Ce beneficii are prazul, cum se gătește și în ce rețete îl poți folosi
Deși face parte dintr-o familie (Allium) de plante condimentare foarte populare – precum ceapa și usturoiul, prazul este o apariție mai rară pe masa noastră.
Poate și din cauza faptului că unii nu știu să îl gătească.
Cuprins
Prazul – bogat în vitamine și minerale
Prazul (Alium porrum) este foarte sănătos. Conține fibre, carbohidrați, vitamina A, vitamina K, vitamine din grupul B și minerale.
100 de grame de praz crud acoperă:
- 55% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A
- 39% din DZR de vitamina K
- 20% din DZR de vitamina C
- 18% din DZR de vitamina B6
- 16% din DZR de acid folic
- 26% din DZR de fier
- 13% din DZR de cupru
- 11% din DZR de zinc
- 7% din DZR de magneziu
- 6% din DZR de calciu
- 5% din DZR de fosfor
- 4% din DZR de potasiu
Studiile au arătat că prazul conține polizaharide pectice care ajută sistemul imunitar.
Aceste polizaharide sunt bogate în acid galacturonic și acid glucuronic înzestrate cu activități imunostimulatoare.
Cum se pregătește prazul
Prazul are un gust similar cepei, puțin mai dulce. Adaugă savoare și aromă rețetelor, putând fi folosit întocmai ca și ceapa.
Prazul se taie în funcție de rețeta la care îl veți utiliza. Tăiați-l în două pe lungime, apoi rondele sau feliuțe subțiri.
Puneți-le într-o sită și dați drumul la apă rece. Spălați-le bine, deoarece pot avea impurități ascunse printre frunze.
Înainte de a le include în mâncăruri, tamponați-le cu un șervețel pentru a elimina excesul de apă.
Cum se gătește prazul
Prazul poate fi călit în tigaie (5 minute), rumenit în cuptor sau copt pe grătar (șuvițele lungi se stropesc cu ulei de măsline și e condimentează).
Se folosesc doar porțiunile albe și verde deschis, nu și frunzele închise la culoare.
Pe acestea le puteți adăuga în supe sau ciorbe.
Ce beneficii are consumul de praz
Pentru a vă încuraja să consumați mai des praz, vă oferim câteva informații despre proprietățile și beneficiile sale.
Legumele Allium sunt bogate în compuși sulfurici. Prazul conține disulfură de dialil, trisulfură de dialil și disulfură de propil alil.
Acești compuși se transformă în alicină în urma reacțiilor enzimatice care apar când prazul este tăiat sau mestecat.
Testele de laborator au arătat că alicina reduce formarea colesterolului.
Această substanță coboară tensiunea arterială și reduce rigiditatea arterelor. Împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Prin aceste acțiuni, alicina diminuează riscul de boli coronariene, afecțiuni vasculare periferice și accidente vasculare cerebrale.
Consumul de praz ne poate apăra de infecții, datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale și antifungice.
Academicianul Ovidiu Bojor citează proprietățile diuretice, pectorale, expectorante, emoliente și laxative.
Citește și – Sirop pectoral de praz, pentru tuse, răgușeală, traheită, faringită (rețetă)
Este util în afecțiunile urinare, edeme, retenție de apă, pietre urinare, gută, artrită, ateroscleroză, viermi intestinali, inflamații ale tractului respirator, tuse, răgușeală, faringită.
Idei de retețe cu praz
Prazul poate fi adăugat în salate, supe, ciorbe, tocănițe, paste, orez, omletă, pizza etc.
1. Supă de conopidă și praz – imunostimulatoare, anticancerigenă
2. Supă de praz, leuștean și salată verde
3. Supă dietetică de broccoli și praz
4. Salată de avocado și praz
5. Prasopita: Plăcintă grecească din praz și brânză feta
6. Cel mai ușor și sănătos mod de a găti prazul
7. Vin de praz – scade glicemia și colesterolul
Surse articol:
1. Nutrition and You, Leeks Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/leeks.html
2. Maria Kratchanova, Mariana Nikolova, Elena Pavlova, Irina Yanakieva, Veselin Kussovski, Composition and properties of biologically active pectic polysaccharides from leek (Allium porrum), J Sci Food Agric. 2010 Sep;90(12):2046-51: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20572062/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Prazul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 97
4. Jeanine, What Are Leeks and How to Cook Them, Love & Lemons: https://www.loveandlemons.com/what-are-leeks/