Semințele de psyllium înmuiate ameliorează constipația

Semințele de psyllium sunt comercializate pe scară largă ca supliment alimentar pentru sănătatea intestinală.

Oamenii le consumă pentru reglarea tranzitului intestinal, remedierea constipației și curățarea intestinului.

Semintele de psyllium remediaza constipatia

Semintele de psyllium remediaza constipatia

Semințele psyllium susțin sănătatea intestinală

Semințele de psyllium aparțin unei plante din special „Plantago” (Plantago ovata), care crește în regiunile din India și Pakistan.

Se găsesc și la noi în magazinele naturiste, îndeosebi sub formă de tărâțe.

Datorită conținutului bogat în fibre care absorb multă apă, semințele de psyllium măresc sațietatea, reduc apetitul și îmbunătățesc funcțiile digestive.

Studiile științifice au confirmat beneficiile lor în constipație și diaree, în sindromul colonului iritabil și în colita ulcerativă.

În 100 de grame de psyllium se găsesc 71 de grame de fibre solubile, mai mult decât tărâțele de ovăz care conțin doar 5 g de fibre.

Activitatea fibroasă a mucilagiului semințelor de psyllium reduc presiunea de pe colon și scad inflamația din intestin și colon.

Psyllium ajută la scăderea grăsimilor din sânge și a greutății corporale

Mai mult decât atât, semințele de psyllium pot ajuta la scăderea în greutate, reglarea glucozei la persoanele cu diabet și reducerea grăsimilor la cei cu hiperlipidemie (concentrație crescută de grăsimi în sânge).

Citește și – 2 lingurițe de tărâțe de psyllium pe zi scad colesterolul

Totodată, fibrele ajută la curățarea organismului și la îmbunătățirea metabolismului, fiind utile în curele de slăbire. Sunt considerate un remediu eficient și sigur pentru scăderea în greutate.

Un studiu publicat în 2016 în jurnalul „Appetite” a demonstrat că psyllium mărește senzația de sațietate și reduce dorința de a mânca între mese. Cele mai bune efecte au fost obținute cu doze de 6,8 g de psyllium pe zi, administrate înainte de micul-dejun și de masa de prânz.

Un alt beneficiu pe care îl au fibrele este diminuarea colesterolului.

La persoanele cu diabet de tip 2 și constipație cronică, psyllium a redus greutatea corporală, glicemia, colesterolul și simptomele de constipație, și a crescut nivelul colesterolului bun (HDL), potrivit unui studiu apărut în 2018 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine”.

Citește și – Semințele de psyllium reduc colesterolul, tensiunea, glicemia, apetitul, constipația, hemoroizii

Semințe de psyllium pentru constipație – rețetă

Ingrediente

  • 1 ½ linguri de semințe psyllium
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

Puneți semințele într-un bol. Adăugați apa și amestecați. Lăsați-le la înmuiat timp de 10 ore, de dimineața până seara.

Beți apa și consumați semințele înmuiate seara, înainte de culcare.

În cazul în care constipația este severă, ar putea fi nevoie de 2-3 zile de tratament.

Precauții și atenționări

Este indicat ca pe durata curei cu semințe psyllium să beți multă apă, pentru a nu agrava starea de constipație. Există un caz de obstrucție intestinală raportat în „International Journal of Surgery Case Reports” survenit la un pacient de 21 de  ani cu constipație.

Acesta a primit un supliment alimentar cu psyllium, dar fiindcă nu a consumat suficiente lichide pe perioada tratamentului, a dezvoltat obstrucție intestinală.

Unele persoane pot suferi de diaree din cauza cantității mari de fibre din psyllium.

Citește și – Purgative naturale (alimente, ceaiuri, plante medicinale)

Surse articol:

1. Sandra Gonçalves, Anabela Romano, Ispaghula (Plantago ovata Forssk.), in Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, 2019, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/plantago-ovata
2. Herba Zest, Soaked Psyllium for Constipation Relief: https://www.herbazest.com/remedies/soaked-psyllium-for-constipation-relief
3. Health Benefits Times, Health benefits of Psyllium: https://www.herbwisdom.com/herb-psyllium-husk.html
4. Jose M Brum, Roger D Gibb, John C Peters, Richard D Mattes, Satiety effects of psyllium in healthy volunteers, Appetite. 2016 Oct 1;105:27-36. doi: 10.1016/j.appet.2016.04.041. Epub 2016 May 7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27166077/
5. Soltanian Noureddin, Janghorbani Mohsen, Adibi Payman, Effects of psyllium vs. placebo on constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in patients with type 2 diabetes and chronic constipation, Complement Ther Med. 2018 Oct;40:1-7. doi: 10.1016/j.ctim.2018.07.004. Epub 2018 Jul 10: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30219432/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.