Rodia este antibacteriană și anticancerigenă, previne bolile cardiovasculare și osteoporoza
Deși nu este un fruct autohton, rodia merită inclusă mai des în dieta noastră săptămânală.
Beneficiile ei se datorează conținutului bogat în antioxidanți. Alimentele care conțin compuși antioxidanți sunt considerate alimente funcționale.
Antioxidanții combat radicalii liberi care pot duce la stresul oxidativ. În consecință se alterează lipidele, proteinele și ADN-ul.
Bolile cardiovasculare și neurodegenerative, cancerul și îmbătrânirea sunt asociate cu o cantitate mare de radicali liberi în sânge.
Antioxidanții se găsesc în alimentele de origine vegetală. Afinele, strugurii, merișoarele și toate fructele și legumele de culoare închisă sunt bogate în antioxidanți.
Cuprins
Rodia are proprietăți antioxidante importante
Rodia a demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatoare notabile. Conține tainuri, flavanoli, antocianini, acizi fenolici și organici.
Antocianinii sunt responsabili pentru efectele funcționale ale rodiei. Aceștia pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni, inclusiv a cancerului.
Citește și – Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hiprtensivilor
Rodia combate bolile cardiovasculare
Polifenolii au demonstrat efecte antihipertensive. Dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că rodia poate aduce tensiunea arterială la normal, reducând riscul unui infarct miocardic.
Acidul elagic și punicalagina din rodie pot ajuta la prevenirea afecțiunilor asociate cu obezitatea, diabetului și dislipdemia.
Sucul de rodie poate îmbunătăți hiperglicemia postprandială corelată cu diabetul de tip 2.
Are efecte antimicrobiene
Mai puțin cunoscute sunt proprietățile antimicrobiene ale rodiei și efectele sale asupra microbiomului intestinal.
Elagitaninurile se transformă în compuși cu potențial prebiotic.
Sucul de rodie stimulează creșterea de Lactobacili și Bifidobacterii și inhibă creșterea unor bacterii periculoase, precum Clostridia, Stafilococul auriu, Bacteroides și Enterobacteriaceae.
Citește și – Cojile de rodie împiedică pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celule
Previne bolile neurodegenerative
Consumul de rodie poate ajuta și la încetinirea progresiei tulburărilor neurodegenerative, precum Alzheimer.
Compușii săi inhibă inflamația de la nivelul neuronilor și combate afectarea memoriei.
Protejează oasele
Sucul de rodie are beneficii asupra țesuturilor scheletice și poate fi util în tratamentul osteoporozei.
Nu în ultimul rând, susține sănătatea dentară, împiedicând dezvoltarea bacteriilor care cauzează carii.
Un studiu a arătat că rodia inhibă Rothia dentocariosa, un patogen găsit pe leziunile cariilor dentare care poate provoca boli grave, precum pneumonie, endocardită și infecții pulmonare.
Citește și – Sucul de rodie reduce durerile, umflăturile și sensibilitatea articulațiilor
Surse articol:
1. Panagiotis Kandylis and Evangelos Kokkinomagoulos, Food Applications and Potential Health Benefits of Pomegranate and its Derivatives, Foods. 2020 Feb; 9(2): 122: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074153/
2. Lobo, A. Patil, A. Phatak, and N. Chandra, Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, Pharmacogn Rev. 2010 Jul-Dec; 4(8): 118–126: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
3. Dr. H.C. Gheorghe Mencinicopschi, Rodia, Restricția calorică intermitentă – Postul Laic, Crezi că știi să trăiești?, Editura Dharna, București, 2019, pp. 285-286