Migdalele reduc colesterolul sangvin și circumferința taliei
Rezultatele unui număr tot mai mare de studii arată că dietele bogate în fructe și legume ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și nu numai.
Toate fructele sunt benefice, inclusiv fructele oleaginoase. Acestea conțin grăsimi bune care protejează sistemul cardiovascular.
Cuprins
Migdalele previn bolile cardiovasculare
O mână de nuci pe zi pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare prin controlul nivelului colesterolului.
Nu doar nucile sunt indicate, ci și migdalele. Acestea din urmă conțin acizi grași mononesaturați și fibre, care ajută la scăderea colesterolului.
Citește și – Nucile și migdalele conțin proteine „de elită” – dr. Virgiliu Stroescu
28 de grame de migdale conțin:
- 6 g de proteine (12% din DZR)
- 12,44 g de grăsimi nesaturate (88% din DZR)
- 3,5 g de fibre (14% din DZR)
- 7,27 g de vitamina E (36% din DZR)
Migdalele oferă și alți nutrienți importanți pentru sănătatea inimii, precum magneziu, arginină, mangan, calciu, potasiu și cupru.
Au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, datorate conținutului de polifenoli (flavonoide, proantocianidine).
Rezultatele mai multor studii sugerează că migdalele îmbunătățesc profilul lipidelor din sânge, mai ales la persoanele cu simptome de obezitate, diabet și hiperlipidemie.
Nutrienții din migdale reglează enzimele implicate în sinteza colesterolului și producția acidului biliar.
Aceștia reduc (re)absorbția colesterolului și a acidului biliar, măresc acidul biliar și excreția colesterolului.
Uleiul de migdale reduce colesterolul total și LDL
Un studiu publicat în 2019 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine” a arătat că uleiul de migdale influențează profilul lipidelor (grăsimilor) la pacienții cu hiperlipidemie.
Cei 97 de participanți au fost împărățiți în două grupuri. Grupul de intervenție a primit 10 ml de ulei de migdale, de 2 ori pe zi, timp de 1 lună.
Celălalt grup nu a primit nici un tratament special.
Analizele care au măsurat lipoproteinele serice înainte și după studiu au arătat că la grupul intervențional, colesterolul total și colesterolul LDL au scăzut semnificativ.
Hiperlipidemia este un factor de risc important al bolilor arteriale coronariene, care au o incidență tot mai mare în societatea actuală.
Consumul sâmburilor de migdale produce o influență benefică nu doar asupra sistemului cardiovascular. Contribuie la scăderea greutății corporale, a inflamațiilor, a stresului oxidativ și a riscului de diabet.
Sunt recomandate mai ales în dieta persoanelor cu sindrom metabolic și diabet zaharat de tip 2.
Citește și – Migdalele tratează arsurile și acreala în capul pieptului
Migdalele nu îngrașă, ci scad greutatea corporală
În ciuda conținutului bogat în grăsimi și calorii, studiile ne asigură că migdalele nu modifică greutatea corporală, nici la persoanele sănătoase (68 g de migdale/zi), nici la persoanele cu hiperlipidemie (73 g/zi).
Nici atunci când subiecții au consumat migdale mai mult de 6 luni, greutatea corporală nu a crescut. Dimpotrivă – 56 g de migdale pe zi a redus circumferința taliei cu 14%, comparativ cu procentul de 9% obținut în urma unei diete sărace în carbohidrați).
Se pare că migdalele nu modifică aportul total de calorii, deși au o densitate energetică ridicată.
Acest lucru se datorează faptului că pe lângă grăsimi și calorii, migdalele au proteine și fibre, care dau sațietate.
Un studiu a arătat că persoanele care au mâncat 45 g de migdale ca gustare dimineața sau la prânz au resimțit mai puțină foame pe parcursul zilei.
Acest lucru arată că migdalele au efect asupra sațietății dacă le consumăm ca gustare și nu în timpul mesei.
Citește și – Migdalele scad grăsimea din sânge și cea corporală (studiu)
Alte alimente bogate în grăsimi sănătoase care ajută sistemul cardiovascular sunt avocado, măslinele și uleiul de măsline, semințele de in și cacao.
Surse articol:
1. Agata P., Eating almonds has been found to reduce cholesterol levels, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/eating-almonds-has-been-found-to-reduce-cholesterol-levels
2.Mohammad Javad Zibaeenezhad, Parham Ostovanb, Seyed Hamdollah Mosavat, Mahmood Zamirian, Armin Attare, Almond oil for patients with hyperlipidemia: A randomized open-label controlled clinical trial, Complementary Therapies in Medicine. Volume 42, February 2019, Pages 33-36. Complementary Therapies in Medicine: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229918304205
3. Alison Kamil, C-Y Oliver Chen, Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction, Review J Agric Food Chem. 2012 Jul 11;60(27):6694-702: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22296169/
4. Yanan Liu, Hyo-Jeong Hwang, Hyesook Ryu, You-Suk Lee, Hyun-Sook Kim, and Hyunjin Park, The effects of daily intake timing of almond on the body composition and blood lipid profile of healthy adults, Nutr Res Pract. 2017 Dec; 11(6): 479–486: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5712498/
5. Claire E Berryman, Amy Griel Preston, Wahida Karmally, Richard J Deckelbaum, Penny M Kris-Etherton, Effects of almond consumption on the reduction of LDL-cholesterol: a discussion of potential mechanisms and future research directions, Nutr Rev. 2011 Apr;69(4):171-85: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21457263/