Mierea – superioară antibioticelor în infecțiile respiratorii (o recenzie științifică)
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
O recenzie publicată în 2020 în „British Medical Journal” a arătat că mierea ameliorează simptomele infecțiilor tractului respirator superior. Mai ales în ceea ce privește frecvența și severitatea tusei.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au revizuit 14 studii publicate pe eficiența mierii în simptomatologia infecțiilor respiratorii.
Rezultatele au arătat că mierea este superioară metodelor de îngrijire obișnuită în infecțiile tractului respirator superior.
Cuprins
Mierea – o alternativă buă la antibiotice în tratamentul infecțiilor respiratorii
Există dovezi moderate care susțin utilizarea mierii ca remediu preferențial pentru îngrijirea pacienților cu infecții ale tractului respirator superior.
Cele mai bune rezultate au fost obținute în studiile pe copii, unde mierea a redus frecvența și severitatea tusei.
Citește și – Pastă de cuișoare și miere pentru tuse și dureri în gât
Autorii susțin că medicii clinicieni ar putea prescrie mierea ca alternativă la antibiotice în tratamentul infecțiilor respiratorii.
Este însă nevoie de mai multe studii controlate placebo pentru confirmarea acestor rezultate.
Utilizarea excesivă a antibioticelor în infecțiile respiratorii a dus la o creștere îngrijorătoare a bacteriilor rezistente la tratamentul convențional.
O prioritate deosebită a oamenilor de știință este descoperirea unor alternative eficiente la antibiotice. Mierea ar putea fi una din ele.
Există numeroase studii care au demonstrat proprietățile antimicrobiene ale acestui produs apicol. Mierea este, de altfel, recomandată oficial în tusea acută la copii.
Citește și – Cum să faci un sirop eficient pentru tuse, din ceapă și miere
„The Healthy Economist” face o remarcă interesată la această recenzie, spunând că studiile revizuite au fost realizate atât pe mierea pură, cât și pe siropuri pe bază de miere sau miere cu lapte și cafea.
Dacă mierea procesată este mai bună decât medicamentele pentru tuse și răceală, înseamnă că mierea naturală și mai eficientă.
Mierea este un produs natural, ieftin și accesibil pentru toți. Riscul de dezvoltare a rezistenței microbiene este mult mai mic.
Mierea este aproape lipsită de efecte secundare. Singurele contraindicații sunt adresate persoanelor alergice și copiilor sub 1 an.
Citește și – Pasta de miere cu cafea – mai eficientă în tusea post-infecțioasă decât medicamentele
Mierea încălzită își pierde puterea antimicrobiană
Este important să știm că mierea își pierde calitățile antimicrobiene prin încălzire. De aceea nu este indicat să o amestecăm în ceaiurile fierbinți, ci să o consumă în stare „crudă”.
Temperaturile mai mari de 40 de grade Celsius distrug o bună parte din enzime și probioticele din miere. Practic, la peste 48 de grade Celsius mierea devine un aliment mort.
O altă observație importantă este că mierea ar putea crește riscul de carii la copii, dacă este administrată seara împotriva tusei nocturne, pe termen lung.
Dr. Gheorghe Mohan susține că mierea este, prin bogăția sa de compuși nutritivi, un aliment constructiv. Ea ajută la dezvoltarea organismului și la refacerea lui.
Este o sursă aproape completă de vitamine și minerale.
Autorul citează proprietățile sale bactericide și bacteriostatice, antiseptice, expectorante, antitusive, laxative și detoxifiante.
Citește și – Salvie cu miere – leac pentru răceala cu secreții nazale și post-nazale, infecții sinuzale, tuse
Remedii cu miere pentru răceală
În bronșita acută recomandă 100 de grame de miere pe zi. Pentru copii, doza este de 30 de grame/zi. Se diluează cu lapte cald, folosindu-se câte 50 de grame de miere la 1 cană cu lapte cald. În acest sens, se poate face o cură cu câte 3 căni de lapte cu miere pe zi.
Contra tuberculozei pulmonare se poate face o cură cu miere și hrean ras. Se pune o mână de hrean ras într-un borcan cu 500 g de miere și se lasă 20 de zile la macerat.
În faringitele acute și cronice acționează benefic mierea zaharisită. Se ține în gură câteva minute, apoi se înghite. Copiii pot primi câte 50 g pe zi, iar adulții cât 120 g pe zi. Doza recomandată se împarte în 6 rații. Ultima porție se consumă seara, înainte de culcare.
Citește și – Compresele cu miere calmează tusea și scot excesul de mucus din plămâni
Surse articol:
1. Sarah Pope, Honey Beats Antibiotics for Upper Respiratory Infections, The Healthy Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/honey-vs-antibiotics-study/
2. Charlotte Albury, Joseph Lee, Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis, British Medical Journal. 2020, http://orcid.org/0000-0002-2498-090XHibatullah Abuelgasim1; https://ebm.bmj.com/content/early/2020/07/28/bmjebm-2020-111336
3. Sarah Pope, Does Cooking Honey Make it Toxic? The Healthy Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/is-cooking-honey-unhealthy/
4. Gheorghe Mohan, Mierea, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 176-177