Cât de periculos este carminul (E120), colorantul roșu obținut din gândaci?

Carminul este un colorant roșu lucios, folosit atât în industria alimentară, cât și în cea cosmetică.

Un studiu al APC România arăta în anul 2016 că aproape 50% din crenvuștii și jeleurile din comerț sunt colorate cu carmin.

Cat de periculos este carminul (E120), colorantul alimentar obtinut din gandaci?

Cat de periculos este carminul, colorantul alimentar obtinut din gandaci?

Ce este carminul?

Carminul este un pigment care se obține dintr-o specie de gândaci ce trăiesc în regiuni din America de Sud. Insectele respective se numesc „coșenile”.

Găsim acest colorant pe eticheta produselor și sub alte denumiri, precum „acid carminic”, „roșu coșenilă”, „cochineal” sau „E120”.

Cum se obține?

Insectele-femelă sunt uscate la soare, apoi măcinate fin și introduse într-o soluție acidă pentru a produce acidul carminic.

Rezultatul este o vopsea roșie foarte intensă, care poate fi alterată ulterior cu borax sau alte soluții, în funcție de scopul final.

Potrivit unor rapoarte, este nevoie de un număr de 70.000 de insecte pentru a obține 450 de grame de vopsea.

Vechii azteci foloseau culoarea acestor insecte pentru fabricarea de vopsele.

Producătorii îl întrebuințează astăzi datorită faptului că dă produselor un aspect mai vibrant.

În ce produse se găsește carminul

Culoarea roșie atractivă a multor produse ambalate se datorează adaosului de carmin:

  • bomboane
  • acadele
  • jeleuri
  • înghețată
  • snack-suri
  • mix-uri pentru torturi
  • burgeri
  • cârnați, crenvuști
  • iaurt
  • rujuri
  • farduri de ochi
  • șampoane
  • loțiuni
  • pastile

Cât de periculos este carminul?

Pentru unii, ideea că mănâncă un aliment care conține fragmente de gândaci poate provoca o doză mare de dezgust.

Să nu uităm însă că în unele țări, insectele sunt considerate adevărate delicatese culinare.

Cristian Mărgărit este de părere că acest pigment nu este atât de periculos și respingător precum susțin unii.

Spre deosebire de mulți alți coloranți alimentari, carminul este natural și are un profil de siguranță bun.

Comparativ cu alți aditivi, carminul nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Singurul avertisment emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în legătură cu acesta este alergia. Însă alergia la carmin este foarte rară.

Potrivit studiilor, contactul direct, inhalarea și ingerarea carminului poate declanșa reacții alergice.

Persoanele care lucrează în fabrici în care se folosește carminul sunt predispuse la astm ocupațional.

Chiar dacă pigmentul din insecte este prelucrat înainte de a fi adăugat în produse, proteinele insectelor ajung în produsul final. Aceste proteine sunt răspunzătoare pentru reacțiile alergice.

Un studiu apărut în „Annals of Allergy, Asthma and Imunology”, carminul poate cauza șoc anafilactic chiar și în doze mici, de numai 1 mg.

Reacțiile adverse se manifestă prin înroșirea și umflarea feței, sau dificultăți respiratorii.

Chiar dacă acest colorant nu este foarte periculos, este bine să alegem produsele care conțin cât mai puțini aditivi.

Citiți eticheta și alegeți calitatea în detrimentul prețului.

Sursă articol:

1. Christine Ruggeri, Carmine: A Food Colorant Made from Crushed Bugs? Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/carmine/
2. Cristian Mărgărit, Carminul sau coșenila, ce este și ce efecte are asupra sănătății: https://www.cristianmargarit.ro/2016/05/carminul-sau-cosenila-ce-este-si-ce-efecte-are-asupra-sanatatii/ ©Cristian Margarit
3. Digi24.ro, Aproape jumătate din crenvuști sunt colorați cu carmin: https://www.digi24.ro/stiri/economie/aproape-jumatate-din-crenvursti-sunt-colorati-cu-carmin-care-sunt-cele-mai-sanatoase-branduri-516555
4. Ziare.com, Jumătate din sortimentele de jeleuri conțin coloranți extrași din gândaci – APC: https://ziare.com/social/consumatori/jumatate-din-sortimentele-de-jeleuri-contin-coloranti-extrasi-din-gandaci-apc-1428169

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.