Dovleacul conține compuși cu efecte antidiabetice importante

Articol documentat

Dovleacul este un aliment valoros pentru dieta de iarnă. Gospodinele îl folosesc la diverse rețete, dar mai ales la plăcinte, tarte și supe-cremă. Poate fi mâncat chiar și crud, dat pe răzătoare, în salate, sau sub

Studiile arată că acest fruct poate fi consumat și de diabetici, deoarece are efecte foarte bune în boala lor.

Dovleacul contine compusi cu efecte antidiabetice importante

Dovleacul contine compusi cu efecte antidiabetice importante: Freepik.com

Conținutul nutrițional al dovleacului

În ciuda faptului că are un gust dulce, dovleacul este sărac în calorii și conține nutrienți care îmbunătățesc nivelul zahărului din sânge.

120 de grame de dovleac gătit conțin:

  • 50 de calorii
  • 2 g de proteine
  • 11 g de carbohidrați
  • 3 g de fibre
  • 4 g de zahăr
  • 280% din DZR de provitamina A
  • 8% din DZR de vitamina C
  • 4% din DZR de fier
  • 8% din DZR de calciu

Această cantitate de dovleac acoperă 12% din doza zilnică recomandată de fibre, substanțe care ajută la obținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

Citește și – În ce afecțiuni poate fi folositor dovleacul 

Dovleacul poate reduce nevoia de insulină la diabetici

Un studiu pe animale a arătat că dovleacul are beneficii importante în boala diabetului.

Câțiva din compușii săi ar putea înlocui sau reduce semnificativ injecțiile zilnice cu insulină.

Extractul de dovleac ajută la regenerarea celulelor pancreatice vătămate. Totodată, stimulează celule beta care produc insulină și nivelul insulina din sânge.

Un studiu din 2007 a arătat că șobolanii diabetici care au primit extract de dovleac aveau cu doar 5% mai puțină insulină în sânge și cu 8% mai puține celule beta producătoare de insulină decât animalele sănătoase.

Citește și – Profitați de sezonul dovleacului – acest fruct întărește imunitatea și sistemul nervos

Compuși antidiabetici descoperiți în dovleac

Un studiu din 2009 a arătat că anumiți compuși din dovleac măresc producția de insulină și reduc nevoia de insulină la șobolanii cu diabet de tip 2.

Acești compuși sunt trigonelina și acidul nicotic, care pot ajuta la scăderea zahărului din sânge și prevenirea diabetului.

Animalele hrănite cu o pastă de dovleac au menținut un nivel al glucozei mai mic decât animalele din grupul de control.

Totodată, au avut niveluri mai mici de trigliceride serice și hepatice.

Un alt compus antidiabetic din dovleac este D-chiro-inozitol. Această moleculă modulează activitatea insulinei.

Dovleacul împiedică distrugerea progresivă a celulelor pancreatice producătoare de insulină, îmbunătățește toleranța la glucoză și reduce cantitatea necesară zilnică de insulină.

Cercetătorii sunt de părere că ar putea fi un aliment util pentru persoanele aflate în faza de pre-diabet sau care au deja diabet.

În ciuda acestor calități antidiabetice promițătoare, dovleacul nu trebuie consumat în cantități mari.

Citește și – Suc de dovleac, măr și lămâie pentru iarnă (obținut prin fierbere)

Surse articol:

1. Lauren Panoff, Jillian Kubala, Is Pumpkin Good for People with Diabetes? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/is-pumpkin-good-for-diabetics
2. Society of Chemical Industry. „Pumpkin: A Fairytale End To Insulin Injections?.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 July 2007: sciencedaily.com/releases/2007/07/070708193019.htm
3. Orie Yoshinari, Hideyo Sato, Kiharu Igarashi, Anti-diabetic effects of pumpkin and its components, trigonelline and nicotinic acid, on Goto-Kakizaki rats, Biosci Biotechnol Biochem. 2009 May;73(5):1033-41: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19420712/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.