Apă cu lămâie, scorțișoară sau ghimbir – rețete și beneficii
Persoanele care nu pot bea cu ușurință cei doi litri de apă recomandați pe zi de experți, pot folosi rețetele de mai jos, care fac apa simplă mai atractivă.
În paharul cu apă obișnuită putem adăuga suc de lămâie, scorțișoară sau ghimbir. Veți fi surprinși să descoperiți cât de multe beneficii au aceste combinații.
Cuprins
Apă cu lămâie
Apa cu lămâie este una din cele mai populare băuturi matinale, cunoscute pentru beneficiile sale multiple la nivelul organismului.
Sucul de lămâie pe care îl stoarcem proaspăt și îl adăugam în paharul cu apă acționează ca un dezinfectant și inhibitor al bacteriilor.
Citește și – Studiile științifice confirmă beneficiile consumului de apă cu lămâie
Lămâia este un fruct bogat în acid ascorbic și acid citric. Conține fibre, minerale, uleiuri esențiale și antioxidanți importanți, precum compuși fenolici și carotenoide.
Consumul de apă cu lămâie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, mai ales atunci când este cuplat cu o mișcare fizică regulată.
Combate oboseala și ajută la scăderea grăsimilor din sânge.
Are efect alcalin și îmbunătățește oxigenarea sângelui.
Un studiu pe șoareci apărut în 2017 a arătat că sucul de lămâie protejează împotriva daunelor hepatice cauzate de alcool, datorită capacității sale antioxidante puternice.
„European Journal of Nutrition” a publicat în februarie 2021 un studiu în cercetătorii au demonstrat că sucul de lămâie scade creșterea bruscă a glucozei din sânge (vârful glicemic) cu 30% și o întârzie cu peste 35 de minute.
Sucul de lămâie este acid și reduce răspunsul glicemic la pâine.
Rezultate similare au fost observate și în cazul oțetului de mere. Când sunt incluse la mesele bogate în amidon, băuturile și alimentele acide diminuează impactul glicemic.
Apa în care adăugați sucul de lămâie trebuie să fie la temperatura camerei, sau călduță, nu fierbinte, pentru a nu distruge vitamina C.
Apă cu scorțișoară
Seara se pune ½ – 1 baton de scorțișoară într-o sticlă de 2 litri pahar cu apă, și se bea a doua zi.
Apa de scorțișoară este deosebit de benefică. Îmbunătățește digestia.
Ajută la reglarea glicemiei și a apetitului pentru dulciuri.
Citește și – Apă detoxifiantă cu măr și scorțișoară – o rețetă care ajută la slăbit
Apa cu ghimbir
Se folosește 1 linguriță de rădăcină de ghimbir ras la un pahar cu apă. Se poate bea imediat, sau se lasă să stea o noapte întreagă la macerat.
Apa cu ghimbir reglează digestia, suprimă senzația de foame și ajută la slăbit.
Totodată, poate ajuta la reducerea durerilor articulare, datorită proprietăților sale antiinflamatoare.
Citește și – Apa îmbunătățește concentrarea, energia și starea de spirit
Surse articol:
1. Câtă apă bem pe zi?, Tableta de sănătate, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=N7w1ryTg-UI
2. M D’Aquino, S A TevesLemon juice as a natural biocide for disinfecting drinking water, Bull Pan Am Health Organ. 1994 Dec;28(4):324-30: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7858646/
3. Tong Zhou, Yu-Jie Zhang, Dong-Ping Xu, Fang Wang, Yue Zhou, Jie Zheng, Ya Li, Jiao-Jiao Zhang, Hua-Bin Li, Protective Effects of Lemon Juice on Alcohol-Induced Liver Injury in Mice, Biomed Res Int. 2017;2017:7463571: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28567423/
4. Yoji Kato, Tokio Domoto, Masanori Hiramitsu, Takao Katagiri, Kimiko Sato, Yukiko Miyake, Satomi Aoi, Katsuhide Ishihara, Hiromi Ikeda, Namiko Umei, Atsusi Takigawa, and Toshihide Harada, Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking, J Nutr Metab. 2014; 2014: 912684: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
5. Chikako Shimizu, Yoshihisa Wakita, Takashi Inoue, Masanori Hiramitsu, Miki Okada, Yutaka Mitani, Shuichi Segawa, Youichi Tsuchiya, and Toshitaka Nabeshima, Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1), Sci Rep. 2019; 9: 3671: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403313/
6. Daniela Freitas, François Boué, Mourad Benallaoua, Gheorghe Airinei, Robert Benamouzig, Steven Le Feunteun, Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial, Eur J Nutr. 2021 Feb;60(1):113-122: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201919/