Arahidele – utile în oboseală, astenie, colesterol crescut

Articol documentat

Fructele oleaginoase, precum nucile și arahidele sunt surse valoroase de vitamine și minerale.

Nu au efecte medicinale remarcabile, însă sunt foarte hrănitoare și energizante.

Arahidele – utile in oboseala, astenie, colesterol crescut

Arahidele – utile in oboseala, astenie, colesterol crescut: Stockking – www.freepik.com

Arahidele au o valoare nutrițională remarcabilă

În unele piramide alimentare, nucile sunt incluse în categoria produselor din carne și a leguminoaselor.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor le consumă ca gustări sănătoase.

Consumul lor a fost asociat cu un aport crescut de vitamina E, vitamina K, magneziu, fosfor, cupru, seleniu, potasiu, zinc și antioxidanți (luteină, zeaxantină).

Farmacistul Ovidiu Bojor le recomandă celor care suferă de surmenaj sau astenie.

Citește și – Alunele – recomandate în sezonul rece (anemie, diabet, probleme ale oaselor)

Scad colesterolul și riscul de boli cardiovasculare

Deși fructele oleaginoase măresc aportul de energie cu 250 de kilocalorii pe zi, greutatea corporală nu se modifică.

Arahidele sunt surse bune de fibre, proteine, resveratrol și fitosteroli. Acestea blochează absorbția colesterolului din alimentele consumate.

Uleiul lor conține acizi grași nesaturați, ceea ce le face utile în alimentația persoanelor care au colesterolul crescut și risc de ateroscleroză.

Un studiu apărut în „Journal of the American College of Nutrition” a arătat că un consum regulat de arahide contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Același studiu sugerează că arahidele cresc nivelul magneziului din sânge.

Datorită conținutului de taninuri, sunt recomandate în diaree.

Conțin antioxidanți care previn diverse boli

Capacitatea antioxidantă a nucilor este comparabilă cu cea a roșiilor și a legumelor crucifere (broccoli) și se datorează conținutului de acizi fenolici.

Arahidele conțin de asemenea Coenzima Q10 și toți cei 20 de aminoacizi (în special arginină).

Acești compuși au fost corelați cu creșterea longevității. Consumul de nuci a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate prin cancer, boli cardiovasculare, respiratorii, infecțioase, hepatice și renale.

Citește și – Pastă de alune, miere și busuioc  – un preparat fortifiant 

Sfaturi de consum

Arahidele trebuie consumate în stare crudă. Dacă vreți neapărat să le prăjiți, rumeniți-le puțin. Prăjite în exces, uleiul poate deveni toxic pentru ficat sau chiar cancerigen.

Din acest motiv este mai bine să mâncați arahide crude.

În comerț se găsesc și alte produse care conțin arahide, precum unt de arahide sau batoane energizante. Dacă vreți să cumpărați unt de arahide, optați pentru un sortiment care conține doar arahide, fără alți aditivi.

Citește și – Cum să faci unt din arahide, cu cacao – rețetă video

Surse articol:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Arahidele, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 80-81
2. Shalini S. Arya, Akshata R. Salve, and S. Chauhan, Peanuts as functional food: a review, J Food Sci Technol. 2016 Jan; 53(1): 31–41. Published online 2015 Sep 19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/
3. Corinna M Alper, Richard D Mattes, Peanut consumption improves indices of cardiovascular disease risk in healthy adults, J Am Coll Nutr. 2003 Apr;22(2):133-41. doi: 10.1080/07315724.2003.10719286: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12672709/
4. Vineeth Amba, Gwen Murphy, Arash Etemadi, ShaoMing Wang, Christian C. Abnet, and Maryam Hashemian, Nut and Peanut Butter Consumption and Mortality in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, Nutrients. 2019 Jul; 11(7): 1508: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682967/
5. Janet C King, Jeffrey Blumberg, Linda Ingwersen, Mazda Jenab, Katherine L Tucker, Tree nuts and peanuts as components of a healthy diet, J Nutr. 2008 Sep;138(9):1736S-1740S: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18716178/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.