Piperul negru, regele condimentelor – beneficii inimaginabile, confirmate științific
Condimentele sunt indispensabile în mâncăruri. Puțini știu însă că acestea au și proprietăți terapeutice importante.
Piperul negru (Piper nigrum) este considerat regele condimentelor. În antichitate, valoarea sa era atât de mare, încât era folosit ca monedă de schimb.

Piperul negru – beneficii confirmate stiintific: Topntp26 – Freepik.com
Cuprins
Piperul protejează ficatul, inima și neuronii
Efectele benefice ale piperului sunt atribuite în special „piperinei”, compusul său major și uleiurilor esențiale.
Acest alcaloid a fost izolat pentru prima dată în anul 1819. Are activități stimulatoare la nivel pancreatic și digestiv.
Piperina acționează ca un antioxidant împotriva speciilor de oxigen reactiv care conduc la boli cronice.
- carminative
- antioxidante
- antiinflamatoare
- antidiabetice
- anti-obezitate
- prebiotice
- hepatoprotectoare
- cardioprotectoare
- neuroprotectoare
- antimutagene
- antitumorale
- anticancerigene
- imunomodulatoare
- antimicrobiene
- antiulceroase
- vasodilatatoare coronariene
- antiplachetare
Consumul de piper negru este de asemenea important pentru creșterea absorbției mai multe medicamente, inclusiv a antibioticelor.
Ajută de asemenea la asimilarea unor compuși importanți din plante, precum EGCG din ceaiul verde, curcumina dinturmeric și resveratrolul.
Utilizările piperului în medicina tradițională
În medicina antică din China și India, piperul negru este folosit ca remediu în diverse afecțiuni:
- răceală și febră
- gripă
- tuse, astm, bronșită
- infecții streptococice ale gâtului
- migrene
- digestie lentă
- inapetență
- diabet
- dureri musculare
- reumatism
- circulație deficitară
- radioterapie
- gaze intestinale
- dureri abdominale
- diaree sau constipație
- vărsături
- tumori
- paralizia limbii
Citește și – Ceaiul de piper – bun pentru digestie, circulație, infecțiile gâtului
În medicina tradițională, piperul este folosit și ca analgezic, purificator sanguin, antitoxic, diuretic, antiseptic și antispasmodic.
Cercetătorii indieni spun că piperul este întrebuințat de asemenea în bolile infecțioase, precum malarie cronică, holeră, hepatită virală, infecții respiratorii și gonoree.
Studii pe animale
Studiile recente efectuate pe animale au arătat că piperul negru stimulează activitatea enzimelor, combate metastazele și protejează ficatul.
A demonstrat activități antidiareice, antifibrotice, antifungice și antimicrobiene.
Studii pe oameni
În studiile umane, piperul negru a s-a dovedit un bun antioxidant.
Accelerează metabolismul grăsimilor și reduce stresul oxidativ indus de o dietă bogată în grăsimi.
Îmbunătățește absorbția alimentelor.
Piperul a demonstrat de asemenea activități antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antiastmatice și antiinflamatoare.
Studiile pe celule adaugă la proprietățile menționate mai sus și proprietățile imunomodulatoare.
Citește și – Piperul stimulează digestia, pancreasul și metabolismul
În ce afecțiuni ajută piperul negru
Contribuie la scăderea colesterolului, trigliceridelor și glucozei. Combate rezistența la insulină și îmbunătățește steatoza hepatică.
Piperina protejează neuronii în boala Parkinson. Are efecte anticonvulsive și antidepresive.
Ar putea fi util și în disfuncțiile metabolice inflamatorii asociate cu obezitatea.
Inhibă procesul de formare a de noi celule grase și adipogeneza. În combinație cu capsaicina din Cayenne, piperina ajută la arderea unui număr mare de calorii.
Datorită potențialului antioxidant, piperul poate avea un rol protector împotriva cancerului, a bolilor hepatice, a afecțiunilor cardiovasculare, a aterosclerozei și a îmbătrânirii premature.
Piperul inhibă metastazele pulmonare.
Poate ameliora ischemia miocardică, leziunile cardiace și fibroza cardiacă. Combate hipertensiunea, tromboza și stenoza arterială.
Mai puțin știu este că piperul are beneficii și la nivelul creierului. În studiile pe animale, extractul de piper negru a îmbunătățit memoria la șobolanii cu o boală asemănătoare maladiei Alzheimer.
Cumpărați piperul negru întreg. Cel măcinat își pierde proprietățile în scurt timp.
Boabele uscate de piper au o durată de valabilitate de până la 3-4 ani, dacă sunt păstrate într-un loc ferit de lumină și căldură.
Din păcate, nu toată lumea poate consuma piper. Urmați sfatul medicului acolo unde sunt contraindicații la condimente sau alimente picante în general.
Citește și – Țuică fiartă cu piper – leac băbesc pentru răceală și gripă
Surse articol:
1. K Srinivasan, Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects, Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17987447/
2. Joseph Mercola, 9 Benefits of Eating Black Pepper: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/02/22/eating-black-pepper-benefits.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20210222&mid=DM804574&rid=1089976965
3. Giuseppe Derosa, Pamela Maffioli, Amirhossein Sahebka, Piperine and Its Role in Chronic Diseases, Adv Exp Med Biol. 2016;928:173-184: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27671817/
4. Leila Gorgani Maedeh Mohammadi Ghasem D. Najafpour Maryam Nikzad, Piperine—The Bioactive Compound of Black Pepper: From Isolation to Medicinal Formulations, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Wiley Online Library: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12246