Consumatorii de mere au nevoie de mai puține medicamente

Un măr pe zi ține doctorul departe! Această zicală are un sâmbure de adevăr în ea. Un studiu apărut în jurnalul academic „JAMA Internal Medicine” a evaluat legătura dintre consumul zilnic de mere și frecvența vizitelor la medic.

La studiu au participat 8.399 de adulți. Aceștia au completat chestionare zilnic cu alimentele consumate în mod obișnuit.

Consumatorii de mere au nevoie de mai putine medicamente

Consumatorii de mere au nevoie de mai putine medicamente: aleksandarlittlewolf

Un măr pe zi 

Dintre ei, 753 (9% din subiecți) au fost identificați ca fiind consumatori zilnici de mere (au consumat cel puțin câte un măr mic pe zi).

Persoanele care mâncau mere aveau șanse mai mici să se îmbolnăvească, spre deosebire de cu cei 7.646 de non-consumatori (91% din participanți).

Citește și – Merele au puternice proprietăți medicinale – combat diverse tipuri de cancer și infecții

Rezultatele au arătat că consumatorii de mere au avut nevoie de mai puține medicamente eliberate pe prescripție.

Concluzia acestui studiu este că, deși un măr pe zi nu ține medicul departe, totuși adulți care mănâncă un măr în fiecare zi au nevoie (sau folosesc) mai puține medicamente.

Consumatorii de mere erau de asemenea mai puțin fumători și aveau o educație mai bună.

Merele sunt, fără îndoială, o gustare sănătoasă pe care o putem alege în locul dulciurilor și ronțăielilor din comerț.

O dietă care ne poate oferi mai multă protecție împotriva bolilor este cu siguranță dieta bogată în fructe și legume.

Beneficiile consumului de mere

În mere se găsesc foarte multe fibre și antioxidanți.

Fibrele solubile sunt importante nu doar pentru digestie, ci și pentru scăderea colesterolului și prevenirea bolilor cardiovasculare și metabolice (diabet, obezitate).

Citește și – Două mere pe zi scad semnificativ colesterolul total și LDL

Un studiu apărut în jurnalul „Lancet” a arătat că flavonoidele – substanțe care se găsesc în mere au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Un flavonoid foarte puternic regăsit în mere, dar și în căpșuni, ceapă și castraveți – se numește „fisetină”.

Acest antioxidant a extins durata de viață a șoarecilor bătrâni. Efectele au fost confirmate ulterior și pe oameni.

Polifenolii din mere sunt alți antioxidanți importanți, care au demonstrat efecte anti-obezitate. O recenzie realizată pe studii clinice, epidemiologice, in vitro și pe animale a arătat că merele și produsele din mere ajută la scăderea greutății corporale.

Experimentele pe oameni au dezvăluit că merele și sucul de mere (240-720 mg/zi) au cauzat pierderea în greutate la persoanele supraponderale.

Un alt beneficiu important al consumului regulat de mere este prevenirea astmului.

Două studii care au inclus peste 3.000 de persoane au arătat că merele îmbunătățesc sănătatea pulmonară și scad riscul de astm.

Oamenii care mănâncă 5 mere pe săptămână au parte de o sănătate respiratorie mai bună.

Citește și – Ceaiul din mere uscate alungă virozele

Surse articol:

1. Matthew A Davis, Julie P W Bynum, Brenda E Sirovich, Association between apple consumption and physician visits: appealing the conventional wisdom that an apple a day keeps the doctor away, JAMA Intern Med. 2015 May;175(5):777-83: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25822137/
2. Noelina R., Apple Eaters Seem to Require Less Prescription Medication, Herbazest: https://www.herbazest.com/news/apple-eaters-seem-to-require-less-prescription-medication
3. Starre Vartan, 9 Reasons to Eat an Apple Every Day, Treehugger: https://www.treehugger.com/reasons-eat-apple-every-day-4868729
4. Sedigheh Asgary, Ali Rastqar, Mahtab Keshvari, Weight Loss Associated With Consumption of Apples: A Review, J Am Coll Nutr. Sep-Oct 2018;37(7):627-639: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29630462/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.