Băutură din ghimbir și oțet (sec. 18) – digestivă, antiinflamatoare, imunostimulatoare
Această băutură din ghimbir și oțet se numește „Switchel”. Este un tonic natural, cu efecte răcoritoare și hidratantă.
Poate înlocui cu succes băuturile sportive sau energizante din comerț.
Cuprins
Care este istoria acestei băuturi
Există numeroase versiuni ale rețetei, practicate în diverse culturi ale lumii. Are de asemenea diverse denumiri: „Aqua forte”, „Ginger punch”, „Swissle” sau „Sitchel”.
În limba engleză, „Switchel” înseamnă „comutator”. Era în mare vogă prin secolul al 18-lea, îndeosebi în zonele rurale. Era consumată cu precădere de muncitorii la câmp și de marinari, care petreceau întreaga zi în bătaia soarelui și pierdeau multe minerale prin transpirație.
Această băutură își împlinea foarte bine scopul. Anume acela de rehidratare a celulelor, datorită conținutului echilibrat de potasiu și sodiu, precum și de alte minerale.
O băutură similară era consumată de soldații romani, pentru revigorare, dar și de grecii antici (Oxymel), acum câteva mii de ani.
Citește și – Tonic din ghinbir, oțet și miere – inspirat din rețeta unui elixir medicinal antic
Switchel are un gust plăcut, în ciuda ingredientelor picante folosite. Inclusiv copiii mai mărișori o pot bea fără probleme.
Băutură din ghimbir și oțet – rețetă
Autoarea acestei rețete este de părere că Switchel ar trebui să își recapete un loc important între băuturile noastre obișnuite și să devină un obicei sănătos.
Ingrediente
- 1 lingură de rădăcină de ghimbir ras
- 3 linguri de miere
- 3 linguri de oțet de mere natural
- ¼ linguriță de sare de mare
- 3 ½ căni de apă caldă (suc de măr, suc de cireșe sau vișine)
- opțional: 1 vârf de cuțit de cayenne
Mod de preparare
Luați un borcan de 800 de grame. Puneți ghimbirul și îndulcitorul. Turnați puțină apă caldă, cât să se dizolve îndulcitorul și să puteți amesteca ingredientele mai ușor.
Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca în borcan.
Completați apoi până sus cu apă caldă. Aceasta nu trebuie să fie clocotită, ci doar caldă, pentru a nu altera conținutului nutrițional valoros al oțetului: probiotice, enzime, vitamine, minerale.
În loc de apă simplă puteți folosi un suc natural.
Adăugați oțetul și sarea. Amestecați ușor pentru omogenizare.
Citește și – Oțet medicinal din ghimbir, usturoi și hrean, pentru răceală și gripă
Ce beneficii are Switchel
Deși este consumată cu precădere vara, grație efectelor sale rehidratante și remineralizante, ea poate fi servită și în sezonul rece, dacă este încălzită.
Oțetul cald are proprietatea de a desfunda sinusurile și de a ajuta la decongestionarea căilor respiratorii în cazul unei răceli. În plus, celelalte ingrediente îi dau un efect imunostimulator.
Cei care consumă această băutură în mod regulat susțin că îi ajută să scadă în greutate și să aibă o digestie și o imunitate mai bună.
În plus, combinația de ingrediente are efecte antiinflamatoare.
Citește și – Vă doare în gât? Faceți gargară cu ghimbir, oțet și miere
Sugestii
În rețetele mai vechi se folosea ghimbir uscat. Așadar, dacă nu aveți ghimbir proaspăt, folosiți 1 linguriță de pudră de ghimbir.
În loc de miere se mai poate folosi melasă, sirop de arțar sau alt îndulcitor lichid.
Oțetul de mere poate fi înlocuit sau completat de suc de lămâie sau lime.
Dacă veți adăuga un praf de cayenne, veți scăpa de oboseala de la amiază, pe care o alungați de regulă cu cafea și veți avea mai multă energie.
Un alt ingredient adițional ar putea fi câteva linguri de rom.
Citește și – Baie detoxifiantă pentru răceală și gripă (sare, oțet și bicarbonat și ghimbir)
Surse articol:
1. Homesteading Family, Switchel – The Old Fashioned Energy Drink: https://www.youtube.com/watch?v=tLNGmNd9Xj8
2. Townsends, 18th Century Energy Drink – Switchel 18th Century Cooking S6E1: https://www.youtube.com/watch?v=e8sPaesPOiU