Alimente incompatibile și combinații nepotrivite la o masă – Ayurveda

Combinațiile alimentare” se referă la o teorie lansată în medicina Ayurveda antică, potrivit căreia anumite alimente merg bine împreună, iar altele nu.

Susținătorii acestei filosofii sunt de părere că asocierea nepotrivită a unor alimente poate duce la probleme digestive, acumulare de toxine și implicit la boli.

Alimente incompatibile

Alimente incompatibile

În schimb, prin combinarea corectă a mâncărurilor putem obține o digestie mai bună.

Iar atunci când digestia funcționează la nivel maxim, capacitatea organismului de absorbție a nutrienților va fi de asemenea mai mare.

Știința combinării alimentelor – principii

Deși au rădăcini antice, aceste principii au revenit în atenția experților prin secolul al 19-lea, fiind incluse în „Dietei Fânului” (Hay Diet).

Această „știință a combinării alimentelor”, așa cum a fost ea numită, face o clasificare a alimentelor pe grupuri, în funcție de:

  • tip (fruct, legumă, produs lactat etc.)
  • conținut (proteine, carbohidrați și grăsimi)
  • natură (acidă, alcalină, neutră)
  • energie și efect

Ținând cont de aceste specificații, alimentele vor fi combinate la modul cel mai optim la o masă.

Fără nici o îndoială, nu este suficient să mâncăm alimente sănătoase pentru a fi sănătoși. În egală măsură, este important să asociem corect alimentele la o masă.

Exemple de alimente incompatibile

Din perspectiva Ayurveda, fiecare aliment are un anumit gust, o anumită energie (fierbinte sau răcoritoare) și produce un anumit efect asupra sistemului digestiv după ce este digerat.

Dacă vom mânca alimente diferite la aceeași masă, riscăm să suferim de indigestie, gaze, balonare, fermentații intestinale. Ne vom alege de asemenea cu o acumulare nedorită de toxine.

Lapte cu banane. Acest amestec poate perturba flora intestinală și crea toxine. Este o combinație care predispune la alergii, congestie nazală, tuse sau alte simptome de răceală.

Deși ambele sunt dulci la gust și au o energie răcoritoare, după digerare ele produc efecte diferite.

Unele alimente pur și simplu nu se potrivesc împreună, deoarece au rate diferite de digerare. De pildă, leguminoasele cu brânzeturile, sau friptură cu cartofi.

Un alt exemplu concludent: lapte cu pepene galben. Amândouă alimente sunt răcoritoare, dar laptele are efect laxativ, în timp ce pepenele galben este diuretic.

Întrucât laptele se digeră mai greu, acidul stomacal folosit pentru digerarea pepenelui poate duce la coagularea laptelui.

Citește și – Combinații alimentare periculoase pentru digestie

Exemple de combinații nepotrivite

Ca reguli generale:

Fructele și produsele lactate trebuie consumate doar pe stomacul gol.

Fructele trebuie consumate separate de legume și invers.

Nu amestecați alimente care conțin amidon cu proteine sau cu alimente acide.

Nu combinați mai multe tipuri de proteine. Proteinele nu trebuie asociate cu grăsimi.

NU combinați niciodată:

FASOLEA  cu fructe, brânză, ouă, lapte, iaurt, pește sau carne.

OUĂLE – cu fructe, fasole, brânză, iaurt, lapte, pește sau carne,

FRUCTELE – cu nici un fel de aliment (excepție fac curmalele cu lapte sau cazurile când alimentele sunt gătite)

CEREALELE – cu fructe sau tapioca.

BĂUTURILE FIERBINȚI – cu brânză, pește, carne, amidon, iaurt, mango.

LĂMÂIA – cu lapte, iaurt, roșii, castraveți.

PEPENELE GALBEN – cu nimic (acest fruct trebuie mâncat separat).

LAPTELE – cu banane, cireșe, pepene galben, fructe acre, pâine cu drojdie, pește, carne, iaurt.

LEGUMELE SOLANACEAE (roșiile, cartofii, ardeii, vinetele) – cu castraveți, produse lactate sau pepene galben.

RIDICHEA – cu lapte, banane, stafide.

IAURTUL – cu fructe, brânză, ouă, băuturi fierbinți, carne, lapte dulce, roșii, ardei, vinete, cartofi sau alte legume solanaceae.

TAPIOCA – cu fructe (mai ales banane și mango), fasole, stafide.

Citește și – Cele mai puternice combinații alimentare pentru sănătate

Câteva trucuri interesante

Indienii folosesc multe condimente și mirodenii la mâncărurile pe care le prepară. Acestea ajută alimentele să devină mai compatibile, sau să își mai piardă din impactul asupra sistemului digestiv.

De exemplu cardamom cu cafea sau piper negru cu cartofi.

Unele persoane reușesc, de-a lungul timpului, să se adapteze la anumite combinații nepotrivite (de pildă mere cu brânză), devenind astfel imuni la reacțiile negative.

De asemenea, gătirea mai multor legume în aceeași cratiță sau tigaie (ex. legume mexicane) le poate ajuta să se „înțeleagă” mai bine. Mai ales dacă adăugați și condimente.

Sfaturi pentru stimularea digestiei

Tuturor ni s-a întâmplat să ne simțim rău după o masă copioasă sau din cauza unei combinații nefericite de mâncăruri.

De aceea este important să acordăm mai multă importanță modului în care asociem alimentele.

Este o strategie simplă prin care ne putem îmbunătăți semnificativ digestia și implicit starea generală de sănătate.

Pentru stimularea digestivă:

  • mâncați ½ linguriță de rădăcină de ghimbir ras cu pun praf de sare înainte de masă
  • sorbiți câte puțină apă în timpul mesei (evitați apa rece)
  • mestecați mâncarea mai mult timp
  • consumați la sfârșitul mesei 1 pahar de apă amestecat în blender cu ¼ pahar de iaurt, un praf de pudră de ghimbir și chimion.
  • mâncați alimentele solide și lichide în proporții egale
  • lăsați un sfert de stomac gol

Citește și – 5 combinații de alimente care “repornesc” creierul, cresc concentrarea și memorarea

Surse articol:

1. Banyan Botanicals, Ayurvedic Food Combining: https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/diet/ayurvedic-food-combining/
2. Ayurveda, Incompatible Food Combining: https://www.ayurveda.com/resources/food-and-nutrition/incompatible-food-combining
3. Taylor Jones, Does Food Combining Work? Fact or Fiction, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/food-combining#TOC_TITLE_HDR_2

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.