Ce alimente să mănânci pentru un ficat sănătos
Sănătatea ficatului este un subiect de maxim interes pentru cercetători și publicul larg deopotrivă.
Cercetătorii chinezi au descoperit că o dietă bogată în fibre anulează consecințele pe care boala ficatului gras le are asupra celulelor hepatice și a capacității acestora de regenerare.
Rezultatele studiului lor au fost publicate în anul 2005 în „Journal of Parenteral and Enteral Nutrion”.
Dietele bogate în grăsimi pot induce boala ficatului gras în numai 4 săptămâni.
Totodată, consumul crescut de grăsimi mărește apoptoza hepatocitelor (moartea programată a celulelor ficatului) după o hepatectomie parțială.
Revenirea la o dietă normală poate anula parțial efectele ficatului gras.
Însă adoptarea unei diete bogate în fibre poate anula semnificativ aceste consecințe.
Citește și – Rețete pentru curățarea, tonifierea și protejarea ficatului
Cuprins
Fibrele din fructe protejează ficatul
Un studiu publicat în anul 2017 în jurnalul „Nutrients” a arătat că fibrele din fructe sunt în mod special benefice.
Acestea pot îmbunătăți sănătatea ficatului la persoanele obeze cu o dietă hipocalorică.
Studiul a fost realizat pe 70 de obezi cu ficat gras și a durat 6 luni. Participanții cu un consum crescut de fibre insolubile au avut indici mai buni ai ficatului gras, ai steatozei hepatice și ai transaminazei.
Boala ficatului gras-nonalcoolică este o patologie asociată cu obezitatea, diabetul și sindromul metabolic.
Un studiu din 2016, apărut în jurnalul „Advances in Nutrition”, creșterea consumului de fibre produce efecte fiziologie diverse, nu doar asupra intestinului.
Fibrele alterează microbiomul intestinal, care la rândul său influențează barierea intestinală, imunitatea gastrointestinală, răspunsurile endocrine.
În consecință sunt alterate fiziologia și biochimia altor organe care gestionează nutrienții și detoxifierea, precum ficatul și rinichii.
Citește și – Tratament naturist pentru refacerea ficatului – rețetă de dr. Eugen Giurgiu
Alimente care dăunează ficatului
Pentru un ficat sănătos, limitați consumul de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi.
Evitați prăjelile, alimentele rafinate sau procesate, produsele de tip fast-food, tutunul, cafeaua și băuturile alcoolice.
Boala ficatului gras nu este provocată întotdeauna de abuzul de alcool. Steatoza hepatică non-alcoolică este tot mai prezentă în societatea actuală.
La baza apariției acestei afecțiuni stă consumul mare de zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză din dulciuri și băuturile răcoritoare.
Fructoza stimulează producția de grăsimi în ficat, care pot duce la obezitate.
Beți cât mai multă apă pentru a vă menține organismul hidratat și funcția tuturor rganele în stare bună.
Ce alimente să mănânci pentru un ficat sănătos
Dieta trebuie să conțină cât mai multe fibre, din fructe, legume și cereale integrale. Acestea ajută ficatul să funcționeze la capacitate maximă.
Alți nutrienți importanți pentru ficat sunt: sulful, clorofila, seleniul, flavonoidele, polifenolii și alți antioxidanți.
Iată câteva alimente care protejează ficatul:
- usturoiul
- sfecla și sucul de sfeclă
- broccoli, varza, conopida, gulia, ridichea
- spanacul, salata verde
- avocado
- turmericul
- ovăzul, orzul, orezul brun
- peștele gras
- morcovii
- fructele de pădure (afinele, zmeura, merișoarele)
- grepfrutul
- lămâia
- strugurii
- bananele
- smochinele
- papaya
- pepenele verde
- nucile
- uleiul de măsline
- ceaiul verde
Citește și – Plante care refac ficatul afectat de hepatită
Surse articol:
1. Irene Cantero, Itziar Abete, J Ignacio Monreal, J Alfredo Martinez, M Angeles Zulet, Fruit Fiber Consumption Specifically Improves Liver Health Status in Obese Subjects under Energy Restriction, Nutrients. 2017 Jun 28;9(7):667: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28657604/
2. Hong-Shiee Lai, Wen-His Lin, Pey-Rong Chen, Hsiu-Chuan Wu, Po-Huang Lee, Wei-Jao Chen, Effects of a high-fiber diet on hepatocyte apoptosis and liver regeneration after partial hepatectomy in rats with fatty liver, JPEN J Parenter Enteral Nutr. Nov-Dec 2005;29(6):401-7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16224031/
3. Dorothy A Kieffer, Roy J Martin, Sean H Adams, Impact of Dietary Fibers on Nutrient Management and Detoxification Organs: Gut, Liver, and Kidneys, Adv Nutr. 2016 Nov 15;7(6):1111-1121: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28140328/
4. American Liver Foundation, Liver Disease Diets: https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/health-wellness/nutrition/#1504047395929-de1cffa1-ccf5
5. College of Naturopathic Medicine, Natural Ways to Help Your Liver/Gallbladder: https://www.naturopathy-uk.com/news/news-cnm-blog/blog/2019/08/30/natural-ways-to-help-your-liver/
6. Jon Johnson, Katherine Marengo, What Foods Protect the Liver, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323915