Când trebuie să bei cafeaua pentru a nu-ți perturba metabolismul

Cafeaua este un aliment excepțional, cu beneficii diverse pentru organism. Din păcate, cei mai mulți o folosesc pe post de energizant în cele mai nepotrivite momente.

Ea nu trebuie să înlocuiască sub nici o formă somnul și odihna cuvenită organismului.

Cand trebuie sa bei cafeaua pentru a nu-ti perturba metabolismul

Cand trebuie sa bei cafeaua pentru a nu-ti perturba metabolismul: Rawpixel.com

Cafeaua este una din cele mai populare băuturi din lume, după ceaiul verde. Este extrem de important să știm când și cum trebuie consumată pentru a nu ne afecta sănătatea.

Efectele cafelei după o noapte nedormită asupra zahărului din sânge

Un studiu a arătat că consumul unei cafele tari după o noapte nedormită are efecte negative asupra zahărului din sânge.

O echipă de fiziologi de la Universitatea din Bath – „Centre for Nutrition, Exercise and Metabolism” au investigat efectele consumului de cafea după o noapte nedorimită asupra mai multor markeri metabolici.

Citește și – Când trebuie băută cafeaua pentru a avea efect (cele mai bune ore pentru cafea)

Trei experimente

Participanții – 29 de bărbați și femei au fost supuși la trei experimente aplicate în mod aleatoriu.

Într-un experiment, participanții care au avut un somn odihnitor au primit a doua zi dimineață o băutură dulce. Băutura avea un conținut energetic (nr. de calorii) similar unui mic-dejun obișnuit.

În alt experiment, participanții care au avut un somn întrerupt (au fost treziți dinadins din 5 în 5 minute) au primit a doua zi aceeași băutură îndulcită.

În alt experiment, participanții care au avut un somn întrerupt au primit o cafea neagră tare cu 30 de minute înainte de băutura dulce folosită în celelalte experimente.

După consumul băuturii dulci, cercetătorii au prelevat probe sangvine de la participanți.

Rezultatele acestor experimente au arătat că o noapte cu somn fragmentat nu afectează răspunsurile glucozei și insulinei la micul-dejun. (Este important de menționat că alte studii au arătat că mai multe nopți nedorimite are efecte negative asupra metabolismului).

Cu toate acestea, când participanții au primit acea cafea tare înainte de micul-dejun, răspunsul glucozei sangvine la masă a crescut cu 50%. Cafeina a fost asociată în studii anterioare cu rezistența la insulină.

Băutul cafelei pe stomacul gol după o noapte nedormită are un efect energizant, însă afectează capacitatea organismului de a tolera zahărul consumat la micul-dejun.

Citește și – Cafeaua, cu bune și cu rele – ce spun studiile

Concluzii

Concluziile studiului de față sunt importante, deoarece creșterea nivelului de zahăr din sânge crește riscul de diabet și boli de inimă.

Acest efect este cu atât mai periculos la pentru persoanele care se confruntă deja cu hiperglicemie sau diabet.

Dr. James Betts, co-directorul de la „Centre for Nutrition, Exercise and Metabolism” ne sfătuiește să nu bem niciodată cafea imediat cum ne trezim, dacă nu ne-am odihnit bine în noaptea precedentă.

Cafeaua trebuie servită după micul-dejun și nicidecum înainte.

Sursă articol: University of Bath, Drink Coffee After Breakfast, Not Before, for Better Metabolic Control, The Art of Healing: https://theartofhealing.com.au/2020/10/drink-coffee-after-breakfast-not-before-for-better-metabolic-control/

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.