6 mic-dejunuri care pot declanșa inflamații în corp
Fie că vrem să recunoaștem sau nu, mesele noastre nu sunt întotdeauna sănătoase. De multe ori nici măcar nu dăm importanța cuvenită alimentației.
Din comoditate, deseori alegem mâncărurile rapide sau gustoase, în detrimentul beneficiilor pentru organism. Acest lucru este adevărat mai ales în privința micului-dejun.
Cu toții cunoaștem foarte bine recomandare de a mânca bine dimineața, adică ceva consistent.
Însă nu cantitatea contează atât de mult, cât calitatea alimentelor.
Masa cu care ne începem ziua poate consta într-o băutură, însă chiar și aceasta trebuie să fie sănătoasă.
Cuprins
Inflamațiile acute și cronice
Nu de puține ori, ne vedem în fața unei mese pline cu mâncăruri sau ingrediente care produc un răspuns inflamator în corp.
Or, micul-dejun, spun experții, trebuie să aibă un efect opus.
Inflamația acută este necesară pentru ca organismul trebuie să lupte cu o amenințare, precum un virus sau o rană.
Însă există și inflamații cronice, care creează probleme. Răspunsul inflamator excesiv apare atunci când sistemul imunitar secretă prea multe citokine (molecule) inflamatorii pentru a combate amenințarea.
Dacă această stare inflamatorie persistă, ea poate duce la apariția unor probleme de sănătate sau chiar boli.
De pildă, inflamația continuă este asociată cu creșterea în greutate, cu oboseala excesivă, cu bolile de inimă, diabetul de tip 2, alergiile, artrita, bolile autoimune sau durerile cronice.
6 mic-dejunuri care pot declanșa inflamații
Este important să știm că multe din produsele alimentare pe care le consumăm în mod regulat au efect pro-inflamator.
Iată câteva exemple de alimente inflamatorii pe care le punem la masa încă de la prima oră a dimineții:
Citește și – Ce pui în farfuria COPILULUI – sfaturi de la experți
Produse de patiserie
Sub pretextul lipsei de timp, mulți obișnuiesc să plece de acasă nemâncați. Preferă să cumpere în drum se serviciu sau spre școală un sandviș, o plăcintă, un covrig sau un alt produs de tip fast-food.
Brioșele, gogoșile, clătitele, vafele, plăcintele și toate produsele de patiserie sunt compuse în mare parte din carbohidrați și zahăr.
Aceste ingrediente cresc nivelul de zahăr din sânge și produc un răspuns inflamator.
Grăsimile saturate pe care le conțin produc de asemenea efecte inflamatorii și creștere în greutate, dacă sunt consumate în exces.
Dacă vă plac numaidecât aceste produse, preparați-le în casă, din ingrediente sănătoase.
Înlocuiți făina albă cu făină integrală și margarina sau untul cu ulei de măsline. Folosiți semințe, care vin cu un aport important de fibre și grăsimi sănătoase.
Croasant-uri
Din aceeași categorie de produse „specifice” mic-dejunurilor servite în societatea de azi, fac parte croasant-urile sau cornurile umplute.
Moi, pufoase și dulci, aceste deserturi sunt pline de grăsimi saturate, care cresc nivelul de colesterol și inflamații.
Consumați croasant-uri doar ocazional.
Cârnați, crenvuști, kaizer, șuncă
Mezelurile sunt un produs des întâlnit la masa de dimineață. Gustoase, practice și sățioase, par o alegere bună pentru micul-dejun.
Însă aceste produse conțin grăsimi saturate și sunt procesate, ceea ce înseamnă că pe termen lung favorizează apariția unei stări inflamatorii în organism.
O meta-analiză apărută în 2016 în „Public Health Nutrition” consemnează că persoanele care consumă multă carne roșie și carne procesată au un risc mai mare de deces prin boli cardiovasculare și cancer.
Aceste boli, dar și alte boli cronice, au la bază inflamația cronică.
Cafeaua amestecată cu diverse ingrediente
Cafeaua cu lapte, caramel, frișcă și alte ingrediente este de regulă foarte bogată în zahăr, care favorizează declanșarea inflamațiilor.
Excesul de zahăr poate duce în timp la probleme metabolice.
Îmbogățiți cafeaua cu un lapte vegetal neîndulcit, sau folosiți puțină stevia pentru a-i da un gust mai bun și a reduce nivelul de zahăr din sânge.
În cafea se pot adăuga diverse arome sănătoase ce pot înlocui zahărul, precum cardamom, scorțișoară sau extract natural de vanilie.
Citește și – 10 alimente care nu trebuie încălzite sau decongelate niciodată la microunde
Unele tipuri de lactate
Lactatele sunt prezente în diverse forme pe masa de dimineață: iaurt, lapte dulce, brânză topită etc.
Studiile au arătat însă că unele lactate pot crește inflamația, la fel ca alte proteine de origine animală.
Specialiștii recomandă iaurtul în locul laptelui dulce, deoarece acesta scade inflamația și rezistența la insulină. Efectele antiinflamatore ale iaurtului sunt atribuite probioticelor pe care le conține.
Cartofii prăjiți
Nu este un obicei des întâlnit să prăjești cartofi dis de dimineață, însă unii obișnuiesc să mănânce diverse produse care conțin cartofi prăjiți.
Fie că este vorba despre un sandviș, fie despre o shaorma sau un kebab.
Cartofii albi au un indice glicemic ridicat, iar prăjirea lor în ulei poate mări riscul de inflamații.
Când prăjiți cartofi în casă, optați pentru cartofii dulci în locul celor albi. Folosiți ulei de măsline, usturoi și mirodenii, care au proprietăți antioxidante.
Citește și – 6 Alimente antiinflamatoare pentru sezonul rece
Sursă articol: Jaime Osnato, The 7 worst breakfast foods for inflammation, Liver Strong: https://www.livestrong.com/article/13730944-unhealthy-breakfast-foods-that-cause-inflammation/