3 condimente miraculoase pentru sănătate!

În țările orientale, condimentele nu sunt întrebuințate doar la gătit. Ele au de asemenea un rol bine-știut în medicină.

Practicanții medicinei indiene folosesc diverse plante condimentare și aromatice pentru tratarea bolilor.

3 condimente miraculoase pentru sanatate!

3 condimente miraculoase pentru sanatate! Azerbaijan stockers-freepik.com

3 condimente miraculoase pentru sănătate!

Puțini știu că în unele spitale din India se utilizează tratamente naturale pe bază de condimente. Descoperă, pe scurt, calitățile celor mai apreciate condimente: turmericul, scorțișoara și ghimbirul.

În rândurile care urmează vei găsi și sugestii despre modul de utilizare în scop terapeutic.

Turmericul

Mulți au auzit că turmericul este foarte bun pentru sănătate, de aceea au început să îl folosească mai des la gătit sau la prepararea remediilor.

Studiile au arătat că este un antiinflamator puternic. Persoanele cu dureri articulare sau reumatice pot beneficia de pe urma folosirii lui.

Citește și – Turmericul, ghimbirul și piperul negru scad inflamația și durerile articulare

Este de asemenea indicat celor care suferă de oboseală, anxietate sau depresie.

Curăță foarte bine ficatul și ajută în curele de detoxifiere.

Are proprietăți antioxidante, antitumorale, anticancerigene, anti-îmbătrânire, antidiabetice, antivirale, antibacteriene și lista poate continua.

Nu toată lumea îl tolerează, din cauza gustului ușor amărui.

Nutriționistul Iren Alexoi recomandă adăugarea lui în mâncăruri alături de alte condimente, precum cimbru sau busuioc, dar în cantități mici.

Atenție, are un pigment puternic și colorează în galben mâncărurile și aluaturile.

În scop terapeutic, putem consuma câte ½ linguriță, de 3 ori pe zi. Ajută la creșterea imunității.

Poate fi adăugat în bolul cu cereale, în cana cu ceai, în lapte, în sucuri de fructe, în iaurt etc.

Pentru ca organismul nostru să absoarbă curcumina – substanța activă din turmeric, trebuie să îl consumăm cu puțin piper.

Femeile grave nu trebuie să îl consume în cantități mari.

Este contraindicat persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui (antitrombotice). Cereți sfatul medicului înainte de a introduce acest condiment în dietă.

Citește și – Borcanul cu imunitate: pastă de miere, lămâie, scorțișoară și turmeric

Scorțișoara

Atât de multe sunt beneficiile acestei mirodenii, încât ea nu trebuie să lipsească din dulapul nostru cu condimente.

Scorțișoara este un excelent regulator al glicemiei, fiind utilă în dieta diabeticilor.

1 linguriță de pudră de scorțișoară adăugată în cerealele de dimineața sau în ceașca de ceai/cafea, va avea efecte benefice pe parcursul zilei.

Este totodată un inhibitor natural al apetitului, în special al poftei de dulciuri. Mai mult decât atât, împiedică absorbția grăsimilor în corp.

Dacă vreți să slăbiți, consumați zilnic câte ½ linguriță de scorțișoară amestecată cu ½ pahar de apă.

După consum, așteptați 10 minute și veți vedea că pofta de dulce sau de carbohidrați s-a redus simțitor.

Simpla mirosire a scorțișoarei taie pofta de dulce.

Scorțișoara se remarcă de asemenea prin potențialul ei antiviral. Dr. Iren Alexoi o recomandă în viroze, gripă și răceli.

Citește și – Scorțișoara are proprietăți antiinfecțioase remarcabile

O putem adăuga în ceaiurile pe care le consumăm atunci când sunteți răciți.

O cană de ceai cu 1 lingură de scorțișoară, 1 linguriță de miere și puțin suc de lămâie este un leac foarte bun pentru virozele respiratorii.

Putem folosi scorțișoara și pentru creșterea nivelului de energie și al bunei-dispoziții.

În acest sens, se poate face o cură de 1-2 săptămâni cu câte 1 linguriță de pudră de scorțișoară, de 2 ori pe zi.

Se administrează 1 linguriță dimineața și una seara, cu puțină miere de albine.

Acest tratament ajută la refacerea organismului și redobândirea vitalității.

Mai puține cunoscute sunt beneficiile scorțișoarei pentru păr. Dacă ne confruntăm cu căderea părului sau avem un păr lipsit de strălucire, putem aplica o mască din pulbere de scorțișoară, ulei de măsline și miere de albine.

Se aplică pe părul uscat și se lasă 30 de minute, după care se spală cu șampon.

Ghimbirul

Nu în mod întâmplător am auzit recomandarea de a bea ceai de ghimbir atunci când avem simptome de răceală.

Rădăcina de ghimbir are efecte antibiotice naturale. Este bun pentru tuse, dureri în gât, congestie, dureri corporale.

Mai mult, este util și în creșterea imunității, mai ales în sezonul rece. Îl putem administra în sucurile naturale. O combinație bună pentru imunitate este sucul de măr cu ghimbir.

Citește și – Tonic imunitar și antiinflamator din morcov, ghimbir și turmeric

Este foarte bun și pentru tractul gastrointestinal. Reglează aciditatea stomacală și distruge bacteriile dăunătoare din intestin și colon.

Când plecăm la drum este bine să luăm puțin ghimbir, pentru a preveni răul de mișcare.

Nutriționistul Iren Aexoi recomandă ghimbirul și în curele de slăbire.

Se poate consuma sub formă de ceai – 2 lingurițe de rădăcină de ghimbir ras, adăugat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute.

Stimulează digestia și arderea grăsimilor.

Femeile care suferă de dureri abdominale din cauza sindromului premenstrual pot găsi alinare în ghimbir. Eficiența lui este similară Ibuprofenului. Se poate consuma sub formă de ceai.

La fel ca turmericul, ghimbirul trebuie utilizat în cantități mici.

Sursă articol: Tableta de Sănătate, Condimente, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=-d0xYiLrblc

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.