7 motive să mâncați mai des hrișcă!

Hrișca (Fagopyrum esculentum) este considerată un super-aliment, datorită profilului său nutrițional impresionat.

Totodată, are calitățile unui aliment funcțional, întrucât compușii pe care îi conține au beneficii cu valoare terapeutică.

7 motive sa mancati mai des hrisca!

7 motive sa mancati mai des hrisca: Azerbaijan stockers – freepik.com

Ce este hrișca?

În ciuda aspectului și a gustului de cereală, hrișca nu face parte din această familie. Nu este înrudită nici cu grâul, nici cu secara sau alte cereale.

Hrișca este de fapt o pseudo-cereală, sau mai bine zis o sămânță.

Utilizări medicinale tradiționale

Semințele integrale de hrișcă, adică nedecorticate, sunt utilizate în medicina tradițională din China de mult timp.

Chinezii le folosesc pentru stimularea digestiei, iar coreenii pentru detoxifierea corpului, scăderea febrei și a inflamațiilor.

Hrișca apare și în Farmacopeea britanică a Plantelor. Este menționată ca agent hipotensiv și anti-hemoragic.

Frunzele plantei pot fi aplicate extern pentru răni și ulcerații. Dacă sunt gătite, pot ajuta la soluționarea constipației.

Ce beneficii are hrișca

Consumul de hrișcă a fost asociat cu o rată mai mică de boli cardiovasculare, obezitate și diabet de tip 2.

Hrișca scade colesterolul din sânge, protejează neuronii, combate cancerul. Are efecte antiinflamatoare, hipotensive și prebiotice.

Conținut nutrițional valoros

Conținutul lor nutrițional bogat și divers constituie un prim motiv pentru a include semințele de hrișcă mai des în dietă.

Hrișca este o sursă excelentă de fibre și vitamine din complexul B.

Conține proteine (aminoacizi), magneziu, potasiu, fosfor, zinc, mangan, cupru și calciu.

Beneficiile sale sunt atribuite în special conținutului de compuși fenolici, acid gama aminobutiric (GABA), taninuri, flavonoide (quercetină și rutină) și D-chiro-inozitol.

Prin încolțire, conținutul de rutină și quercetină crește de 10 ori.

Boli cardiovasculare

Compusul GABA este responsabil pentru efectul hipotensiv al boabelor de hrișcă.

Pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, hrișca menține și un nivel sănătos de colesterol și o circulație sangvină bună. Este un aliment benefic pentru sănătatea vaselor de sânge.

Citește și – Hrișca – “medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet

Efect antioxidant

Hrișca are o activitate antioxidantă mai mare decât cerealele. Ea se datorează conținutului de rutină.

Acest fitonutrient inhibă peroxidarea grăsimilor și protejează împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, inclusiv a celor care provoacă daune ADN și cancere.

Afecțiuni digestive

Datorită faptului că nu conține gluten, hrișca poate înlocui cerealele clasice în dieta celor care au sensibilitate sau intoleranță la gluten.

Un studiu a arătat că adăugarea semințelor de hrișcă la o dietă fără gluten ajută la reducerea markerilor inflamatori, a durerilor abdominale și a balonării.

Hrișca susține sănătatea digestivă și prin fibrele sale cu efect prebiotic.

Sănătatea ficatului

Datorită faptului că mărește nivelul de glutațion, hrișca susține procesele de detoxifiere ale ficatului.

În cercetările pe animale hrănite cu o dietă grasă, extractele de hrișcă încolțită au redus riscul de apariția a steatozei hepatice (boala ficatului gras).

Citește și – Clătite sănătoase și hrănitoare din hrișcă și banane

Diabet

Potrivit studiilor epidemiologice, hrișca poate reduce concentrația glicemiei post-prandiale și incidența diabetului de tip 2.

Boabele de hrișcă influențează pozitiv hormonii care induc sațietatea după masă.

Boli canceroase

Extractele de hrișcă inhibă înmulțirea celulelor tumorale și induc moartea celulelor maligne prin apoptoză.

Acest aliment contribuie la combaterea cancerului și prin efectele sale antioxidante și antiinflamatoare.

Hrișca protejează în mod deosebit împotriva cancerului pulmonar.

Citește și – Cum se fierbe corect hrișca

Surse articol:

1. Juan Antonio Giménez-Bastida, Henryk Zieliński, Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/
2. Wholistic Matters, Buckwheat – A Gluten-Free Super Pseudo Grain: Buckwheat: https://wholisticmatters.com/buckwheat-a-gluten-free-super-pseudograin/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.