Usturoiul conține un compus care blochează creșterea leucemiei
La mulțimea beneficiilor usturoiului se mai adaugă unul important: combaterea leucemiei.
Rezultatele unui studiu publicat în 2017 în „International Journal of Oncology” dezvăluie un efect valoros al usturoiului.
Usturoiul blocheaza cresterea leucemiei: Kjpargeter/mrsiraphol-freepik.com
Usturoiul conține un compus care blochează creșterea leucemiei
Cercetătorii au testat un compus din usturoi pe celule umane de cancer la sânge (leucemie).
Este vorba despre „trisulfură de dialil”, unul din compușii activi cei mai importanți din usturoi.
Studiul a fost realizat în laborator. Rezultatele au arătat că acest compus are capacitatea de a bloca creșterea celulelor de leucemie.
Mai mult, trisulfura de dialil împiedică expansiunea și dezvoltarea ulterioară a acestui tip de cancer.
Patru ani mai târziu, un studiu apărut în „Journal of Biomedical Science” avea să confirme aceste rezultate.
Compusul organosulfuric din usturoi a inhibat creșterea leucemiei și răspândirea ei.
Ce este trisulfura de dialil
Plantele din familia usturoiului (Allium) sunt cunoscute pentru conținutul de compuși aromatici specific, anume compușii organosulfurici.
Aceștia sunt răspunzători pentru gustul și beneficiile lor.
Trisulfura de dialil – un constituent major al usturoiului fost studiat ca agent anticancerigen și chemopreventiv.
În ceea ce privește uciderea celulelor de leucemie, mecanismul de acțiune este surprinzător.
Cercetătorii spun că trisulfura de dialil generează o specie de oxigen reactiv care dezmembrează celulele de leucemie.
Speciile de oxigen reactiv sau radicalii liberi sunt periculoase deoarece distrug țesuturile corpului.
Se știe că radicalii liberi sunt produși doar de toxine și de alimentele instabile.
În privința usturoiului, acesta produce o specie de oxigen liber intracelular care distruge mitocondria celulelor de leucemie.
Prin distrugerea mitocondriei, celulele de cancer mor.
Cu alte cuvinte, usturoiul țintește doar inamicul, fără să vatăme celulele sănătoase.
Citește și – Știi câte afecțiuni poți trata cu un cățel de usturoi?
Usturoiul previne mai multe tipuri de cancer
Datele din studiile epidemiologice și meta-analize arată că mai multe tipuri de cancere pot fi prevenite prin consumul de usturoi:
- mielomul
- cancerul pulmonar
- cancerul gastric
- cancerul colorectal
- cancerul endometrial
- cancerul de prostată
Compușii din usturoi reglează diverse căi specifice cancerului, precum: ciclul celular, apoptoza, angiogeneza, invazia și metastazele.
Alte beneficii ale usturoiului
Usturoiul și ceapa au multe ale efecte benefice:
- previn afecțiunile și evenimentele cardiovasculare
- îmbunătățesc funcția imună
- scad nivelul glucozei
- protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor
- scad riscul de infecții microbiene
Sugestii de consum
Pentru a beneficia de compușii din usturoi, acesta trebuie consumat în stare crudă. Poate fi tocat mărunt și înghițit ca niște pastiluțe.
Cercetătorii au descoperit că usturoiul funcționează mai bine împotriva leucemiei atunci când nu sunt administrați antioxidanți.
Citește și – Doi compuși din usturoi au activități anti-coronavirus (studii din 2020)
Surse articol:
1. Case Adams, Garlic Extract Stops Leukemia Growth, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/garlic-stops-leukemia-cell-growth/
2. Anna A Powolny, Shivendra V Singh, Multitargeted prevention and therapy of cancer by diallyl trisulfide and related Allium vegetable-derived organosulfur compounds, Cancer Lett. 2008 Oct 8;269(2):305-14: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18579286/
3. Michael T. Puccinelli and Silvia D. Stan, Dietary Bioactive Diallyl Trisulfide in Cancer Prevention and Treatment, Int J Mol Sci. 2017 Aug; 18(8): 1645: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578035/