Fructele citrice îmbunătățesc circulația sangvină și previn accidentele vasculare cerebrale

Citricele sunt preferate multor fructe datorită aromei lor unice, dar și beneficiilor pe care le aduc organismului.

Studiile au arătat că au o proprietăți vitale pentru sănătatea noastră:

Fructele citrice imbunatatesc circulatia sangvina si previn accidentele vasculare cerebrale

Fructele citrice imbunatatesc circulatia sangvina si previn accidentele vasculare cerebrale: Azerbaijan-stockers-freepik.com

  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • anticancerigene
  • cardioprotectoare
  • neuroprotectoare
  • hepatoprotectoare

Aceste calități se datorează conținutului de flavonoide, alcaloizi, limonoide, cumarine, carotenoide, acizi fenolici și uleiuri esențiale.

Fructele citrice susțin sănătatea cardiovasculară 

Studiile epidemiologice ample au asociat deseori alimentele bogate în flavonoide cu o rată mai mică de mortalitate și morbiditate prin bolile cardiovasculare.

Acest efect se datorează impactului lor pozitiv asupra lipidelor din sânge, a glucozei sangvine și a funcțiilor vasculare.

Flavonoidele din citrice scad valorile colesterolului și trigliceridelor.

Previn accidentele vasculare

În plus, aceste fructe îmbunătățesc circulația sângelui, combat accidentele vasculare cerebrale și măresc speranța de viață a vârstnicilor.

Un studiu din 2012 a arătat că citricele scad riscul de accidente vasculare la femei.

Mai exact, participantele cu cel mai mare consum de citrice aveau o incidență de accidente vasculare ischemice cu 20% mai mică și o incidență de accidente vasculare cerebrale total cu 10% mai mică.

Acest efect protector asupra vaselor de sânge și a creierului a fost atribuit flavonoidelor.

Un alt studiu a arătat însă că citricele conțin alți antioxidanți responsabili pentru aceste beneficii.

Acești antioxidanți neutralizează colesterolul oxidat, prevenind astfel depunerile de plăci pe artere.

În mod special, sucul de lămâie s-a dovedit eficient în acest sens.

Protejează neuronii

Hesperidina, hesperetina și neohesperidina au demonstrat un efect protector asupra neuronilor. Consumul de fructe citrice poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și cogniției.

Combat bolile canceroase

Consumul de citrice s-a dovedit util și în inhibarea mai multor tipuri de cancere: esofagian, stomacal și colorectal.

Previn pietrele la rinichi

Un alt beneficiu important al fructelor citrice este acela că reduc riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Acestea măresc nivelul de citrat din urină și împiedică formarea calculilor.

Un studiu pe obiceiurile alimentare ale americanilor a dezvăluit că pietrele la rinichi sunt mai des întâlnite la cei care mănâncă puține fructe citrice.

Citește și – Cum să prepari din citrice un remediu împotriva infecțiilor, cancerului și bolilor cardiovasculare

Sugestii de consum

Fructele citrice sunt cunoscute îndeosebi pentru cantitatea lor generoasă de vitamina C.

Ele conțin însă și alți nutrienți importanți, precum fibre, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, cupru și vitamine din complexul B.

Este important de precizat că aceste fructe sunt bogate în apă și sărace în calorii. În plus, au o savoare deosebită.

  • sucul de la 1 lămâie are doar 12 calorii
  • 1 clementină mică are 35 de calorii
  • ½ grepfrut roz are 52 de calorii
  • 1 portocală medie are 62 de calorii

Cu toate acestea, nu trebuie să exagerăm. În cantități mari, citricele pot strica dinții. Acidul pe care îl conțin erodează smalțul dentar și măresc riscul de carii dentare.

Citește și – Tonic antigripal din turmeric, ghimbir și fructe citrice

Fructul întreg, nu doar sucul

Experții subliniază că a bea doar sucul unui fruct nu este același lucru cu a mânca fructul întreg.

Sucurile conțin mai mult zahăr și calorii și au mai puține fibre decât fructul integral.

Cantitatea mare de fructoză din sucuri se absoarbe rapid în fluxul sanguin și ajunge în ficat. O cantitate excesivă de fructoză va fi transformată de ficat în grăsime.

Atenție la grepfrut, deoarece acest fruct interacționează cu foarte multe medicamente.

Vezi aici Lista medicamentelor care interacționează cu sucul de grepfrut

Surse articol:

1. Case Adams, Citrus increases circulation, prevents strokes, boosts cognition, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/citrus-circulation-strokes-cognition/
2. Xinmiao Lv, Siyu Zhao, Zhangchi Ning, Honglian Zeng, Yisong Shu, Ou Tao, Cheng Xiao, Cheng Lu, and Yuanyan Liu, Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health, Chem Cent J. 2015; 9: 68: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
3. Kerri-Ann Jennings, 7 Reasons to eat more citrus fruits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/citrus-fruit-benefits

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.