Merișoarele – super fructe cu beneficii multiple!

Merișoarele pot fi considerate „super-fructe” datorită conținutului bogat în compuși nutriționali și antioxidanți.

Deși sunt cel mai des asociate cu prevenirea infecțiilor urinare, merișoarele au un potențial farmacologic divers, care merită cunoscut.

Merisoarele – super fructe cu beneficii multiple!

Merisoarele – super fructe cu beneficii multiple! Freepik.com

Merișoarele conțin antioxidanți diverși

Merișoarele sunt surse valoroase de vitamina C, fibre și numeroși antioxidanți, precum:

  • antocianini
  • flavonoli (quercetină, kaempferol, mircetină)
  • catechine
  • flavanoli
  • acizi fenolici

Capacitatea lor de a combate diferite boli se datorează atât cantității, cât și calității ridicate a antioxidanților conținuți.

Ce benefiii au merișoarele

Studiile au arătat că merișoarele au următoarele beneficii în:

  • afecțiunile cardiovasculare
  • ateroscleroză
  • stresul oxidativ
  • cancer
  • tumori

Testele în laborator au arătat că merișoarele inhibă înmulțirea celulelor canceroase și au efecte chimioprotectoare împotriva cancerului de colon.

Protejează tractul urinar

Cei mai mulți asociază merișoarele cu combaterea infecțiilor tractului urinar.

Experții în sănătate recomandă de regulă merișoarele femeilor predispuse la infecții urinare dese. Un studiu apărut în anul 2019 a evaluat efectele benefice ale merișoarelor la persoanele cu afecțiuni renale cronice.

Studiile au arătat că oligozaharidele sunt răspunzătoare pentru efectele antimicrobiene ale merișoarelor.

Din păcate, sucul de merișoare nu conține suficienți proantocianini pentru a combate dezvoltarea microbilor la nivelul tractului urinar.

O concentrație mare de acești antioxidanți poate fi obținută prin administrarea unor capsule.

Un studiu realizat pe termen lung a arătat că administrarea unor capsule cu extract merișoare reduce incidența infecțiilor urinare.

Citește și – Comprimatele cu merișor – cel mai bun tratament naturist pentru cistită și alte infecții bacteriene

Capsulele au redus riscul de infecții urinare cu 50%. Acest efect nu a fost observat și în cazul sucului de merișoare.

Previn bolile de inimă

O recenzie recentă a arătat că merișoarele scad tensiunea arterială sistolică (mai ales la persoanele cu vârsta de/peste 50 de ani) și indicele de masă corporală.

La adulții tineri, merișoarele pot ajuta și la controlul nivelului mare de colesterol din sânge.

Grație conținutului de polifenoli și fibre prebiotice, merișoarele au un efect hipotensiv și contribuie la prevenirea bolilor de inimă.

Într-un studiu, administrarea unui extract de merișoare bogat în polifenoli a îmbunătățit semnificativ starea de sănătate a pacienților supraponderali sau cu obezitate și grăsime abdominală.

Susțin sănătatea orală

Activitatea antibacteriană a merișoarelor vizează atât tractul urinar, cât și cavitatea bucală.

Extractele din merișoare, bogate în polifenoli, reduc placa bacteriană dentară și riscul de formare a cariilor.

Studiile au arătat că inhibă semnificativ creșterea a trei patogeni oreali: Streptococcus oralis, Actinomyces naeslundii și Veillonella parvula.

Citește și – Merișoarele spală rinichii și țin infecțiile departe

Sprijină sănătatea intestinală și imunitatea

Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că anumite bacterii bune din intestin se hrănesc cu carbohidrații din merișoare.

Carbohidrații complecși sunt cunoscuți și sub numele de prebiotice (pectină, inulină). Acestea hrănesc bacteriile bune din intestin.

O floră intestinală bună înseamnă o protecție mai mare împotriva bolilor infecțioase cauzate de bacterii, virusuri sau fungi.

Probioticele au un rol important atât în sănătatea intestinală, cât și în imunitate. Ele influențează de asemenea dispoziția, scad factorii de risc ai diabetului de tip 2 și ai bolilor de inimă.

Citește și – Siropul de merișor – indicat în infecții urinare, viroze, probleme digestive 

Surse articol:

1. Joseph Mercola, Wide-ranging health benefits of cranberries: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/12/26/cranberries-health-benefits.aspx
2. Catherine C. Neto and Joe A. Vinson, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 6. Cranberry: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/
3. Jeffrey B. Blumberg, Terri A. Camesano, Aedin Cassidy, Penny Kris-Etherton, Amy Howell, Claudine Manach, Luisa M. Ostertag, Helmut Sies, Ann Skulas-Ray, and Joseph A. Vita, Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health, Adv Nutr. 2013 Nov; 4(6): 618–632: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/
4. Kathleen O’Connor, Madeleine Morrissette, Philip Strandwitz, Meghan Ghiglieri, Mariaelena Caboni, Haiyan Liu, Christina Khoo, Anthony D’Onofrio, and Kim Lewis, Ivone Vaz-Moreira,Cranberry extracts promote growth of Bacteroidaceae and decrease abundance of Enterobacteriaceae in a human gut simulator model, PLoS One. 2019; 14(11): e0224836: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6850528/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]