Ceaiul de piper – bun pentru digestie, circulație, infecțiile gâtului

Articol documentat

Piperul este considerat „regele condimentelor”. Potrivit studiilor recente, compușii săi au potențial terapeutic.

O recenzie publicată recent (2019) în jurnalul „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” enumeră pe scurt beneficiile consumului de piper negru.

Ceaiul de piper – bun pentru digestie, infectiile gatului, circulatie

Ceaiul de piper – bun pentru digestie, infectiile gatului, circulatie: Jcomp – freepik.com

Ce proprietăți are piperul

Piperul negru este utilizat în scop medicinal cu precădere în India, în special contra afecțiunilor ORL și a tulburărilor menstruale.

Formele preferate de administrare sunt pulberea, tabletele, capsulele și pasta de piper.

Studiile au arătat că piperul are următoarele proprietăți:

  • antimicrobiene
  • antioxidante
  • anticancerigene (cancer mamar, cervical, de colon și de prostată)
  • antidiabetice
  • hipolipidemice (scade colesterolulul LDL și trigliceridele)
  • antiinflamatoare
  • analgezice
  • gastroprotectoare
  • antidepresive
  • neuroprotectoare
  • anticonvulsive

Compusul bioactiv principal din piper este „piperina”. Alte substanțe importante din punct de vedere biologic sunt: acidul piperic, piperlonguminina, pelitorina, piperoleina B, piperamida, piperetina, alcaloizi și ulei voltil.

Compușii din piper ajută la controlul progresiei tumorilor.

Piperina mărește absorbția nutrienților (inclusiv a curcuminei din turmeric).

Citește și – Elixir din turmeric și piper – cum îl poți folosi

Ce beneficii are piperul

Piperul îmbunătățește funcția tractului gastrointestinal. Toate speciile (negru, roșu, alb) produc o stimulare a digestiei și a apetitului.

Susține buna funcționare a funcțiilor cognitive. Crește de asemenea pofta de viață, datorită efectelor sale energizante și revitalizante.

Persoanele lente sau somnolente ar trebui să consume mai des piper.

Adăugați-l în mâncăruri dacă digestia vă merge greu sau suferiți de aerofagie.

Un motiv în plus să folosiți acest condiment este acela că ajută la eliminarea țesutului gras din corp. Din acest motiv este recomandat persoanelor care se îngrașă, deși nu mănâncă mult.

Când sunteți răciți, folosiți cu încredere piperul. Are efecte antimicrobiene.

Un studiu apărut în 2006 în „Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences” a demonstrat că piperul negru are o activitate bactericidă puternică.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Karachi – Departamentul de Microbiologie, au evaluat potențialul antibacterian a patru condimente:

  • piperul negru
  • dafinul
  • anasonul
  • coriandrul

Plantele au fost preparate sub formă de decoct (fierbere de 10-20 de minute).

Decocturile au fost testate împotriva a 176 de bacterii izolate din cavitatea bucală a 200 de persoane.

Rezultatele au arătat că decoctul de piper negru a fost cel mai eficient.

  • decoctul de piper negru a avut o activitate antibacteriană de 75%
  • decoctul de dafin a avut o activitate antibacteriană de 53%
  • decoctul de anason a avut o activitate antibacteriană de 18,1%
  • decoctul de coriandru nu a avut efecte antibacteriene împotriva bacteriilor testate.

Un studiu publicat în „Journal of Food Science and Technology” în anul 2015 a arătat că piperul negru combate deteriorarea alimentelor datorită efectelor sale antibacteriene.

Cercetătorii chinezi au investigat activitatea antimicrobiană a unui extract de piper negru împotriva a doi patogeni cunoscuți: Escherichia coli și Stafilococul auriu.

Rezultatele au arătat că extractul a distrus permeabilitatea membranelor celulelor bacteriene și a provocat o disfuncție metabolică, declanșând moartea celulelor.

Citește și – Adaugă un pic de cayenne la dieta de slăbit!

Cum se prepară ceaiul de piper

Ingrediente

  • 1-2 vârfuri de cuțit de piper măcinat
  • 1 cană cu apă

Mod de preparare

Piperul se lasă la infuzat 10-15 minute. Ceaiul se consumă integral, fără să fie nevoie să îl strecurați.

În ce afecțiuni este indicat

Citește și – Piper cu miere – leac pentru tuse cu mucus gros

  • digestie lentă
  • infecții ale gâtului
  • tuse
  • circulație periferică deficitară
  • mâini și picioare reci

Contraindicații la piper

Din păcate, nu toată lumea poate consuma condimente fără să aibă probleme.

Piperul este contraindicat persoanelor cu ulcer gastric, gastrită hiperacidă, hemoroizi, iritabilitate sau nervozitate.

Surse articol:

1. Nazia Masood Ahmed Chaudhry, Perween Tariq, Bactericidal activity of black pepper, bay leaf, aniseed and coriander against oral isolates, Pak J Pharm Sci. 2006 Jul;19(3):214-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16935829/
2. Lan Zou, Yue-Ying Hu, Wen-Xue Chen, Antibacterial mechanism and activities of black pepper chloroform extract, J Food Sci Technol. 2015 Dec;52(12):8196-203: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26604394/
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Piperul, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 260
4. Heerasing Takooree, Muhammad Z Aumeeruddy, Kannan R R Rengasamy, Katharigatta N Venugopala, Rajesh Jeewon, Gokhan Zengin, Mohamad F Mahomoodally, A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications, Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S210-S243: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30740986/
5. Masood Sadiq Butt, Imran Pasha, Muhammad Tauseef Sultan, Muhammad Atif Randhawa, Farhan Saeed, Waqas Ahme, d, Black pepper and health claims: a comprehensive treatise, Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(9):875-86: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23768180/

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.