Zeama de murături ajută digestia și imunitatea
Murăturile sunt surse bune de probiotice și au beneficii asupra tractului gastrointestinal.
Studiile au arătat că procesul de fermentare mărește de asemenea capacitatea antioxidantă a alimentelor, precum lactatele, cerealele, legumele, fructele și carnea.

Zeama de muraturi ajuta digestia si imunitatea: Freepik – www.freepik.com
Românii sunt mari iubitori de murători. Varza murată, castraveții murați, pătlăgelele murate se numără printre cele mai populare garnituri pentru mâncărurile gătite în timpul iernii.
Mulții consumă și zeama în care stau murăturile, cunoscută în unele zone sub numele de „moare”. Nu vorbim despre castraveții murați în oțet, ci în saramură.
Moarea are beneficii importante pentru sănătate, în special pentru intestin și imunitate.
Ce beneficii are sucul de murături
Persoanele care nu au probleme cu tensiunea sau interdicție la un consum excesiv de sare pot bea fără probleme sucul de la murături.
Această zeamă are aceleași beneficii ca și legumele murate în sine.
Citește și – Zeama de murături – o licoare benefică sănătății (+ contraindicații)
Digestie și imunitate mai bună
Fermentarea sporește conținutul de vitamine și minerale și diminuează conținutul de anti-nutrienți care pot afecta digestia. Un anti-nutrient cunoscut este acidul fitic.
Moarea este bogată în bacterii bune (probiotice) care susțin buna funcționare a digestiei și a sistemului imunitar.
Probioticele hrănesc microbiomul intestinal (totalitatea bacteriilor bune din tractul digestiv).
70% din sistemul nostru imunitar se află în intestin. Iată de ce o floră intestinală bună are o influență benefică și asupra imunității.
Probioticele modulează inclusiv bolile inflamatorii, alergiile și unele tipuri de cancer.
Alimentele fermentate sunt deseori recomandate în alimentația celor vor să își îmbunătățească imunitatea.
Grației activității lor antimicrobiene, antioxidante și antialergice, aceste alimente ne pot oferi o imunitate mai bună la infecții.
Remineralizare și energie
Datorită conținutul ridicat în minerale, atleții consumă sucul de murături ca alternativă naturală la băuturile energizante din comerț.
Sucul de murături ajută la refacerea echilibrului electroliților din corp după un antrenament.
Câteva studii susțin că această băutură poate reduce inclusiv crampele musculare, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru confirmarea acestor beneficii.
Sănătatea cognitivă
Tractul digestiv influențează nu doar activitatea sistemului imunitar, ci și funcțiile creierului.
Nu în mod întâmplător intestinul este considerat un al doilea creier.
Sănătatea noastră intestinală ne afectează funcțiile cognitive și starea de spirit. În sens invers, emoțiile afectează digestia.
Consumul de alimente fermentate poate ajuta la producția de neurotransmițători și implicit la o mai bună funcționare a creierului și la o dispoziție mai bună.
În plus, aceste alimente au efecte calmante asupra sistemului nervos.
Sucul de murături este consumat și pentru controlul greutății corporale și a zahărului din sânge.
Citește și – De ce e bine să mâncăm murături (medicamente surprinzătoare pentru vindecarea și prevenirea bolilor)
Câteva studii preliminare sugerează că probioticele pot fi utile în:
- depresie, anxietate
- carii dentare, gingivită
- diabet
- alergii
- infecții ale tractului urinar
- cancer de colon
Cum se administrează sucul de murături
Zeama de murături este concentrată și nu trebuie consumată în cantități mari.
Din cauza conținutului mare de sare, sucul de murături trebuie consumat cu moderație de persoanele hipertensive.
În doze mari poate produce disconfort digestiv sau chiar cancer stomacal.
Câteva guri pe zi sunt suficiente.
Puteți consuma 1-2 linguri de suc de murături după un efort fizic intens, pentru refacerea nivelului de electroliți din corp.
Sucul de castraveți murați poate fi adăugat și la marinate. Sau îl puteți utiliza în locul oțetului în sosurile pentru salate.
Citește și – Cum să pui murături asortate pentru iarnă (rețetă)
Surse articol:
1. Meghan Telpner, Gut Healing and Immune Benefits of Pickle Juice: https://www.meghantelpner.com/blog/gut-healing-and-immune-benefits-of-pickle-juice/
2. Eirini Dimidi, Selina Rose Cox, Megan Rossi, and Kevin Whelan, Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease, Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1806: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723656/
3. Francesca Melini, Valentina Melini, Francesca Luziatelli, Anna Grazia Ficca, and Maurizio Ruzzi, Health-Promoting Components in Fermented Foods: An Up-to-Date Systematic Review, Nutrients. 2019 May; 11(5): 1189: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567126/
4. Zawn Villines, Katherine Marengo, What are the benefits of pickles, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325124#reading-the-labels