Dietă pentru curățarea ficatului

Organismul uman este o „mașinărie” perfectă, uluitoare. Dumnezeu l-a înzestrat cu capacitatea de a se vindeca singur, de a se curăța și regenera.

Cu toate acestea, trăim într-un mediu tot mai poluat. Suntem expuși la toxine prin ceea ce mâncăm, bem, inhalăm și atingem. În această situație, principalele organe de detoxifiere ale corpului nu mai fac față.

dieta pentru ficat

Dieta pentru ficat

Semnele și cauzele unui ficat încărcat

Ficatul este responsabil cu metabolizarea alimentelor și a medicamentelor și cu eliminarea toxinelor.

Când acesta este congestionat sau afectat, nu mai funcționează optim. În consecință, apar simptome precum indigestii, dureri de cap, migrene și oboseală.

La femei, durerile menstruale și balonarea pot indica o congestie hepatică.

Ficatul se îmbolnăvește din cauza dietei nesănătoase, a consumului excesiv de mâncare, a abuzului de alcool, tutun, medicamente și a altor toxine.

Citește și – Ceaiuri pentru detoxifierea zilnică a ficatului și rinichilor

Decongestionarea și curățarea ficatului se poate realiza printr-o schemă de 4 pași:

1. O dietă corectă

2. Plante hepato-biliare

3. Mișcare fizică

4. Evitarea alcoolului și a produselor rafinate sau procesate (zahărul alb, îndulcitorii, siropurile, băuturile răcoritoare, cerealele rafinate, aditivii etc.)

O astfel de detoxifiere trebuie să dureze cel puțin 1 lună.

Dietă de curățare a ficatului

Principalele alimente care trebuie consumate pentru decongestionarea hepatică sunt legumele și fructele.

Acestea pot fi consumate în stare crudă, sau preparate la aburi, fierte sau în cuptor.

Se vor evita cu orice preț prăjelile.

Dieta trebuie să conțină cât mai mulți antioxidanți. Acești compuși sunt necesari în timpul procesului de detoxifiere.

Se recomandă ca măcar 3 zile să se renunțe la carne și la produsele animale. Astfel se poate preveni ingerarea de hormoni, antibiotice și aditivi nenecesari și dăunători.

Carnea roșie, carnea procesată și grăsimile animale îngreunează funcțiile ficatului.

Dimineața, cu 30 de minute înainte de micul-dejun se poate bea un ceai de mușețel cu suc de lămâie.

Mâncați cel puțin 2 porții de borș sau ciorbă de legume pe zi, care să conțină ceapă, morcov, sfeclă, pătrunjel și varză.

Vara trebuie să consumați cât mai multă apă cu lămâie.

Citește și – Totul despre detoxifierea ficatului în mod natural

Consumați legume crucifere (varză, broccoli, conopidă, ridichi), deoarece acestea purifică organismul.

Mâncați legume colorate în roșu, galben și portocaliu și fructe de sezon. Mai ales fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți.

Alte fructe recomandate sunt smochinele, caisele, piersicile, ananasul, merele acre.

Usturoiul nu trebuie să lipsească din dietă. Morcovii sunt de asemenea beneficiu. Păpădia, măcrișul, rucola, salata verde și spanacul – orice verdeață este bună pentru ficat.

Se pot consuma și alimente bogate în carbohidrați, precum cartofi, leguminoase și cereale integrale. Proporția recomandată este de 1 parte leguminoase și 3 părți cereale.

Este important să mestecați mâncarea foarte bine, de cât mai multe ori. Acest lucru ajută digestia și cruță efortul organelor digestive.

Încercați să renunțați la cafea pe durata dietei, precum și alți stimulanți. Puteți consuma în schimb ceai verde.

Plante medicinale pentru ficat

Fitoterapia poate veni în ajutorul persoanelor cu congestie hepatică cu o serie de plante hepato-biliare.

Acestea au rol de adjuvant. Ele ajută la tonifierea ficatului, la curățarea lui și protejarea de daune.

Se consumă cu 30 de minute înainte de masă.

Iată câteva plante care stimulează funcțiile detoxifiante ale ficatului și care au proprietăți colagoge, coleretice și hepatoprotectoare:

  • păpădia
  • armurariul
  • rozmarinul
  • anghinarea
  • ridichea neagră

Dimineața, după administrarea plantelor, se poate consuma ulei de măsline cu lămâie.

Există și anumite mirodenii sau condimente care îmbunătățesc digestia și pot sprijini funcțiile ficatului.

Turmericul este un bun exemplu în acest sens, precum și rădăcina de ghimbir.

Presărați pulbere de turmeric în mâncăruri cu 1 minut înainte de a stinge focul. Adăugați și 1 praf de piper negru pentru a-i mări absorbția în corp.

Dacă suferiți de digestie lentă sau gaze, beți câte 1 cană de ceai de rădăcină de ghimbir după masă, sau adăugați ghimbir în mâncăruri.

Citește și – Ceai de turmeric și ghimbir pentru ficat, detoxifiere și circulație

Surse articol:

1. Botanical Online, Plant-Based Diet for Liver Cleansing: https://www.botanical-online.com/en/diet/diet-for-liver-cleansing
2. Botanical Online, Medicinal Plants to Detoxify the Liver: https://www.botanical-online.com/en/natural-medicine/plants-detoxifying-liver

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.