La ce temperatură devine mierea toxică?
Fierberea la temperaturi mari sau un timp îndelungat alterează calitatea nutrițională a alimentelor. Acest lucru este valabil și în cazul mierii.
Cât de adevărată este însă presupoziția că mierea poate devine toxică la 40 de grade Celsius?
Cuprins
Este mierea toxică la 40 de grade?
Susținătorii acestei idei sunt practicanții medicinei Ayurveda. Indienii consideră că mierea încălzită la o temperatură mai mare de 40 de grade se transformă într-un produs nociv sănătății.
Mai precis, aceștia sunt de părere că mierea încălzită devine nedigerabilă, se lipește de mucoase și poate cauza blocaje.
Iată de unde a apărut avertizarea de a nu pune miere în ceai, lapte sau alte băuturi fierbinți.
Chiar și atunci când este expusă la temperaturi mari, mierea nu este mai periculoasă decât zahărul rafinat sau alți îndulcitori.
Putem vorbi despre toxicitate doar când mierea este supusă la temperaturi care depășesc 100 de grade Celsius.
Fără îndoială, mierea este cel mai sănătoasă atunci când o consumăm în stare proaspătă, crudă, neprocesată.
John Skinner de la Universitatea din Tennessee spune că mierea nu trebuie încălzită rapid sau la flacără directă.
Citește și – Fierberea legumelor și fructelor distruge ce este mai valoros în ele – dr. Ernst Gunter
Încălzirea mierii alterează valoarea nutrițională a mierii
Încălzirea la foc mare mărește gradul de scădere a valorii sale nutriționale.
Încălzirea mierii la 37 de grade Celsius duce la pierderea a circa 200 de compuși. Majoritatea lor sunt compuși antibacterieni.
Când mierea este încălzită la 40 de grade Celsius, se distruge invertaza, o enzimă valoroasă.
Mierea încălzită la 50 de grade Celsius peste 48 de ore se transformă în caramel și poate dezvolta compuși toxici. Același lucru se întâmplă și în cazul zahărului. Însă dacă încălzirea are loc la foc deschis.
O degradare rapidă are loc atunci când mierea este supusă la temperaturi de peste 60 de grade Celsius timp de 2 ore.
Trebuie să reținem că mierea încălzită nu devine toxică decât la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, și când este expusă direct la foc.
La temperaturi mai mici își pierde doar conținutul nutrițional, dar nu devine nocivă pentru consum.
Este greșit să credem că mierea încălzită este mai periculoasă decât zahărul sau alți îndulcitori sintetici.
Sfaturi finale
Dacă doriți să îndulciți diverse băuturi sau preparate cu miere, este indicat să așteptați ca acestea să se răcorească.
Adăugați mierea în lichidele calde, nu clocotite, pentru a beneficia de cât mai multe enzime și nutrienți.
Citește și – Mierea – superioară antibioticelor în infecțiile respiratorii (o recenzie științifică)
Surse articol:
1. Bee Health, At what temperature does honey have to be heated too, too destroy the health benefits for humans? https://bee-health.extension.org/at-what-temperature-does-honey-have-to-be-heated-too-too-destroy-the-health-benefits-for-humans/
2. Liviu Popescu, Cât de toxică este mierea încălzită la peste 40 de grade Celsius? Ce să mâncăm: http://cesamancam.ro/mierea-toxica-incalzita-peste-40-c.html