care este la fel de bună sau chiar mai eficientă.

Făina de năut are un gust ușor asemănător oului. De aceea veganii o folosesc la prepararea de „omelte” vegetale.

În plus, are și o culoare gălbuie, care face preparatele să arate ca cele care conțin ou.

Beneficii

Făina de năut oferă aceleași proteine pe care le găsim în mod normal în ouă. Iar acesta nu este un lucru mic.

Este un produs foarte hrănitor și sănătos, bogat în fibre, vitamine și minerale importante, ca de pildă, calciu, fier și acid folic.

Consumul de năut ajută la scăderea colesterolului, putând înlocui astfel produsele din carne, mai ales carnea roșie, bogată în grăsimi saturate.

Arre beneficii și la nivelul pielii.

Cum se folosește făina de năut în locul oului

Spre deosebire de „oul” din semințe de in sau de chia, este mult mai ușor să lucrezi cu făina de năut.

Formula de bază este aceasta: folosiți ¼ cană de făină de năut în locul unui ou și ¼ cană de apă sau lapte vegetal în plus.

Acea ¼ cană de făină de năut se amestecă în celelalte ingrediente uscate ale rețetei. De asemenea, când folosiți făină de năut, trebuie să creșteți cantitatea de lichid din rețetă tot cu ¼ cană.

Unde se găsește făina de năut

Făina de năut se găsește de cumpărat la magazinele de plante sau în hypermarketuri (gen Kaufland), la raionul cu produse naturiste.

Este mai scumpă decât făina de grâu, dat fiind că nu se bucură de o producție atât de mare ca alte cereale. Calitățile ei unice justifică însă prețul. Folosiți-o doar la nevoie.

Cum se face făină de năut în casă

Dacă nu vreți să cheltuiți prea mult, puteți face făină de năut în casă.

Cumpărați năut uscat la vrac sau la pungi. Spălați-l bine și lăsați-l să se usuce complet.

Dați apoi boabele printr-un blender de viteză mare, până se macină complet.

Dacă au rămas bucățele de năut, măcinați-le prin râșnița electrică de cafea, până se fac pulbere.

Pentru a obține o făină mai fină, cerneți-o prin sită.

Făina de năut se păstrează în locuri uscate, lipsite de umezeală. Are o durată de valabilitate de până la 6 luni.

Rețete cu făină de năut

Din făina de năut sau chiar din boabele de năut preparat se pot face diverse preparate de post: clătite, omlete, tarte.

Iată câteva rețete inedite:

Socca – pâine delicioasă din făină de năut

Omletă vegetariană din năut (+ un secret cum să iasă pufoasă!)

Omletă vegetală, din năut

„Omletă” de post din semințe in și năut

Clătite dietetice fără ou, din năut și spanac

Biscuiți sănătoși din 2 ingrediente: năut și ovăz!

Tort de post cu cremă de năut, fără coacere

Surse articol:

1. Vegan Baking. Net, Chickpea Flour – The Underrated Egg Replacer: http://www.veganbaking.net/recipes/egg-replacers/chickpea-flour-the-underrated-egg-replacer
2. Christine Benlafquih, How to Make Chickpea Flour, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/making-chickpea-flour-2394971

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.