Soia ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului
√ Articol documentat
Potrivit unei recenzii recente, publicată în februarie 2021 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicines”, soia poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Soia este o leguminoasă foarte hrănitoare, dar mai puțin stimată decât fasolea și năutul.
Soia constituie o sursă valoroasă de proteine, mai ales în marile state precum China sau India.
Academicianul Ovidiu Bojor spune că făina de soia integrală conține circa 37-40% proteine. Iar aceste proteine sunt de calitate înaltă.
În ea se găsesc o serie de aminoacizi importanți: leucină și izoleucină, cistină, metionină, fenilalanină, lisină, treonină, valină, triptofan.
Nu în mod întâmplător din soia se fabrică atât de multe produse „de post”, precum pateuri, „șnițele”, lapte, „brânză” etc.
Asiaticii fac din soia ulei, lapte, făină și multe ale produse alimentare.
Soia este o sursă excelentă de fibre, grăsimi polinesaturate, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A și compuși unici, precum izoflavone.
Fiind atât de hrănitoare, poate fi considerată un aliment complet.
Făina din soia este indicată mai ales în dieta diabeticilor, a reumaticilor, a convalescenților și a celor care suferă de gută.
Uleiul de soia, bogat în acizi polinesaturați și acid arachidonic, are efect hipocolesterolemiant.
Consumat pe o perioadă de 3 săptămâni, acesta poate reduce nivelul colesterolului LDL.
Cercetătorii arabi au revizuit 17 studii pe legătura dintre soia și sănătatea cardiovasculară.
Studiile revizuite au fost realizate pe persoane adulte. Rezultatele au arătat că soia are un efect favorabil asupra presiunii arteriale, însă mai pronunțat la tineri.
În urma consumului de soia, tensiunea arterială sistolică și diastolică se îmbunătățește, comparativ cu grupurile de control (persoanele care nu consumă soia).
Cercetările anterioare au raportat efecte protectoare ale acestui aliment în boli precum diabet, osteoporoză, cancer sau simptome de menopauză.
Soia reduce concentrația colesterolului din sânge, îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge.
Menține densitatea minerală osoasă, mai ales în menopauză, când ajută și la ameliorarea simptomelor asociate acestei perioade de tranziții.
Consumul de soia ajută la scăderea în greutate, ameliorează boala diabetului.
Are efecte benefice asupra rinichilor.
La populațiile cu un consum mare de soia, rata de cancere este mai mică.
Produsele din soia au avantajul că se digeră ușor.
Optați pentru produsele din soia nemodificată genetic. Această informație trebuie să fie trecută pe ambalajul produsului sau pe etichetă.
Surse articol:
- Zahra Mosallanezhad, Sara Ranjbar, Marzieh Mahmoodi, Razieh Hosseini, Cain C.T. Clark, Kristin Carson-Chahhoud, Zahra Norouzi, Ali Abbasian, Mohammad Jalali, Soy intake is associated with lowering blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials, Complementary Therapies in Medicine, 2021, 102692, ISSN 0965-2299: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2021.102692
- Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Soia, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 113-114
- J W Anderson, B M Smith, C S Washnock, Cardiovascular and renal benefits of dry bean and soybean intake, Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):464S-474S: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10479219/