Avocado are compuși bioactivi esențiali pentru protejarea sănătății și prevenirea bolilor datorate îmbătrânirii

Articol documentat

O recenzie amplă publicată la sfârșitul anului 2019 în jurnalul „Antioxidants” prezintă detaliat compușii bioactivi din avocado și beneficiile lor.

Cercetători de la multe universități din lume – Australia, Egipt, Cehia, India și Irlanda au contribuit la realizarea acestei lucrări.

Avocado previne bolile datorate îmbătrânirii

Avocado previne bolile datorate îmbătrânirii: Jcomp – Freepik.com

Ce este și de unde provine avocado?

Avocado (Persea americana) este originar din Mexic și America Centrală. Se prezintă ca un fruct cu un singur sâmbure, mare, central.

Puțini știu că avocado face parte din familia de plante „Lauraceae” și că este rudă cu dafinul.

Datorită nivelului mare de nutrienți și a compușilor bioactivi pe care îi conține, a primit recent titlul de „super-aliment”.

Calitățile sale nutriționale extraordinare îl recomandă ca aliment funcțional în diverse afecțiuni.

A fost studiat pentru potențialul său de a combate boli grave, precum cancer, diabet, boli inflamatorii, afecțiuni cardiovasculare și infecții microbiene.

Citește și – Un avocado pe zi, mai ales la micul-dejun!

Avocado are un profil nutrițional unic

Avocado este un fruct cu o compoziție unică, marcată de o concetranție mare de apă, vitamine solubile în grăsimi, fitosteroli, grăsimi mononesaturate și compuși fitochimici.

În pulpa de avocado se găsesc nutrienți importanți, precum:

  • proteine
  • fibre
  • grăsimi sănătoase
  • vitamine:
  • vitamine: A, C, E, K
  • vitamine din grupul B: B1, B2, B3, B5, B6, acid folic
  • minerale: potasiu, cupru, fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc
  • antioxidanți (flavonoide, carotenoide, taninuri, compuși fenolici)
  • zaharuri
  • fitosteroli
  • fitoestrogeni

Susține sănătatea digestivă și flora intestinală

Trebuie menționat că majoritatea carbohidraților pe care îi conține sunt fibre.

Dietele bogate în fibre sunt benefice pentru sistemul digestiv și menținerea colesterolului la un nivel optim.

Consumul de avocado combate constipația și totodată acționează ca un prebiotic, îmbunătățind flora intestinală.

Protejează sistemul cardiovascular

Pentru un fruct, avocado este foarte bogat în grăsimi. Acestea sunt importante pentru buna funcționare a membranelor celulare.

Majoritatea caloriilor provin din grăsimi. Trebuie menționat că grăsimile din avocado sunt în mare parte acizi grași mononesaturați.

În ceea ce privește cantitatea și tipul de grăsimi (ex. acidul oleic) pe care îi conține, avocado a fost comparat cu uleiul de măsline.

Avocado pasat poate înlocui untul, margarina, cremele de brânză și maioneza în diverse rețete. Astfel se poate obține o reducere a aportului de calorii, grăsimi saturate nesănătoase, sodiu și colesterol.

Acest fruct conține mai mult potasiu decât o porție egală de banane.

Potasiul este important pentru sănătatea cardiovasculară, tensiunea arterială, funcția musculară, echilibrul electroliților și a lichidelor din corp.

Citește și – Cremă de ciocolată pe bază de avocado – foarte sănătoasă pentru inimă

Beta-carotenul, tocoferolul, retinolul, acidul ascorbic și vitaminele B sunt alți nutrienți abundenți din avocado.

Cartotenoidele (luteina, zeaxantina, afla- și beta-carotenul) sunt antioxidanți puternici.

Puțini știu că avocado conține mai multă luteină decât orice alt fruct.

Pe lângă faptul că el însuși este un aliment foarte hrănitor, avocado ajută la absorbția nutrienților din alte alimente.

Iată un motiv în plus să adăugăm mai des avocado la mesele obișnuite de fructe, legume și verdețuri.

Ce beneficii are consumul de avocado

Compușii bioactivi din avocado au diverse beneficii:

  • susțin sănătatea vasculară
  • scad riscul de boli coronariene
  • încetinesc progresia bolilor oculare asociate cu îmbătrânirea
  • protejează pielea de daunele razelor ultraviolete
  • scad nivelul de colesterol
  • ameliorează simptomele de prostată mărită
  • împiedică producția de compuși canceroși
  • întăresc sistemul imunitar
  • previn stresul oxidativ și bolile degenerative

Avocado a demonstrat proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, cardioprotectoare, antidiabetice, antihiperglicemice și anti-obezitate.

Studiile in vitro au raportat o activitate citotoxică a acestui aliment împotriva mai multor tipuri de linii de celule de cancer: de sân, de colon, de ficat, de laringe, de plămâni, de sânge, de esofag, de prostată, ovariene, bucale.

Citește și – 20 de moduri de a folosi avocado în rețete

Surse articol:

1. Deep Jyoti Bhuyan,Muhammad A. Alsherbiny, Saumya Perera, Mitchell Low, Amrita Basu, Okram Abemsana Devi, Mridula Saikia Barooah, Chun Guang Li, and Konstantinos Papoutsis, The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits, Antioxidants (Basel). 2019 Oct; 8(10): 426: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826385/
2. Nutrition and You, Avocado nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/avocados.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.