Ce beneficii au roșiile cherry

O roșie cherry conține doar 5-10 grame. În ciuda dimensiunii lor mici, sunt la fel de hrănitoare și sănătoase precum roșiile mari.

Suculente, dulci și versatile, roșiile cherry sunt preferate când vine vorba de aperitive, frigărui, salate sau preparate făcute la cuptor.

Ce beneficii au rosiile cherry

Ce beneficii au rosiile cherry

Roșiile cherry – conținut nutrițional

O porție (150 g) de roșii cherry conține 63 de calorii și 12 g de carbohidrați. Aceeași cantitate furnizează:

  • 32% din doza zilnică recomandată de vitamina C
  • 25% din DZR de vitamina A
  • 15% din DZR de vitamina K
  • 10% din DZR de potasiu
  • 8% din DZR de mangan
  • 6% din DZR de vitamina B6
  • % din DZR de vitamina B9

În cantități mai mici, sunt prezente și alte vitamine și minerale, precum calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor și zinc.

Capacitate antioxidantă ridicată

Ceea ce dă roșiilor valoare terapeutică este conținutul de antioxidanți.

În roșiile cherry se găsesc carotenoide (zeaxantină, criptoxantină, afla-caroten, beta-caroten) și compuși fenoli.

Licopenul este cel mai important carotenoid, care a fost intens studiat în ultimii ani.

Acesta a demonstrat efecte cardioprotectoare, anticancerigene și neuroprotectoare.

Studiile sugerează că adoptarea unei diete mediteraneene, care conține multe carotenoide (și licopen) poate ajuta la menținerea unei sănătăți cognitive bune și la o vârstă înaintată.

Consumul de roșii contribuie la prevenirea bolilor inflamatorii, canceroase și cardiovasculare.

Susțin sănătatea vaselor de sânge, inimii și funcțiile cognitive

Licopenul are efecte pozitive la pacienții cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindrom metabolic, boli vasculare periferice, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cardiovasculare.

Roșiile reduc grăsimile din sânge (colesterolul și trigliceridele).

Un studiu pe șobolani a arătat că roșiile cherry susțin sănătatea gastrointestinală. Acționează ca niște prebiotice.

Sunt utile și în curele de slăbire. Ajută la reducerea greutății corporale, a grăsimii corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei.

Roșiile susțin imunitatea, previn infecțiile. Îmbunătățesc funcțiile sistemului nervos.

Măresc producția de serotonină și scad anxietatea asociată cu menopauza.

Carotenoidele protejează împotriva bolilor de ochi cauzate de îmbătrânire și mențin sănătatea mucoaselor și a pielii.

Alimentele bogate în flavonoide precum roșiile scad riscul de cancer oral și pulmonar.

Surse articol:

1. Nutrition and You, Cherry Tomato Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/cherry-tomato.html
2. Siddhi Camila Lama, Jill Corleone, Are cherry tomatoes as healthy as other tomatoes, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/371958-cherry-tomatoes-nutrition-information/
3. Dahyun Hwang, Jong-Ho Koh, Jiyun Lee, Youngshik Kim, Young-Hee Lim, Cherry tomato supplementation increases the area of the intestinal mucosa and the number of muscle layers in rats, Food Res Int. 2014 Oct;64:298-304: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30011654/
4. Ioana Mozos, Dana Stoian, Alexandru Caraba, Clemens Malainer, Jarosław O. Horbańczuk, and Atanas G. Atanasov, Lycopene and Vascular Health, Front Pharmacol. 2018; 9: 521: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974099/
5. Kristi M. Crowe-White, Tinsley A. Phillips, and Amy C. Ellis, Lycopene and cognitive function, J Nutr Sci. 2019; 8: e20: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6558668/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.